VŠĮ „Tarptautinis maratonas“ išplatino pranešimą spaudai ir paaiškino, kada galės būti koreguojami rezultatai ir prizininkių rikiuotė.

„Šiemet pirmą kartą Rimi Vilniaus maratono varžybos buvo organizuojamos laikantis „World Athletics Label“ taisyklių. Dėl to pirmą kartą buvo vykdomas sportininkų testavimas dėl dopingo naudojimo.

Maratono distancijos nugalėtojos Vilmantės Stašauskaitės mėginio analizė patvirtinta kaip teigiama, pagal dabartinį WADA (Pasaulinės antidopingo agentūros) draudžiamųjų medžiagų buvimą/naudojimą. 

Šiuo metu, kaip Rimi Vilniaus maratono organizatoriai, esame informuoti apie galiojantį laikiną suspendavimą, tačiau, laikantis Pasaulio lengvosios atletikos antidopingo taisyklių, rezultatai gali būti koreguojami ir piniginiai prizai išmokami tik gavus oficialų galutinį sprendimą dėl sankcijos taikymo iš AIU (Athletics Integrity Unit), todėl Rimi Vilniaus maratono ir Lietuvos maratono čempionato rezultatai ir apdovanojimai bus koreguojami nedelsiant gavus galutinį sprendimą, vadovaujantis WA (World Athletics)  taisyklėmis ir AIU organizacijos antidopingo nuostatais. 

Šiuo metu antidopingo byla vis dar yra nagrinėjama AIU organizacijos, todėl daugiau apie bylą komentarų negalime pateikti.

Esame už švarų sportą ir džiaugiamės galintys bendradarbiauti su Pasauline lengvosios atletikos federacija, siekiant užtikrinti švaresnę Lietuvos sporto bendruomenę ir sąžiningą varžymąsi“, – rašoma pranešime spaudai.


Maratonininkas Ignas Brasevičius mano, jog šis atvejis bus gera pamoka mėgėjams.

„Labai liūdna ir gėda, o dar labiau gėda skaitant sportininkės pasiteisinimą ir matant teisinančius dopingo vartojimą. Taip, mėgėjai irgi sportininkai, jiems galioja tos pačios antidopingo taisyklės kaip ir profesionalams. [...] Tikiuosi, tai bus daug kam pamoka. Geriausias dopingas yra miegas, poilsis ir geras maistas“, – rašė I. Brasevičius.

Ignas Brasevičius

Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse 17-ą vietą iškovojusi, Hamburgo maratono nugalėtoja Diana Lobačevskė neabejoja, jog šiuo V. Stašauskaitės atveju buvo sąmoningas draudžiamo preparato vartojimas.

„Esu labai prieš dopingą, pati esu sulaukusi ne kartą pasiūlymų bėgti greičiau prie savo pasiruošimo, bet buvau kategoriška, nes sėdėjimas ant adatų ir pastovi sąžinės graužatis ne man.

Buvau atletė, kuri daug metų buvo nuolat tikrinama dopingo agentūros, galėdavau per mėnesį sulaukti po keturis kartus patikros. Bet žinot ką? Nors ir žinodama, kad nevartoju draudžiamų preparatų, vis tiek bijojau ir laukiau atsakymo, nes kas žino, gali nuo peršalimo išgerti vaistų ir gali būti teigiamas atsakymas. Jaučiau jaudulį visada.

O ką kalbėti apie tuos, kurie naudoja draudžiamus vaistus. Aišku, čia priklauso nuo kiekvieno sąžinės. Bet… kai sugauna mėgėją, tai čia viršūnė, tai sąmoningas vartojimas, nes jie negalvoja, kad juos tikrins. [...] Tai linkiu visiems mėgėjams, pradėkite sistemingai treniruotis, jums reikia darbo, disciplinos ir režimo, bet ne dopingo.

Jis jums mažai kuo padės, bet užtat Lietuva sužinos mūsų „didvyrius“, ką dabar ir turime“, – tvirtino 2008-ųjų Vilniaus maratono nugalėtoja, karjeros pike maratoną ne kartą įveikusi greičiau nei per 2:30 val.

Diana Lobačevskė

„Bėgimo pasaulyje esu nuo 2000 metų. Nesvarbu, kokiame lygyje, kokios varžybos būtų, ar Šėtos bėgimas, Vilniaus maratonas ar moksleivių krosas Babėnų miške Kėdainiuose – visuomet esu, buvau už sąžiningą sportą! Be kampų kirtimo, be pagalbos iš pašalies, jei tai nenumato taisyklės, be draudžiamų preparatų vartojimo. Bėgikės argumentai nieko verti, turbūt paskaičius suprantate. Jų net negali būti, nes argumentų būti pranašesniam apgaulės būdu nėra!

Žinau, Vilmantė daro daug gerų darbų už bėgimo ribų, bet čia pasiteisinimų tiesiog nėra. Nesiekiau, nepretendavau, niekas nenukentėjo, internete radau… Ne, tuo labiau buvo trenerė, kad ir per nuotolį, visuomet tokių dalykų galima ir reikia paklausti. Nenukentėjo? Kažin, o kaip galvoja norvegė, Vilniaus maratone likusi ketvirta? Nesiekiau (pergalės)? Dar savaitę po Vilniaus maratono pergalės liejosi feisbuke įrašai apie tai.

Pamenu, Živilė Balčiūnaitė laimėjo maratoną Europos čempionate, testas buvo teigiamas, titulas atimtas. Atsirado pasiteisinimai apie kažkokius vaistus mėnesinių metu ir panašiai. Koks lygis nesvarbu, pasiteisinimai panašūs. [...] Nesuprantu sukčiavimo sporte“, – teigė A. Skinulis.

Aurimas Skinulis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją