Rašte, kurį gavo J. Šuklinas, nurodoma neteisinga pavardė – esą anabolinio steroido dehidrochlormetiltestosterono aptikta Jevgenijaus Daluzyan mėginyje.

Armėnijos sunkiaatletė Melanie Daluzyan praėjusių metų pabaigoje buvo suspenduota dėl pakartotinai ištirtame 2012 metų Londono žaidynių mėginyje rastų draudžiamų medžiagų.

J. Šuklinas socialiniame tinkle paskelbtoje žinutėje spėjo, jog dopingo kontrolieriai galėjo sumaišyti jo ir armėnės mėginius.

Tokia galimybe abejoja R. Petrukanecas, kurio nuomone, veikiau užrašant J. Šuklino pavardę įsivėlė korektūros klaida.

Vienas LBKIF vadovų, kuris pats praeityje buvo sprinteris ir irklavo baidarę Atėnų olimpinėse žaidynėse, stebėjosi, jog federacija neturi jokios oficialios informacijos apie pakartotinį J. Šuklino mėginio tyrimą, ir jo rezultatus sužinojo tik iš žiniasklaidos.

Šita medžiaga atitinka visus požymius, kurie mums reikalingi: jėga, riebalų mažėjimas, masės augimas. Ir ji natūraliai nepasigamina organizme.
Romualdas Petrukanecas

Pekino ir Londono žaidynėse paimti mėginiai masiškai pertikrinami Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prašymu po vadinamojo Rusijos dopingo skandalo. Raštą apie J. Šuklino testo rezultatus gavo Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), tačiau pastarasis žinia su federacija nepasidalino.

J. Šuklinas 2012 metais pasiekė svariausią karjeros laimėjimą, 200 m distancijoje pelnęs sidabrą. Kanojininkas taip pat yra iškovojęs keturis pasaulio čempionatų bronzos medalius. Karjerą didžiajame sporte jis baigė 2016 metais.

„Federacija bendrauja su Šuklinu, bando sužinoti, kas ten iš tikrųjų yra. Realiai, kol kas yra tik jo paties versija“, – sakė R. Petrukanecas.

Aleksandras Alekrinskis, Romualdas Petrukanecas

– Kokia yra J. Šuklino versija? – DELFI paklausė LBKIF generalinio sekretoriaus

– Kadangi laiške jo pavardė parašyta neteisingai, jis kreipėsi į Lozaną, klausė, ar tikrai jie tokį laišką siuntė. Gavo atsakymą, kad toks laiškas tikrai buvo. Jevgenijus mums sakė, kad artimiausiomis dienomis jau turėtų būti atidaromas jo B mėginys.

– Per savo paties karjerą bei dirbant federacijoje kada nors esate susidūręs su atveju, kuomet dopingo kontrolės sistema suklysta supainiodama mėginius?

– Ne. Čia tik mano teorija, bet spėčiau, kad masiškai pertikrinant ankstesnių žaidynių mėginius, dėl didžiulės darbo apimties įvyko žmogiška techninė klaida siunčiant informaciją. Aš abejoju, kad galėjo būti supainioti mėginių tyrimų rezultatai, tiesiog pavardė neteisingai užrašyta. Nes Jevgenijus klausė, ar čia tikrai jo rezultatai, ir jam buvo atsakyta, kad taip, tikrai.

– Kaip manote, kodėl pakartotinis tyrimas nustatė draudžiamą medžiagą, kurios nebuvo matyti tiriant mėginį iš pradžių?

– Jau bendravau su Lietuvos antidopingo agentūra, jie sako, kad vienas iš variantų – besikeičiančios, tobulėjančios metodikos, technologijos. Naujais būdais patikrinus mėginius, rezultatai gali būti kitokie nei prieš tai.

– Ši draudžiama medžiaga priskiriama anaboliniams steroidams. Vadinasi, tai aktualus preparatas, turintis įtakos kanojininkų rezultatams?

– Taip, šita medžiaga atitinka visus požymius, kurie mums reikalingi: jėga, riebalų mažėjimas, masės augimas. Ir ji natūraliai nepasigamina organizme.

Jevgenijus Šuklinas

– Ką federacija dabar ketina daryti?

– Laukiame oficialaus rašto, kad turėtume tikrą informaciją, o ne gandus. Tuomet konsultuosimės su Lietuvos antidopingo agentūra.

– Didelės „laimingos pabaigos“ tikimybės šioje situacijoje nebematote?

– Pats svarbiausias momentas šioje vietoje – faktas, kad mėginys buvo paimtas olimpinių žaidynių metu. Man atrodo, kad tokio masto varžybose yra labai maža klaidos tikimybė. Matau, kad bėdų čia tikrai gali būti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)