Birželio 26-ąją už sąžiningą lengvosios atletikos sportą ir dopingo kontrolę atsakinga „Athletics Integrity Unit“ pranešė apie lietuvę Z. Kosač, kurios organizme po dopingo testo rasta oksimetalono – androgeno ir anabolinio steroido, kuris daugiausiai vartojamas nuo anemijos, bet taip pat padeda auginant masę ir raumenų jėgą.

Z. Kosač tikrinta po finišo Kauno maratone, kuriame ji iškovojo antrąją vietą (2 val. 54 min. 43 sek.).

Privačioje bėgikų grupėje, kuriai priklauso virš 5 tūkst. bėgimo entuziastų, stajerė prisipažino likusi nustebinta teigiamo dopingo testo ir tvirtino nežinanti kaip draudžiama medžiaga pateko į organizmą. „Sąmoningai jos nevartojau“, – aiškino bėgikė.

Po savaitės pradžioje nuskambėjusio Vilniaus maratono nugalėtojos Vilmantės Stašauskaitės dopingo atvejo, penktadienį apie suspenduotą bėgikę pranešė ir Kauno maratonas.

„Mes, kaip ir jūs, įdėmiai sekame žinias apie bėgikų bendruomenę sukrėtusį pranešimą, kad šių metų „Vilniaus maratono“ nugalėtojos dopingo testas buvo teigiamas. Vienareikšmiškai pasisakome tik už švarų sportą ir netoleranciją bet kokiems tokio pobūdžio nusižengimams. O taip pat – už skaidrumą ir tokių nusižengimų viešinimą.

Šiemet vykusio „Kauno maratono“ nugalėtojams buvo atliekami Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos įkurto Lengvosios atletikos antidopingo padalinio (Athletics Integrity Unit (AIU)) dopingo testai. Atlikus tyrimus akredituotoje laboratorijoje Varšuvoje, gauti rezultatai, kad vienos iš „Kauno maratono 2023“ nugalėtojų mėginys galimai yra teigiamas.

Bėgikė Zita Kosač, maratono distanciją įveikusi per 2:54:42 val. ir moterų grupėje užėmusi II vietą, šiuo metu yra suspenduota, kol bus baigtas tyrimas ir priimti tolimesni sprendimai.

Laukdami pranešimo apie galutinius rezultatus bei nurodymus, informuojame, kad sankcijos sportininkei galės būti taikomos tik gavus oficialų galutinį sprendimą iš AIU – tad apie tolimesnę tyrimo eigą būtinai pasidalinsime viešai šioje paskyroje“, – rašoma organizarorių pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją