Jiems durys atveriamos kaip neutraliems atletams, tačiau palikta tam tikrų sąlygų.

IOC paskelbė, jog individualūs neutralūs atletai, kurie kvalifikuosi per egzistuojančią atrankos sistemą galės dalyvauti Paryžiaus žaidynėse. Individualūs neutralūs atletai yra tie atletai, kurie turi rusišką ar baltarusišką pasą. Šiems sportininkams bus taikomos IOC priimtos rekomendacijos.

Šiose nurodoma, kad žaidynėse negalės dalyvauti tie neutralūs atletai, kurie palaiko Ukrainoje vykdomą Rusijos agresiją ir karą, taip pat tie, kurie priklauso Rusijos ar Baltarusijos kariuomenėms, nacionalinio saugumo struktūroms.

Žaidynėse nebus šių šalių vėliavų, spalvų ir himnų, taip pat valdžios atstovų. Rusijos ir Baltarusijos atletai galės dalyvauti tik individualiose rungtyse.

Pridedama, kad į Paryžiaus žaidynes jau atsirinko 8 rusai ir 3 baltarusiai. Ukrainiečių delegaciją sudarys mažiausiai 60 sportininkų, jau įvykdžiusių olimpinius normatyvus.

Į šią naujieną netrukus sureagavo LTOK.

„LTOK yra nusivylęs šiuo sprendimu. Kartu su Latvijos, Estijos, Skandinavijos nacionaliniais olimpiniais komitetais aktyviai dirbome ir raginome tarptautines sporto organizacijas neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į tarptautines varžybas.

Mūsų pozicija nesikeičia – palaikome Ukrainą ir jos sportininkus. Atrankos artėja pabaigos link, tačiau toliau tarsimės su kolegomis, ką dar galime kartu padaryti, kad kuo mažiau šių šalių sportininkų galėtų atsirinkti į olimpines žaidynes“, – rašoma pranešime.

Savo reakciją pateikė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„Tarptautinio olimpinio komiteto priimtas sprendimas labai nuvilia. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija nekeičia - šalių agresorių sportininkai neturėtų dalyvauti ir varžytis jokiose tarptautinėse sporto varžybose.

Dar sykį bursime tarptautinius partnerius, sporto organizacijas, kreipsimės į olimpines žaidynes priimančio miesto vadovus ir bandysime daryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai žaidynėse nedalyvautų. Raginame ir Lietuvos sporto šakų federacijas, organizacijas kreiptis į savo tarptautines organizacijas, burti bendraminčius ir siekti, kad agresorių sportininkai nedalyvautų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse“, – teigė G. Jakštas.