Daugiau nei savaitę pompastiškai šioms rungtynėms rengęsi Lietuvos futbolininkai vietoj žadėto brandaus žaidimo pademonstravo tik krūvą nesusipratimų ir jokio užsidegimo bei noro kovoti, apie kurį nepaliaujamai kalbėjo rinktinės treneriai. Užteko vienos tikslios islandų atakos, ir kaip kortų namelis sugriuvo visos iliuzijos apie atgimstantį Lietuvos futbolą. Rungtynių pabaiga neabejotinai įrodė, jog šiuo metu Lietuvos futbolo lygis tikrai nėra aukštesnio lygio nei šimtoji vieta FIFA reitinge.

Nors mūsiškių žaidimas rungtynių pirmojoje ir antrojoje pusėse nedaug skyrėsi, iki pertraukos dar buvo vilčių, kad kažkas gali pasikeisti, o galų gale ir sėkmės galima tikėtis beveik visada. Tuo tarpu islandai kaip tikri profesionalai išlaukė, surado silpnąsias vietas ir smogė be gailesčio.

Pirmajame kėlinyje nė vienai komandai nepavyko sukurti šimtaprocentinių progų, buvo daug techninio broko ir klaidų. 11 minutę į varžovų vartus pavojingai smūgiavo Igoris Morinas, bet kamuolys skriejo virš vartų, o 35 min. po baudos smūgio už Edgaro Jankausko pargriovimą Tomo Ražanausko smūgiuotą kamuolį atmušė svečių vartininkas.

Prieš pat pertrauką savo baudos aikštelėje Nerijus Barasa padovanojo kamuolį Thordurui Gudjonsonui, bet šis smūgiavo labai netiksliai.

Viltis, kad viskas dar gali baigtis sėkmingai, antrojo kėlinio pradžioje iš pradžių pakurstė Tomas Ražanauskas, kurio smūgį galva iš arti atmušė vartininkas, o po kampinio tuoj pat pavojingai smūgiavo ir Tomas Žvirgždauskas.

Visas Kauno stadionas nuščiuvo 60 min., kai baudos aikštelėje paliktas T. Gudjonsonas iš kelių metrų galva pasiuntė kamuolį į apatinį vartų kampą.

Kol lietuviai bandė perrikiuoti savo jėgas ir išlyginti rezultatą, 72 min. vienas prieš Gintarą Staučę dešiniuoju kraštu prasiveržė Eiduras Gudjohnsenas (Eiduras Gudjonsenas) ir nuo baudos aikštelės kampo pasiuntė kamuolį į vartus - 0:2.

Lietuvos rinktinės štabo bandymas mesti į mūšį paskutinius kozirius kiek pagyvino žaidimą, tačiau islandai gynėsi užtikrintai, progai pasitaikius palaikydavo kamuolį ir patys aštriai kontratakavo. Vienos iš tokių kontratakų metu 86 min. Deividas Šemberas aikštės pakraštyje grubiai sulaikė varžovą ir buvo išvarytas iš aikštės.

Taškas triuškinimui buvo padėtas jau teisėjo pridėto laiko paskutinę minutę, kai dar viena islandų ataka baigėsi tiksliu perdavimu baudos aikštelėje, ir Hermannas Hreidarssonas (Hermanas Hreidarsonas) vėl smūgiu galva trečiąkart pasiuntė kamuolį į lietuvių vartus.

0:3, ir teisėjas iš Rumunijos tuoj pat užfiksavo galutinį mačo rezultatą - lygiai tokį patį kaip ir pirmose rungtynėse Islandijoje, kai rinktinei vadovavo Benjaminas Zelkevičius, bet jau pačioje mačo pradžioje raudoną kortelę gavo Deividas Česnauskis.

Ši netikėta islandų pergalė bent trumpam kiltelėjo juos į pirmąją grupės lentelės vietą, tačiau po poros valandų lyderio poziciją atgavo vokiečiai, svečiuose įveikę Farerų salų ekipą 2:0 (0:0).

"Mūsų noras buvo nepralaimėti, o pergalė 3:0 net nesisapnavo," - po rungtynių prisipažino islandų ekipos treneris Asgeiras Sugurvinsonas (Asgeir Sigurvinsson) - "Kai pelnėme pirmąjį įvartį, jie ėmė mus spausti, tačiau tai suteikė daugiau progų atakoms".

"Mes tikriausiai jau praradome viltis užimti netgi trečiąją vietą, nekalbant apie antrąją," - liūdnai konstatavo Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas. - "Neatidžiai pralaiedę pirmąjį, mes privalėjome rizikuoti, tačiau tai nepasiteisino."

Rungtynių statistika.

Lietuva - Islandija 0:3 (0:0). Įvarčiai: Thordur Gudjonsson (60), Eidur Gudjohnsen (72), Hermann Hreidarsson (90).

Pašalintas Deividas Šemberas (86).

Įspėti Tomas Žvirgždauskas (37), Deividas Šemberas (62); Tryggvi Gudmundsson (89).

Kauno Dariaus ir Girėno stadionas. 8000 žiūrovų.

Teisėjas Sorin Corpodea (Rumunija).

Lietuva: Gintaras Staučė; Deividas Šemberas, Ignas Dedura, Nerijus Barasa (Darius Maciulevičius, 71), Vadimas Petrenka, Tomas Žvirgždauskas, Raimondas Žutautas (Tomas Danilevičius, 63), Igoris Morinas, Edgaras Jankauskas (Dmitrijus Guščinas, 76), Tomas Ražanauskas, Aurelijus Skarbalius.

Islandija: Arni Gautur Arason; Bjorn Gunnarsson, Arnar Vidarsson, Larus Orri Sigurdsson, Hermann Hreidarsson, Runar Kristinsson, Gudni Bergsson, Johannes Karl Gudjonsson (Arnar Gretarsson, 89), Eidur Gudjohnsen, Thordur Gudjonsson, Helgi Sigurdsson (Tryggvi Gudmundsson, 82).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją