Sekmadienį patyrusi plaukimo krūtine trumpame (25 m) baseine specialistė ir pasaulio rekordininkė Alia Atkinson galėjo lengviau atsikvėpti nuskynusi retą pergalę ISL varžybose.

Šįkart jai nereikėjo lenktyniauti su grėsmingiausia konkurente – amerikiete Lilly King. Mat pastaroji su savo „Cali Condors“ komanda rungėsi kitame ISL pusfinalyje.

Nepaisant to, A. Atkinson žinojo negalinti taupyti jėgų ir 100 m nuotolį įveikė tempu, artimu pasaulio rekordui, kuriuo vis dar dalinasi su Rūta Meilutyte (1 min. 2,36 sek.).

Iki rekordinės žymos 31-erių jamaikietei pritrūko vos 0,3 sek. Bet Londono „Roar“ komandos atstovei šįsyk svarbiau buvo aplenkti įkandin sekusią B. Pilato.

Mano pažymių vidurkis – beveik 9 balai. Neblogai, tiesa? Aš tikiu, kad žinios ir kultūra yra būtinos dvasios stiprybei, be kurios medalių nelaimėsi.
Benedetta Pilato

Benny draugų šaukiama plaukikė išvakarėse triumfavo perpus trumpesnėje distancijoje, pranokusi A. Atkinson beveik puse sekundės.

Italės rezultatas – 28,86 sek. – buvo tik 0,3 sek. prastesnis nei tai pačiai A. Atkinson nuo 2018-ųjų priklausantis planetos rekordas.

Dar mažiau – vos 0,05 sek. – B. Pilato trūko iki R. Meilutytės asmeninio rezultato šioje rungtyje. O L. King netiesioginėje akistatoje ji jau pavijo ir dabar dalinasi penkta vieta geriausių visų laikų pasirodymų 50 m plaukimo krūtine rungtyje suvestinėje.

Fenomenali – taip po šio plaukimo didžiausią savo šalies plaukimo talentą apibūdino Italijos dienraštis „Corriere dello Sport“.

Šeštadienį B. Pilato fiksavo naują Italijos nacionalinį, taip pat pasaulio jaunių (iki 18 metų) rekordą.

Bet nei vienas, nei kitas Benny nebėra aktualūs, kadangi abiejose kategorijose ji tik gerina savo pačios ankstesnius rezultatus.

Dabar jos konkurentės – nebe Kotryna Teterevkova ar kitos jaunimo varžybų dalyvės. Dabar B. Pilato žaidžia aukščiausioje lygoje. Ir kartais laimi.


Tarp plaukimo elito paauglė iš Taranto staiga išniro prieš metus. Išniro efektingai: pusę savo vešlios ševeliūros šviesiai nusidažiusios mergaitės laimės ašaras italams bus sunku pamiršti taip pat kaip lietuviams – R. Meilutytės jaudulį klausantis Tautiškos giesmės 2012 metais Londone.

Kaunietė olimpine čempione tapo sulaukusi 15-os. B. Pilato pasaulio vicečempione tituluota vos 14-os.

Gvangdžu (Pietų Korėja) vykusių pirmenybių 50 m plaukimo krūtine finale ji sensacingai įsispraudė ant prizininkių pakylos tarp nugalėtojos L. King ir rusės Julijos Jefimovos.

Vėlesnis progresas tik patvirtino, kad tai nebuvo vienadienis blyksnis, paskatindamas Italiją dar labiau žavėtis savo plaukimo grynuoliu.

Daugelį žavi ir jos asmenybė.

B. Pilato yra kilusi iš Apulijos – vieno silpniausių ekonomiškai šalies regionų. Ją treniruoja taip pat labai jaunas – 36-erių – specialistas Vito D'Onghia. Kuris iki pažinties su Benny buvo paprastas mokymo plaukti instruktorius.

Kai tėvai pirmą kartą dvejų metų būsimą plaukikę nuvedė į baseiną, ši paleido dūdas. Procedūros vandenyje mažajai Benedettai tuomet buvo reikalingos sveikstant po bjauraus šlaunikaulio lūžio.

Paskui spyriojosi jau tėtis – išlipti iš vandens jo mergytė nebenorėjo.

Vienas ryškiausių B. Pilato prisiminimų iš ankstyvos vaikystės – kaip motoroleriu į jų namus atkakęs V. D'Onghia mėgina įtikinti šeimos galvą leisti šešerių sulaukusiai Benny lankyti treniruotes.

Tėtis – pats buvęs plaukikas – vetavo tokią idėją. Prisimindamas išlietą prakaitą, įtampą ir nusivylimus jis buvo linkęs dukterį verčiau nuvesti į teniso treniruotes. Arba, kaip norėjo mama, į baleto būrelį.

V. D'Onghia sugudravo. „Leiskite tik vienoms varžyboms“, – įkalbinėjo instruktorius. O po tų varžybų jau buvo per vėlu ką nors keisti.

Nuo mažų dienų pažįstamą trenerį Benny vadina lyg savo vyresniuoju broliu. Juokiasi prisimindama debiutą pasaulio čempionate, į kurį V. D'Onghia nevyko, patikėjęs auklėtinę nacionalinės rinktinės treneriams.

Keliaudama į Pietų Korėją B. Pilato nesitikėjo plaukti gretimame takelyje šalia L. King. Apskritai neturėjo minčių apie finalą, bet buvo pati greičiausia parengiamuosiuose plaukimuose.

„Puikiai jaučiausi ant starto bokštelio, vandeniu slydau lengvai ir greitai. Debiutinis adrenalinas man buvo lyg akceleratorius. Pusfinaliuose L. King ir J. Jefimova taip pat įjungė aukštesnę pavarą, bet aš vis dar jaučiausi labai patogiai finišavusi iškart už šių dviejų didžių čempionių.

Tačiau finalo išvakarėse grįžus į viešbutį pasidarė bloga – pradėjo skaudėti skrandį, sukilo nerimas dėl rytdienos. Kai daugiau nebegalėjau tverti, nusprendžiau paskambinti Vito. Pagalvojau, kad jis tikrai žinos, kaip mane nuraminti. Surinkau jo numerį, ilgokai palaukus jis atsiliepė. Neleidusi tarti nė žodžio sušukau: „Vito, aš sergu!“ „O, Benny, aš taip pat!“, – sudejavo jis. Pasirodo, jis jaudinosi dar labiau už mane – tai man reikėjo jį raminti! Tuomet abu pasijuokėme, ir atsisveikinusi greitai užmigau nebesukdama sau galvos“, – pasakojo B. Pilato.

Nepaisant prasidedančio sudėtingo brendimo periodo, ji atrodo pasitikinti savimi ir komunikabili. Mergina aktyvi ir socialiniuose tinkluose – vien „Instagram“ turi 54 tūkst. sekėjų.

„Mėgstu dalintis savo gyvenimo akimirkomis. Ir pati esu dėmesinga: atsakau visiems, kurie man parašo. Bet nėra taip, kad išmanusis telefonas visada mano rankose. Dažnai atsakau ne iš karto“, – sakė plaukikė.

Socialiniuose tinkluose ji reklamuoja ir savo asmeninių rėmėjų produkciją. Būdama jauniausia istorijoje Italijos pasaulio pirmenybių prizininke visose sporto šakose, komercinių pasiūlymų B. Pilato dabar nestokoja.

Pripažinimo ji sulaukia ne tik savo tėvynėje.

„Jos gyvenimas pasikeitė, ji tapo žvaigžde, aptarinėjama žiniasklaidoje. Bet pati ji net nesuvokia to, kas vyksta aplinkui. Visiems reikia Benny, visi dėl jos pamišę. Tačiau jos galva veikia kaip tikros čempionės – ji visada nori tobulėti“, – rašė „La Gazzetta dello Sport“.

Iškalbingas faktas, jog ISL varžybose B. Pilato atstovauja ne pasirodymą jau baigusiai Romos „Aqua Centurions“ komandai, kurios lyderė – ilgametė Italijos plaukimo dievaitė Federica Pellegrini.

Pastarosios įpėdinę pasikvietė „Energy Standard“ – paties ISL įkūrėjo Konstantino Grigorišino globojama komanda, kurios gretose suburtas didžiausias internacionalinis plaukimo žvaigždynas.

Tad B. Pilato yra Dano Rapšio, Simono Bilio bei Andriaus Šidlausko komandos draugė ir kartu su lietuviais artėjantį savaitgalį ISL finale Vengrijos sostinėje gins pernai „Energy Standard“ iškovotą titulą.

Finale taip pat dalyvaus dvi amerikietiškos komandos – „Cali Condors“ ir „LA Current“ – bei britų „Roar“. Taigi, B. Pilato vėl stos prieš ilgametes favorites L. King ir A. Atkinson.


Stos, kai tik paruoš namų darbus – plaukimo žvaigždutė save vadina stropia mokine. Ir mokslai jai esą svarbiau už sportą. Na, beveik visi.

„Čia net nėra ko svarstyti. Mano pažymių vidurkis – beveik 9 balai. Neblogai, tiesa? Aš tikiu, kad žinios ir kultūra yra būtinos dvasios stiprybei, be kurios medalių nelaimėsi. Man sekasi matematika, patinka gamtos mokslai. Dar reikės gerai pagalvoti, bet galbūt ateityje stosiu į mediciną. Bent jau tikrai žinau, kad nebūsiu meno istorikė!“ – raudoną liniją užsibrėžusi turi B. Pilato.

O svajonė artimiausiai vasarai – moksleivių atostogas praleisti olimpiniame Tokijuje.

Jei tik žaidynės įvyks, B. Pilato turi visas galimybes laimėti konkurencinę kovą dėl dviejų Italijai skirtų vietų olimpiniame 100 m plaukimo krūtine rungties starto protokole.

Tiesa, apsigimusiai sprinterei šis nuotolis dar nėra toks patogus kaip neolimpinė 50 m distancija.

Olimpiniame baseine jos geriausias rezultatas – 1 min. 7,38 sek. – kol kas visai neįspūdingas. Tačiau 25 m baseine B. Pilato progresuoja labai greitai. Per metus jaunoji italė „sudegino“ beveik tris sekundes ir sekmadienį finišavo per 1 min. 3,55 sek.

V. D'Onghia tiki, kad kryptingo darbo vaisiai pasirodys ir 50 m baseine. Tik rūpinasi, jog jie nebūtų skinami neprinokę.

„Neturime nuskubėti toli į priekį. Reikia nepamiršti, kad Benedettai – tik 15-a. Tai – delikatus gyvenimo tarpsnis. Neturėtume iš jos atimti paauglio nerūpestingumo ir giedros. Turime gerbti laipsnišką jos asmenybės augimą ir nespausti aplenkti laiką“, – pažymėjo plaukimo sensacijos treneris.

Tuo metu jo auklėtinė sako suvokianti, į kokią jūrą brenda.

„Nesu apsėsta minties apie olimpines žaidynes ir nenuliūsiu, jei į jas nepateksiu. Kelias į Tokiją vis dar labai ilgas. Ir žinau, kad pakeliui reikės daug ką paaukoti: tik keli išėjimai į miestą, jokių vakarėlių, vien pamokos ir treniruotės. Tokia yra noro būti čempione kaina“, – kalbėjo sportininkė, jau laimėjusi ir du medalius pernai vykusiame Europos suaugusiųjų čempionate trumpame baseine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)