IOC per savo 129-erių metų gyvavimą dar iš nė vienos sporto federacijos nebuvo atėmusi olimpinio pripažinimo, bet tai pasikeitė ketvirtadienį. Visi ženklai dar prieš balsavimą rodė, kad Tarptautinė bokso federacija (IBA) neteks pripažinimo.

Ir jie pasitvirtino. Priimant sprendimą dalyvavo 80 IOC narių. 10 susilaikė, 1 buvo prieš, 69 – už. To užteko, kad sprendimas būtų patvirtintas.

Asamblėjos balsavimui pateiktas svarstyti klausimas buvo laikomas tik formalumu – siūlymas šalinti IBA, kurią valdo rusas Umaras Kremliovas, pateiktas prieš porą savaičių.

„Niekam nekyla abejonių dėl to, koks bus priimtas sprendimas. Jeigu asamblėjai yra siūlomas priimti kažkoks sprendimas, tai nežinau ar istorijoje yra buvę, kad ji nepalaikytų to. Žinome, kad sprendimas šimtu procentų bus toks.

Jeigu tai daroma (naikinamas olimpinis pripažinimas, – aut. past.), matyt, yra aiškių ženklų, kad kažkas tikrai yra blogai“, – dar prieš balsavimą Delfi tvirtino LBF generalinis sekretorius Donatas Mačianskas.

O blogybių būta ne viena ir ne dvi – paskutinioji galutinai perpildė IOC kantrybę.

Siūlė žudyti

IBA bandė užbėgti šiems įvykiams už akių ir skubos tvarka kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS), kad toks IOC sprendimas būtų atmestas, bet liko nieko nepešusi – CAS antradienį netenkino prašymo.

IOC ir IBA santykiai įtempti jau ne vienerius metus. U. Kremliovas ir kiti IBA vadovai kaltinami korupcija, lėšų pasisavinimu ir buvo nuolat kritikuojami dėl valdymo metodų.

Po milžiniškų teisėjavimo skandalų ir vėliau paaiškėjusių korupcinių schemų olimpinėse žaidynėse, iš IBA buvo atimta teisė rengti olimpinius bokso turnyrus – prieš dvejus metus Tokijuje ir artėjančiose 2024 m. Paryžiaus žaidynėse tą daro specialios darbo grupės.

IBA ir U. Kremliovo nenoras taisyti situacijos privedė prie dabartinės padėties, o visus kelius į susitaikymą užkirto skandalingas ruso išsišokimas. Jis viešai buvusį IOC narį CK Wu išvadino „nusikaltėliu, kuris žudo boksą“ ir pareiškė, kad šį „reikėtų nušauti“.

Suprantama, kad IOC šiuos komentarus pasmerkė.

Milžiniško nepasitenkinimo IBA sulaukė ir praėjusių metų rudenį, kai nusprendė sugrąžinti rusų ir baltarusių sportininkus į varžybas. Ir tą padarė be jokių apribojimų, leisdami naudoti visą tautinę simboliką.

Tuo stebėtis turbūt nereikėtų – U. Kremliovas yra artimas Vladimiro Putino bičiulis, viešai palaikantis santykius ir po to, kai rusai pradėjo karą Ukrainoje.

Nežinomybė ir viltis

Balandžio mėnesį buvo paskelbta, kad įkuriama nauja mėgėjų boksui atstovausianti tarptautinė federacija – „World Boxing“, kurios pagrindinis tikslas – išsaugoti boksą kaip olimpinį sportą ir pakeisti skandalų purtomą IBA.

Lyderių vaidmens, kuriant naują federaciją ėmėsi JAV bokso atstovai, o prie šių greitai prisijungė tokios valstybės kaip Vokietija, Nyderlandai, Didžioji Britanija, Švedija, Naujoji Zelandija ir kitos.

„Šios valstybės visada kalbėjo, kad turime keistis“, – sako D. Mačianskas.

„World Boxing“ organizacijai vadovauja buvęs IOC narys ir „Manchester United“ vadovas Simonas Toulsonas, anksčiau dirigavęs Tarptautinei kanojų sporto federacijai.

D. Mačianskas sako, kad per artimiausius metus „World Boxing“ turės įdėti nemažai darbo, kad pasiektų savo tikslus.

„Svarbiausia, kad boksas išliktų olimpinėje programoje. Dabar tokios ir nuotaikos – nežinomybė, laukimas ir viltis“, – sakė jis.

Nors buvo kalbama, kad 2028 m. žaidynėse Los Andžele bokso programoje apskritai gali nelikti, bet patys organizatoriai ir IOC yra suinteresuota, kad taip nenutiktų.

„Nežinau, kiek tos kalbos pagrįstos, bet sklido informacija, kad bokso pageidautų patys šeimininkai, nes šis sportas JAV yra labai populiarus. Organizatoriai turi tokią teisę įtraukti kažkokią sporto šaką, bet gandų nesinori komentuoti. Šiuo metu spekuliacijų yra daug“, – aiškino D. Mačianskas.

Tikisi operatyvumo

Akivaizdu, kad IOC pakilo į kovą ne su pačiu boksu, o IBA ir U. Kremliovu. Teigiama, kad IOC yra suinteresuota naujos federacijos pripažinimu ir bokso išlikimu olimpinėje šeimoje. Šiuo atveju visų akys krypsta į „World Boxing“.

Tam, kad federacija būtų pripažinta ir priimta į olimpinę šeimą, reikia atitikti tam tikrus kriterijus – narių, žemyno skaičiaus ir kitus.

Šiuo metu „World Boxing“ vienija apie 30 valstybių, o šių turi būti virš šimto, jos turi atstovauti bent keturis skirtingus žemynus.

Ar įmanoma per kelis metus pasiekti šių tikslų?

„Viskas įmanoma. Viskas priklausys nuo pačių federacijų. Jos turi suprasti, kad be olimpinio pripažinimo sportas valstybėje yra pasmerktas – netenka finansavimo, treneriai netenka darbo sporto centruose. Asmeniškai iš tų valstybių (įkūrusių „World Boxing“,– aut. past.) tikiuosi operatyvumo ir greito bendradarbiavimo“, – kalbėjo LBF generalinis sekretorius.

Čia svarbų vaidmenį vaidins ir IOC, įsitikinęs D. Mačianskas.

„Reikia, kad dar bent 70 valstybių neišsigąstų, išstotų iš IBA ir pereitų į naują federaciją. Bus labai svarbi IOC komunikacija – kaip ji rekomenduos elgtis federacijoms. Juk IOC supranta, kad be tarptautinės organizacijos mes pasmerkti. Gal jie nukreips mus į naują organizaciją?, – vylėsi D. Mačianskas.

IOC posėdis, kuriame bus priimamas istorinis sprendimas, turėtų prasidėti 14 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)