Lietuvai kelialapis buvo skirtas už aukštus pasiekimus tarptautinėse varžybose per atrankos į Paryžiaus paralimpines žaidynes laikotarpį.

„Šį kartą džiaugsmas dar didesnis, nes atranka į paralimpines žaidynes vis sunkėja. Į priekį stumia motyvacija nugalėti save ir išpildyti svajonę – iškovoti paralimpinių žaidynių auksą, kuris užpildytų mano apdovanojimų kolekciją“, – sakė plaukikas, kurio lentynoje – gausybė medalių, iškovotų aukščiausio lygio žmonių su negalia plaukimo varžybose – paralimpinėse žaidynėse, Europos ir pasaulio čempionatuose.

Plaukikui iš Kauno tai bus jau trečios paralimpinės žaidynės. 2016 m., dar būdamas paauglys, debiutavo Rio de Žaneiro žaidynėse, kur apšilo kojas, o jau 2021 m. Tokijo žaidynėse pasipuošė bronzos medaliu.

Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius neabejoja, kad ir Paryžiuje plaukiko taikinys bus ne mažesnis nei prieš trejus metus Japonijos sostinėje vykusiose paralimpinėse žaidynėse.

„Tai, kad Edgaras iškovojo Lietuvai vietą paralimpinėse žaidynėse, parodo elitinį plaukiko lygį. Prasibrauti į paralimpines žaidynes kasmet darosi vis sunkiau ir sunkiau – atranka griežtėja, o konkurencija auga. Aš nuoširdžiai sveikinu Edgarą ir jo trenerį Ramūną bei linkiu Paryžiuje pasiekti savo svajonę, dėl kurios jie sunkiai dirba“, – sakė Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Pagal atrankos sistemos taisykles, vietos paralimpinėse žaidynėse yra skiriamos valstybėms, ne tiesiogiai atletams. Lietuva plaukikams gavo vieną vietą, tačiau, pasak Lietuvos paralimpinio komiteto generalinės sekretorės Astos Narmontės, bus siekiama, kad į Paryžių išvyktų daugiau Lietuvos plaukikų.

„Sportiniu keliu bilietą į Paryžių iškovojo Edgaras, tačiau labai norime matyti didesnį būrį plaukikų, todėl kreipsimės į Tarptautinį paralimpinį komitetą dėl vardinių kvietimų. Turime perspektyvaus jaunimo, pavyzdžiui, Gabrielę Čepavičiūtę, Danielių Mikalauską ir kitus plaukikus. Jiems prašysime vardinių kvietimų, kad Lietuva būtų atstovaujama kuo gausiau“, – sakė A. Narmontė.

Edgaras Matakas prisijungė prie šaulės Raimedos Bučinskytės, kuri kelialapį į Paryžiaus žaidynes pelnė pradėjusią vasarą, kai Europos para čempionate Roterdame tapo Senojo žemyno vicečempione.

„Tarptautinių varžybų sezoną pradeda gausi lengvaatlečių komanda, kuriai svarbiausias startas – gegužę Japonijoje vyksiantis pasaulio čempionatas, jame bus dalijami paralimpiniai kelialapiai. Dėl patekimo į žaidynes taip pat šiemet kovoja triatlono, šaudymo iš lanko, dziudo sportininkai.

Galutinę komandos, vyksiančios į Paryžių, sudėtį, žinosime birželio pabaigoje, kai baigsis visos atrankos varžybos, užsidarys reitingai“, – pasakojo Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Lietuvos paralimpinės rinktinės plaukikų balandį laukia Europos čempionatas.

„Tikslas bus gerinti sportinę formą ir kovoti dėl apdovanojimų. Kiekvieną plaukimą atlikti maksimaliai ir vis po truputį ruoštis fiziškai ir psichologiškai paralimpinėms žaidynėms“, – sakė E. Matakas.

Paryžiaus vasaros paralimpinės žaidynės rugpjūčio 28 – rugsėjo 8 d. vyks Prancūzijos sostinėje Paryžiuje. Šios žaidynės Lietuvai bus jubiliejinės, dešimtosios per šalies nepriklausomybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją