Tai paaiškės šįvakar, lapkričio 9 d., vyksiančios oficialios burtų traukimo ceremonijos metu, kai 16 kvalifikaciją praėjusių komandų bus paskirstytos po keturias į keturis pogrupius, kuriuose ir kovos dėl vos dviem kiekvienam pogrupyje teksiančios teisės pereiti į šešioliktfinalį.

Kad ir kokius konkurentus lems burtai, kova bus intensyvi
„Šiandien burtų būdu sužinosime savo tiesioginius konkurentus, su kuriais varžysimės ateinančias keturias dienas. Tikrai pasvarstome, su kuo labiau ar mažiau norėtume pakliūti, ko galbūt norėtųsi pasisaugoti.

Organizatoriai irgi vis pasidalina, kad štai ir viena, ir kita komanda atrodo labai stipriai. Neslėpsiu – įtampėlė kyla“, – prieš laukiančią lemiamą burtų ceremoniją dalinosi „SSL Team Lithuania Scandagra“ vadovas Rokas Milevčius.

Pasak jo, labiausiai neramu dėl to, kad galutinį rezultatą lems vos keturios lenktynės, tad klaidų daryti komanda iš esmės negali – net ir viena nesėkmė gali užkirsti kelią keliauti į tolimesnį pasaulio taurės etapą.

„Galbūt galima sakyti, kad kai kurios komandos mums būtų mažiau palankios. Pavyzdžiui, Slovėnija, Estija, Ukraina, kur susirinkę tikrai aktyvūs ir stiprūs sportininkai, dalis jų pastoviai lenktyniaujantys panašiais laivais, kaip varžysimės čia.

Tačiau čia yra sportas ir nieko iš anksto numatyti negali, tad, manau, intensyvi kova vyks, kad ir ką gausime į savo pogrupį. Visi čia susirinko kovoti ir su tikslu patekti į šešioliktfinalį, niekas lengvai nepasiduos“, – dalinosi komandos vairininkas Raimondas Šiugždinis.

Burtų ceremonija vyks iškart po oficialaus „SSL Gold Cup“ finalinio etapo atidarymo 18:00 Ispanijos laiku (20:00 Lietuvos laiku). „SSL Team Lithuania Scandarga“ ketina šią lemiamą procedūrą transliuoti tiesiogiai savo „Facebook“ paskyroje.

Rinktinės, kurios praėjo kvalifikaciją ir kurios gali susirungti su Lietuvos komanda pirmojoje eliminacijoje yra šios: Antigva ir Barburda, Taitis, Estija, Airija, Slovėnija, Portugalija, Čekija, Peru, Čilė, Omanas, Kuba, Pietų Afrikos Respublika, Malaizija, Ukraina, Tailandas.

Komandos laukia vandenyno stichijos iššūkiai


Pirmasis „SSL Gold Cup“ pasaulio taurės startas šįvakar paaiškėjusiuose pogrupiuose įvyks lapkričio 10 d., penktadienį. Tai bus pirmas kartas, kai „SSL Team Lithuania Scandagra“ šiais laivais varžysis ne vidaus vandenų akvatorijoje, kaip kvalifikacijos bei treniruočių metu, bet atvirame Atlanto vandenyne.

„Čia, šioje akvatorijoje, yra visiškai atlantinės sąlygos. Tai – atviras vandenynas, kuris labai skiriasi nuo to, ką mes esame turėję kvalifikacijos ar treniruočių metu. Jau vakar atskrendant net iš lėktuvo matėme baltuojančias keteras, vėjo pučia apie 20 mazgų (apie 10 m/s), banguoja. Bangos, manau, bus mums vienas didžiausių iššūkių, nes su šiais laivais prie tokių sąlygų buriavę nesame“, – apie laukiančius stichijos iššūkius dalinosi R. Milevičius.

Pasak jo, svarbiausias dalykas tokiomis sąlygomis bus be klaidų atlikti pavėjinės burės pakėlimo ir nuleidimo manevrą, nes šiai didžiulei burei bent šiek tiek prisilietus prie banguojančio paviršiaus ir sušlapus, jis tampa neišvengiamu stabdžiu jachtai.

„Įkritus į vandenį ši burė tampa kaip „rankinis stabdis“ ir mes nieko negalime padaryti, jokio manevro, kol jos neištraukiam“, – teigia R. Milevičius.

„SSL Team Lithuania Scandagra“ pirmojoje eliminacioje startuos tokia sudėtimi: komandos vadovas ir taktikas, olimpietis, Rokas Milevičius, vairininkas, olimpietis, Raimondas Šiugždinis, buriuotojai Karolis Janulionis, Klaudio Kliučinskas, Emilis Valentinaitis, Kristoforas Akromas, Simonas Jeršovas, Andrius Ramonaitis, Martin Volkovicki.

Komandai užkirstas kelias treniruotis ir ruoštis startui ant vandens

Nepaisant kylančios įtampos, komanda, deja, neturi galimybės treniruotis ant vandens – organizatoriai iki varžybų starto to neleidžia nė vienai komandai.

„Labai liūdna, kad negalim išplaukti ant vandens. Jau antra diena vis ateinam į jachtklubą, žiūrim į tuos laivus, varvinam seilę. Konkurentai irgi buriuojasi ant kranto, visi bando apžiūrėti laivus, užlipti.

Yra ir tokių komandų, kurios ant šių jachtų starto dieną lips kone pirmą kartą. Tai bent šioje vietoje mes jaučiamės kiek stipresni, nes turėjome treniruočių, turėjome progų išsityrinėti laivą, apsiprasti su savo pozicijomis“, – dalinasi R. Milevičius.

Nepaisant to, komanda intensyviai ruošiasi ant kranto – nagrinėja veiksmų eigą manevrų metu, tariasi dėl visų galimų situacijų ant vandens, bei kaip jose reikėtų reaguoti kiekvienam komandos nariui.

„Šnekam pastoviai, kiekvieną dieną. Dabar svarbiausia įsisavinti, kad, jei pūs stiprus vėjas ir bus didelis bangavimas, reikia buriuoti saugiau, kad pavyktų išvengti lemiamų klaidų. Nes kai trumpa distancija, ta viena klaida gali nublokšti į visos flotilės galą ir paskui nebepavyks atsilošti“, – teigia R. Šiugždinis.

Pasak jo, kažkiek pasiruošti galima ir susitikimui su labai skirtingais konkurentais – nagrinėjant filmuotą kvalifikacijų medžiagą, galima matyti, kurios komandos kokio lenktyniavimo stiliaus laikosi, kaip startuoja, kaip atlieka manevrus, ar ramiau, ar agresyviau kovoja.

Nacionalinė Lietuvos rinktinė „SSL Gold Cup“ pasaulio taurėje startuos lapkričio 10 dieną. „SSL Gold Cup“ pasaulio taurė yra analogų buriavimo sporte neturinčios varžybos, kuriose net 56 šalys varžosi dėl geriausios buriavimo valstybės titulo. Varžybos vyks Pasaulio futbolo čempionatui būdingu formatu – valstybių rinktinės, sudarytos iš geriausių kiekvienos valstybės buriuotojų, varžysis grupėse po keturias ir įveikdamos eliminacijas judės link lemiamos kovos, kuri tarp dviejų visas eliminacijas praėjusių rinktinių įvyks gruodžio 3 d. „SSL Gold Cup“ taurės naujienas galima sekti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją