„Vykstame anksčiau, kad atidarytume sportininkų kaimelį, nuvežtume medicinos ir kitą reikalingą įrangą, patikrintume sąlygas ir būtume pasiruošę priimti sportininkus“, – sakė misijos vadovas E. Petkus.

Iš viso į Europos žaidynes vyksta 131 Lietuvos sportininkas. Tai – rekordinė rinktinė. Prieš ketverius metus Minske vykusiose žaidynėse Lietuvai atstovavo 72 sportininkai. Pirmieji sportininkai į Lenkiją išvyks jau šį sekmadienį.

„Nors sąrašas jau patvirtintas, neabejoja, kad pokyčių rinktinės sudėtyje bus. Tai natūralus procesas. Logistiškai šios žaidynės nebus lengvos, varžybos vyks aštuoniuose miestuose, sportininkai bus įsikūrę šešiuose kaimeliuose. Turime rūpesčių su organizacinio komiteto atsakymų operatyvumu, dar ne į visus klausimus atsakyta.

Tačiau, kaip ir kiekviename renginyje, mūsų tikslas padaryti viską, kad sportininkai turėtų geriausias įmanomas sąlygas“, – sakė E. Petkus.

Birželio 21-liepos 2 dienomis Krokuvoje mūsų šalies garbę gins 43 lengvosios atletikos, 13 regbio, 8 dziudo, po 8 baidarių ir kanojų sprinto, šiuolaikinės penkiakovės, bokso ir 3×3 krepšinio (moterų ir vyrų komandos), 7 fechtavimo, 4 padelio teniso, po 3 baidarių ir kanojų slalomo, šuolių į vandenį ir triatlono, po 2 kalnų dviračių, BMX dviračių, šaudymo, tekvondo, šaudymo iš lanko bei po vieną badmintono, stalo teniso, breiko ir tekbolo atstovą.

Tarp sportininkų bus galima išvysti ir olimpinę čempionę, ir daugkartinius olimpinių žaidynių dalyvius, ir perspektyvų jaunimą. Žaidynių metu vyks kai kurių sporto šakų Europos čempionatai, bus kovojama dėl olimpinių kelialapių arba olimpinio reitingo taškų.

Visi į žaidynes vyksiantys sportininkai turės galimybę sveikatą pasitikrinti „Affidea“ klinikos sporto medicinos, mokslo ir tyrimų laboratorijoje „LTeam LAB“, bei „Medicina Practica“ laboratorijoje. Didelė dalis į Europos žaidynes vykstančių sportininkų turėjo galimybę fizinę formą palaikyti „Impuls“ ir „Lemon Gym“ sporto klubuose. Prieš žaidynes visi sportininkai buvo supažindinti su antidopingo reikalavimais ir naujienomis.

Vilniuje – garbūs svečiai

Apie netrukus prasidėsiančias Europos žaidynes kalbėta ir EOK Vykdomojo komiteto posėdyje Paryžiuje, Prancūzijoje, kur dalyvavo olimpinė čempionė, LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Kad ir kaip norėtume, negalime visko piešti tik šviesiomis spalvomis. Išties organizaciniam komitetui nebuvo lengva, pasiruošimui įtakos turėjo ir pandemijos pasekmės, ir prasidėjęs karas. Tačiau tikimės, kad žaidynės praeis sklandžiai. Pasitikiu mūsų misijos vadovais, neabejoju, kad jie darys viską, kad sportininkams beliktų rūpintis savo rezultatais“, – sakė EOK viceprezidentė D. Gudzinevičiūtė.

Paryžiuje taip pat vyko ir 43-asis EOK seminaras, skirtas nacionaliniams olimpiniams komitetams. Šiuose seminaruose įprastai pranešimai derinami su praktinėmis dirbtuvėmis, kurių metu skirtingų nacionalinių komitetų atstovai sprendžia bendrus kylančius klausimus ir ieško išeičių. Šiemet daug dėmesio buvo skirta pasiruošimui olimpiniams renginiams, artėjančioms olimpinėms žaidynėms, kalbėta ir apie 2026 m. Milano-Kortinos žiemos žaidynes.

Liepos 23-29 dienomis Maribore, Slovėnijoke, laukia dar vienas svarbus renginys – Europos jaunimo vasaros olimpinis festivalis. Olimpinė čempionė, LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė gegužės pabaigoje dalyvavo simbolinės žaidynių taikos ugnies įžiebimo ceremonijoje.

„Tokiame festivalyje karjerą pradėjo ne vienas olimpietis, todėl galima sakyti, kad turėsime galimybę pamatyti ateities sporto žvaigždes. Net ir žiūrėdami į pernai vykusio festivalio dalyvius, matome didelį jų progresą. Pavyzdžiui, pernai vykusiame festivalyje aukso medalį laimėjęs sprinteris Danielius Vasiliauskas šiemet jau dalyvaus Europos žaidynėse“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

Ji taip pat papasakojo apie Vilniuje vykusį susitikimą su EOK prezidentu Spyros Capralos. Neformalaus susitikimo Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete metu D. Gudzinevičiūtė svečiui įteikė LTOK garbės ženklą, o S. Capralos savo ruožtu LTOK vadovei – EOK atminimo ženklą bei Graikijos olimpinio komiteto simbolinę plaketę su pirmojo olimpinio stadiono atvaizdu.

Olimpinė diena sudrebino Panevėžį

Olimpinis judėjimas Lietuvoje vasarą pradėjo su trenksmu. Birželio 3 dieną Panevėžyje įvyko tradicinė Olimpinės dienos šventė.

Atsinaujinusioje Senvagėje miestiečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę išbandyti 105 sporto ir pramogines veiklas, vyko 9 sporto šakų varžybos, o šventę vainikavo nemokamas Monikos Linkytės koncertas ir kino filmo seansas po atviru dangumi.

„Galime pasidžiaugti, kad nors Olimpinė diena švenčiama visame pasaulyje, tokiu šventės formatu ir masiškumu esame išskirtiniai. Taip pat svarbu paminėti, kad aktyviai žengiame tvarumo keliu, šventėje nebuvo vienkartinių plastiko buteliukų, prašėme visų dalyvių atsinešti gertuves“, – pasakojo renginio organizatorius, Lietuvos olimpinio fondo renginių ir projektų vadovas Ignas Gibas. Kitais metais Olimpinė diena vyks Šiauliuose.

Baigėsi ir olimpinio švietimo programų sezonas. Daugiau nei 450 dalyvių susirinko į tradicinį Olimpinio švietimo forumą. Renginio organizatoriai šiemet pasitiko tema „Kur slypi motyvacija?“, o ją analizuoti pranešimų bei diskusijų metu kartu kvietė Lietuvos sportininkai ir olimpiečiai, mokslininkai bei visuomenėje žinomi veidai.

Tarptautinė vaikų gynimo diena jau antrus metus iš eilės buvo paminėta Lietuvos Respublikos prezidentūros kiemelyje, čia įvyko Olimpinis piknikas.

Antrus metus iš eilės pirmosios šalies ponios Dianos Nausėdienės ir LTOK iniciatyva subūrė daugiau nei 350 vaikų, tarp kurių ir 58 Lietuvoje apsigyvenę, Ukrainos centrą lankantys vaikai bei „Gravitas Schola“ mokyklos auklėtiniai. Renginio metu dalyviai buvo kviečiami žaidimų metu išbandyti skirtingas sportines veiklas bei patirti judėjimo džiaugsmą.
Renginyje dalyvavo ir šalies prezidentas Gitanas Nausėda bei Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas.

„Esame be galo dėkingi prezidentui ir poniai Dianai ne tik už tai, kad galime kartu kurti gražią tradiciją, bet ir už nuoširdų palaikymą vaikų fizinio aktyvumo skatinimui. Jų parama įkvepia ir mus, ir pedagogus dar aktyviau dirbti, kad mažiesiems netrūktų motyvacijos sportuoti.

Džiaugiuosi, kad šioje šventėje dalyvavo ir Ukrainos vaikai, kurie Lietuvoje yra globojami, mylimi ir, svarbiausia, saugūs“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją