Aštrios kritikos sulaukiantis Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) prieš beveik du mėnesius atnaujino gaires dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo tarptautinėse varžybose – siekiama jiems leisti varžytis po neutralia vėliava, tačiau sportininkai negali priklausyti karinių struktūrų organizacijoms ar būti išreiškę palaikymą kruvinam ir neišprovokuotam karui Ukrainoje.

Tarptautinė fechtavimo federacija (FIE) paskelbė, kad vadovaujantis šiais nurodymais varžybose negalės dalyvauti elitinės rusų sportininkės, olimpinės čempionės – Jana Egorian, Sofija Velikaja, Olga Nikitina ir ROC prezidento dukra Sofija Pozdniakova. Priežastis – jos visos priklauso centriniam armijos sporto klubui arba kitaip – CSKA.

Kelios jų – S. Velikaja ir O. Nikitina – net turi karinius rangus. Pirmoji – kapitonės, antroji – seržantės.


„Telegram” kanale S. Pozdniakovas tokį FIE sprendimą išvadino farsu ir diskriminacija.

„IOC sukuria tokius kriterijus, kurie paliečia didžiąją dalį mūsų atletų ir praktiškai visus rinktinių lyderius. Jų dalyvavimas žaidynėse ir atrankose į jas tampa praktiškai neįmanomas”, – piktinosi jis.

S. Pozdniakovas pridėjo, kad kalbėjosi su šalies fechtavimo rinktine ir palaikė varžybų boikotą, kol galios tokie reguliavimai.

„Pozicija yra vieninga. Mūsų fechtuotojai varžybose dalyvaus tik tada, kai bus užtikrintos lygios teisios su kitų šalių sportininkais, be jokių primestų ir neteisingų parametrų ar kitų dirbtinių kliūčių”, – rėžė ROC prezidentas.

Jeigu rusai tikrai boikotuotų fechtavimo varžybas, tai į jas leistų sugrįžti Ukrainos sportininkams. Šie yra priėmę vieningą sutarimą, kad nedalyvauja varžybose, į kurias įleidžiami jų šalį užpuolusių valstybių atletai.

Ankstesni FIE veiksmai, atvėrę rusams ir baltarusiams kelią į varžybas sukėlė nemenką protestų kiekį – nepritardami tam geriausi pasaulio fechtuotojai pasirašė peticiją. Krūva valstybių dėl FIE ketinimų atšaukė tarptautines varžybas, o tarp jų – Prancūzija, Vokietija, Lenkija, Švedija ir kitos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)