„Vienintelis mūsų komandos tikslas – pirma vieta ir bilietas į Paryžiaus paralimpines žaidynes“, – trumpai į klausimą, ko tikisi Birmingeme, atsako Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Klaidas Janeika.

Laiko sudėlioti paskutinius akcentus komandos žaidime K. Janeikai ir jo asistentui Aurimui Skinuliui liko visai nedaug. Golbolininkai į Birmingemą išvyksta penktadienį ir jau sekmadienį stos į pirmą kovą.

Lietuvos nacionalinė komanda vyrų turnyro X grupėje grumsis su Vokietijos, Japonijos, Suomijos, Pietų Korėjos, Egipto ir Didžiosios Britanijos nacionalinėmis komandomis. Vyrų turnyro Y grupėje varžysis JAV, Turkijos, Irano, Ukrainos, Argentinos, Graikijos ir Australijos ekipos.

Lietuvos rinktinė Birmingeme gins prieš ketverius metus JAV iškovotą IBSA pasaulio žaidynių čempionės titulą, kuris tuomet mūsų komandai atnešė bilietą į 2021 m. Tokijo paralimpines žaidynes.

„Dar kai dirbau ankstesnio trenerio Karolio Levickio asistentu, tada mes irgi per IBSA pasaulio žaidynes, vykusias Seule, patekome į 2016 m. Rio de Žaneiro paralimpines žaidynes. Tikiuosi, kad šių tradicijų mes nelaužysime ir šį kartą“, – šyptelėjo komandą kovoms Birmingeme ruošiantis K. Janeika.

Nacionalinės komandos vairininkas patenkintas komandos puolimu ir sako, kad yra paruošęs oponentų gynėjams naujų metimų, kurie bus ir sukti, ir klastingi. Kiek neramiau K. Janeikai dėl gynybos.

„Gynyboje trūksta stabilumo, susižaidimo. Gal todėl, kad paskutiniame oficialiame turnyre dalyvavome dar birželio pabaigoje. Jaučiasi toks reakcijos trūkumas ginantis. Labai blogai, kad neturime kontrolinių rungtynių, kuriose galėtume geriausiai pasitikrinti save, savo galimybes.

Puolimas tikrai nėra blogas. Daug priklausys nuo salės dangos. Tobulinome kai kuriuos metimus, juos, manau, kaip kozirius išsitrauksime iš rankovės prieš tam tikrus varžovus tam tikru metu“, – sakė treneris.

Klaidas Janeika (Donato Gribausko ir LPAK nuotr.)

Lietuvos rinktinė turėtų pasilaikyti kozirius grumtynėms su japonais, vokiečiais ir suomiais. Nors treneris sako, jog negalima nurašyti ir Egipto, Argentinos bei Didžiosios Britanijos, vis dėlto jis patenkintas, jog šio turnyro pradžioje teko „ant popieriaus“ silpnesni varžovai. Pasak K. Janeikos, tai komandai padės geriau įsivažiuoti ir pajusti žaidimo ritmą per lemiamas kovas.

Lietuvos rinktinėje prieš IBSA pasaulio žaidynes įvyko rokiruotė: pirmą kartą tokio lygio turnyre komandai atstovaus Juozas Eigminas. Šį kartą su komanda į Birmingemą nevyksta Normantas Prušinskas.

„Juozas yra varžovams mažai žinomas. Jis turi specifinį metimą puolime, įmuša įvarčių. Gal Juozas neturi daug varžybinės patirties, jo gynyba kol kas gal silpnesnė. Bet manau, kad jis pridės komandai kažką naujo, kai to reikės“, – IBSA pasaulio žaidynių debiutanto perspektyvas vertino K. Janeika.

Lietuvos rinktinei Birmingeme atstovaus kapitonas Nerijus Montvydas, Genrikas Pavliukianecas, Artūras Jonikaitis, Justas Pažarauskas, Mantas Brazauskis ir Juozas Eigminas.

Jeigu Lietuvos rinktinei nepavyktų tapti čempione Birmingeme, dar vieną galimybę patekti į Paryžiaus žaidynes komanda turės gruodžio mėnesį vyksiančiame Europos čempionate.

„Pasakysiu atvirai, kad negalvojame apie Europos čempionatą. Norime čia ir dabar iškovoti kelialapį į Paryžių ir kol kas nežiūrime, kas bus toliau“, – teigė K. Janeika.

Lietuvos golbolininkai paralimpinėse žaidynėse be pertraukų dalyvauja nuo 2020 m. ir jau startavo šešeriose žaidynėse iš eilės. Keturis kartus lietuviai pasipuošė medaliais: 2000 m. Sidnėjuje iškovotas sidabras, 2008 m. Pekine sidabrinis pasiekimas pakartotas, 2016 m. Rio de Žaneire mūsų šalies ekipa tapo paralimpine čempione, o 2021 m. Tokijuje pasipuošė bronzos medaliais.

„Lietuvos paralimpinei rinktinei golbolas – kaip krepšinis olimpinei komandai. Neįsivaizduojame mūsų šalies paralimpinės delegacijos be golbolo vyrų, kurie jau daugiau nei du dešimtmečius diktuoja madas šio sporto pasaulyje. Turime gilias tradicijas, kurias norime tęsti ir toliau, komanda kovoja dėl teisės žaisti kitų metų Paryžiaus žaidynėse.

Šiame kelyje mūsų sportininkams ypatingai svarbus Lietuvos paralimpinio komiteto rėmėjų palaikymas. Jaučiame tvirtą užnugarį ir labai vertiname visų rėmėjų indėlį į paralimpinio sporto vystymą“, – sakė Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Lietuvos vyrų golbolo rinktinės tvarkaraštis:

Rugpjūčio 20 d., sekmadienis

11.30 val. Egiptas – Lietuva

Rugpjūčio 21 d., pirmadienis

14.00 val. Argentina – Lietuva

Rugpjūčio 22 d., antradienis

16.30 val. Lietuva – Didžioji Britanija

Rugpjūčio 23 d., trečiadienis

14.00 val. Lietuva – Japonija

Rugpjūčio 24 d., ketvirtadienis

11.30 val. Lietuva – Vokietija

19.00 val. Suomija – Lietuva

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją