Lietuvos fechtuotojams, besirengiantiems dalyvauti tarptautiniame „Gaja-Dvikova Cup 2016“ turnyre, dienos jau yra aukso vertės. Iki svarbių varžybų liko vos pora savaičių, tad mūsų sportininkai intensyviai ruošiasi šiam turnyrui: pluša treniruočių salėje, važinėja į pasiruošiamąsias varžybas ir stengiasi psichologiškai nusiteikti reikšmingam startui. Į turnyrą, vykstantį jau penktus metus iš eilės, susirinks fechtuotojai ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių.

Sportininkų gyvenimas įtemptas, nes pasibaigus vienoms varžyboms neretai tuojau pat laukia kitos. Pačiam svarbiausiam savo sezono startui ruošiasi ir garsi Lietuvos sportininkė, olimpinė čempionė, penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė. Fechtavimas olimpinei čempionei yra viena sėkmingiausių rungčių, kur ji susirenka daug taškų bendrai įskaitai, o kad galėtų tinkamai pasiruoši svarbiausioms varžyboms, prieš svarbiausius startus Laurą Asadauskaitę-Zadneprovskienę galima dažnai sutikti Kauno ar Vilniaus fechtavimosi klubų salėse.

Į šiuolaikinę penkiakovę atvedė noras tobulėti

Laura visada buvo aktyvi ir norėjo užsiimti įvairiomis veiklomis, o tam, kada taptų dar stipresnė ir ištvermingesnė, tėtis ją atvedė į plaukimo treniruotes. Užsispyrusi ir atkakli mergina buvo užsibrėžusi pasiekti olimpinės čempionės titulą šiame sporte, visgi greitai suprato, kad jos duomenys – ne patys tinkamiausi šiam sportui, ir čia ji negalės maksimaliai savęs realizuoti. Pokyčių troškimas Laurą atvedė į penkiakovę. Geriausių rezultatų sportininkė pasiekia bėgdama, be to, bėgimą iš visų penkiakovės sporto šakų labiausiai mėgsta ir pati Laura.

„Man tiesiog patinka bėgioti“, – sako ji.

Antroji rungtis, kur Laura susirenka didžiąją dalį taškų yra fechtavimas.

Pirmosios šiuolaikinės penkiakovės kregždės debiutavo 1912 m. olimpiadoje, ir tai yra vienintelė būtent Olimpiadai sukurta sporto šaka. Penkiakovę sudaro penkios sporto šakos: fechtavimas, plaukimas, jojimas ir kombinuota rungtis (bėgimas ir šaudymas). Visų sporto šakų rungtys bėgant metams buvo tobulinamos, ne išimtis ir fechtavimas. Varžybų metu kovojama iki vieno dūrio ir ne daugiau nei minutę.

Nors pats fechtavimasis yra viena iš penkių sporto šakų, kurių varžybos nepertraukiamai vyko visose vasaros Olimpinėse žaidynėse nuo 1896 m., tačiau šis sportas Lietuvoje vis dar nesulaukia didelio visuomenės dėmesio. Fechtuotojams yra sunku tobulėti treniruojantis tik Lietuvoje, taigi jie glaudžiai bendradarbiauja su penkiakovininkais. Anot Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės , Lietuvos fechtuotojams ir penkiakovininkams bendradarbiavimas yra labai naudingas.

„Esame panašaus pajėgumo, todėl galime vieni kitiems padėti. Juk ne paslaptis, kad Lietuvoje tiek fechtuotojų, tiek penkiakovininkų yra iš ties mažai“, – mano olimpinė čempionė.

Abiejų sporto šakų atstovai dažnai lavina įgūdžius bendrose fechtavimo stovyklose ir padeda vieni kitiems ruoštis svarbioms varžyboms. Pasak Lietuvos fechtavimo federacijos vyriausiosios trenerės Rasos Ažukienės, į fechtavimosi varžybas vykstančias Lietuvoje penkiakovininkų atstovai kviečiami tikslingai – tokiu būdu didėja konkurencija ir abiejų sporto šakų sportininkai tobulėja.

„Draugiškai sutariame su Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės atstovais ir sportininkais. Mūsų visų tikslas bendras – garsinti Lietuvos vardą tarptautinėje sporto arenoje“, – teigia fechtuotojų vyriausioji trenerė Rasa Ažukienė.

Olimpietė Laura sako, kad geram sportininkui visada reikia siekti savo tikslo, o pakeliui link jo– atkakliai ir sunkiai dirbti, tikėti savimi ir norėti nugalėti. Lauros Asadauskaits-Zadneprovskienės rezultatai įkvepia jaunuosius šalies penkiakovininkus ir fechtuotojus, kurie gins Lietuvos vardą Europos U14 taurės etape ir tarptautiniame fechtavimo turnyre „Gaja – Dvikova Cup 2016“ Kaune.

Turnyras „Gaja-Dvikova Cup 2016“ vyks gegužės 28-29 d. Kauno sporto Halėje, o jame dalyvaus net trijų amžiaus grupių sportininkai. Varžybos prasidės U14 Europos taurės etapu, kuris yra naujovė ne tik mums, bet ir Europos fechtavimo federacijai. U14 Europos taurės etapai buvo įvesti tik šiais metais, norint dar labiau didinti fechtavimo populiarumą ir kelti jo lygį Europoje ir visame pasaulyje.Taip pat vyks jaunių (U17) ir jaunimo (U21) fechtavimo varžybos ir vaikų (U14) komandiniai susitikimai.

Programa:

Gegužės 28 d. (šeštadienis)

09:00 Merginų U14 ir vaikinų U21 špaga
11:00 Vaikinų U14 ir merginų U21 špaga
18:00 Finalai

Gegužės 29 d.

09:00 Vaikinų U18 špaga
10:00 Vaikinų ir merginų U14 špagos komandinės varžybos
11:00 Merginų U18 špaga
16:00 Finalai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)