Tik 2014 metais vengrų išrastos ir pirmą kartą į Europos žaidynių programą įtrauktos sporto šakos Lietuvos metraštyje jis įsirašė ne tik kaip pirmasis tekbolo žaidėjas, čia atstovavęs mūsų šaliai, bet ir iškovojęs pirmąją pergalę.

Vyrų turnyrą pradėjusios grupės etapo kovos metu ne kartą garsiai pripažinęs, kad jaudinasi, po pralaimėto pirmojo seto K. Balčiūnas įgavo pagreitį ir 2:1 (10:12, 12:2, 12:6) įveikė Šiaurės Makedonijos atstovą.

„Iš pradžių tikrai drebėjo kojos, jaudinausi, visgi slegia didelė atsakomybė. Reikėjo apšilti, susidraugauti su tuo jauduliu, o vėliau įsivažiavau ir viską padariau taip, kaip ir planavau. Su treneriu susitarėme laimėti. Laimėjome”, – po rungtynių šypsojosi sportininkas.

Antrame mače lietuvio laukė nemenkas iššūkis – planetos vicečempionas lenkas Adrianas Duszakas. Stipriai patirtimi nuo aikštelės šeimininko atsiliekantis ir vos kelis metus tekbolą žaidžiantis K. Balčiūnas turėjo pripažinti jo pranašumą 0:2 (3:12, 4:12).

„Po pirmųjų rungtynių jaučiausi gerai, įgavau pasitikėjimo savimi, bet puikiai žinojau, su kuo turiu reikalų. Adrianas yra labai geras žaidėjas, labai jį vertinu ir gerbiu. Visai neseniai kartu buvome ir stovykloje, treniravomės, esame draugai. Po mačo jis priėjo ir pasakė, kad vis tiek vieną dieną mes susitiksime finale. Pasimokysiu iš šių rungtynių ir dirbsiu, kad šie jo žodžiai išsipildytų”, – sakė K. Balčiūnas.

Europos žaidynių vyrų tekbolo turnyro B grupėje lietuvis užėmė antrąją vietą ir į ketvirtfinalį neprasibrovė. Po savo pasirodymo K. Balčiūnas vos tramdė ašaras. Džiaugsmo ir meilės Lietuvai.

„Po pirmųjų rungtynių verkti norėjosi. Emocijos nepakartojamos. Aš myliu Lietuvą, ji yra mano gimtinė. Kai dalyvauji tarptautiniuose turnyruose, jausmas nėra tas pats. Atstovauti savo šaliai Europos žaidynėse man yra didelė galimybė. Esu dėkingas, kad man ji buvo suteikta, dėkingas visiems, kurie atvyko mane palaikyti. Tai man yra labai svarbu, mes visi kovėmės už Lietuvą. Tikriausiai labiausiai dėkingas dėl šios galimybės jaučiuosi sporto šakai, kurią labai myliu“, – šypsojosi sportininkas.

Prieš pradedant užsiiminėti tekbolu K. Balčiūnas buvo profesionalus futbolininkas – atstovavo Alytaus „Dainavos“ klubui, vėliau žaidė Graikijoje. Į tekbolą sportininkas pasuko trenerio Luko Arlausko dėka ir dėl naujosios sporto šakos pabaigęs profesionalo karjerą pripažino – įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio.

„Labai džiaugiuosi, kad Lietuvoje turime nuostabų trenerį Luką Arlauską, kuris ir pradėjo tekbolo vystymą mūsų šalyje. Kartą jis man paskambino ir pakvietė sudalyvauti turnyre Trakuose. Tuo metu aš dar žaidžiau futbolą ir nesupratau, apie ką jis kalbą. Bet nuvykau pabandyti, iškovojau trečią vietą, prisiliečiau prie stalo ir įsimylėjau. Iš pirmo žvilgsnio. Šiuo metu mano širdis priklauso tekbolui. Ir, žinoma, mano būsimai žmonai“, – juokėsi sportininkas.

Savo meilę tekbolui K. Balčiūnas išreiškia ir prieš kiekvienas rungtynes pabučiuodamas kamuolį. Kalbėdamas apie šį ritualą sportininkas neslepia, kad jų turi ir daugiau.

„Bučiuodamas kamuolį aš išreiškiu savo meilę šiai sporto šakai. Nesvarbu, kaip klostysis rungtynės, man visų pirma yra svarbu, kad aš darau tai, ką myliu. Taip pat turiu savo sėkmės apyrankę, kuri man yra labai svarbi ir daug reiškia. Visada prieš eidamas į aikštelę pasitikrinu, ar ji tikrai yra ant rankos“, – atviravo vienas iš trijų profesionalių šalies tekbolo žaidėjų.

Lietuvoje šia sporto šaka be K. Balčiūno dar profesionaliai užsiiminėja jos pradininkas mūsų šalyje L. Arlauskas bei Lietuvos čempionas Mantas Makutunovičius. Visi jie rūpinasi ir tekbolo plėtra Lietuvoje.

„Lietuvoje trūksta konkurencijos, neturime daug žaidėjų, bet visi stengiamės jų pritraukti ir visų labai laukiame. Sporto šaka žavi tuo, kad čia tu esi atsakingas pats už save. Dažnai į ją pasuka futbolininkai, kurie nori save išbandyti individualiai. Jiems žaisti lengviau, bet kita žavi tekbolo ypatybė yra tai, kad juo tikrai gali užsiimti kiekvienas. Moterų, žaidžiančių tekbolą, Lietuvoje išvis neturime. Lapkričio mėnesį vyks ir pasaulio čempionatas, kuriame mes turėtume gauti vietą ir joms, tad labai norime įtraukti ir merginas, su kuriomis esame pasiruošę dirbti treniruotėse“, – kalbėjo K. Balčiūnas.

Šiuo metu tekbolo treniruotės yra vykdomos tik Vilniuje, Martyno Mažvydo progimnazijoje. Plėtrą kartu su kolegomis planuojantis K. Balčiūnas atskleidė, kad užsiimant šia sporto šaka galima ir užsidirbti.

„Kol kas mes, lietuviai, žaisdami tekbolą dar turime ir savo pagrindinius darbus, asmeniškai aš turiu savo verslą. Bet jei esi tikrai aukšto lygio, patyręs žaidėjas, galvos dėl pinigų smarkiai sukti nereikia. Pavyzdžiui, tas pats lenkas Adrianas Duszakas, nuo 2019 m. žaisdamas ir dvejetų, ir individualias rungtynes, turnyruose jau yra uždirbęs virš 32 tūkstančių eurų. Viešai prieinamame pasaulinio reitingo interneto puslapyje galima rasti ir kitų žaidėjų uždirbtas sumas. Todėl jei tik turi noro – gali iš to ir pragyventi“, – tekbolo kuriamas galimybes atskleidė sportininkas.

Šiuo metu 202 pasaulinio reitingo vietoje esantis 32-ejų K. Balčiūnas jame atsidūrė 2022 m. spalį ir tuo metu užėmė 605 vietą. Sparčiai tobulėjantis sportininkas apie karjeros pabaigą dar negalvoja bei neabejoja, kad dar nustebins: „Pats esu tvirto charakterio, kovotojas. Tai yra mano stipriausios savybės. Manau, kad ateityje dar tikrai pateiksiu naujienų – laukite“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją