Svajonės – toli nuo realybės?

Šiaurės Amerikos nacionalinės ledo ritulio lygą (NHL) rugsėjį sukaustęs lokautas buvo sužadinęs fantaziją Lietuvos ledo ritulio mėgėjams.

NHL sezono pradžią nukėlus neapibrėžtam laikui, Naujojo Džersio „Devils“ klubui atstovaujantis D. Zubrus sulaukė kvietimo į nacionalinę komandą, kuri lapkričio 9-11 d. grumsis pirmajame Sočio olimpinių žaidynių atrankos turnyre.

Tačiau viltis po septynerių metų pertraukos išvysti ryškiausią Lietuvos ledo ritulio žvaigždę nacionalinėje komandoje blėsta.

Su D. Zubrumi JAV gyvenantis žaidėjo brolis Audrius DELFI teigė, jog tokios galimybės jie tarpusavyje rimčiau nė nebuvo aptarę.

„Dainius tik užsiminė, kad vyks toks olimpinės atrankos turnyras, kad treneris norėtų jį matyti rinktinėje. Bet daugiau apie tai nekalbėjome“, – pasakojo A. Zubrus.

Šansų nemato

Vieninteliam NHL lygoje žaidžiančiam lietuviui kelią į nacionalinę komandą užtveria brangus draudimas ir traumos rizika. Be to, kaip prisipažino sportininko brolis, vargu, ar D. Zubraus žaidimas turėtų reikšmingos įtakos rinktinės rezultatams.

„Įvertinus tai, kokios komandos žais atrankoje, Lietuvai nelabai yra šansų patekti į olimpiadą. Ar su Dainiumi, ar su keturiais dainiais – tas pats. Lietuvos rinktinė tikrai nepateks į olimpiadą. Aš pats esu žaidęs ledo ritulį, myliu jį ir labai norėčiau, kad būtų kitaip, bet abejoju, ar to sulauksiu. Dainiaus buvimas ten nieko nenulemtų“, – neabejojo A. Zubrus.

Pasak jo, yra ir dar viena aplinkybė, slopinanti brolio norą nežiūrint į nieką sėsti į lėktuvą ir skristi į Lietuvos rinktinės stovyklą. Po 2010 metais įvykusio perversmo Lietuvos ledo ritulio federacijoje (LLRF), kainavusio postą tuomečiam LLRF prezidentui Rolandui Bučiui, D. Zubrus nutolo nuo gimtinės ledo ritulio reikalų.

„Anksčiau, kai prezidentas buvo Rolandas, buvo šiek tiek geresni santykiai. Nesakau, kad jie dabar blogi, bet Rolka buvo draugas“, – neslėpė A. Zubrus.

Pirmo etapo G grupės olimpinės atrankos turnyras po dviejų savaičių vyks Budapešte, kur prieš lietuvius stos Vengrijos, Olandijos ir Kroatijos ekipos. Tik grupės nugalėtojai vasarį pratęs kovą lemiamose kvalifikacijos varžybose.

Į Europą nesiveržia

Žaidimas rinktinėje – ne didžiausias galvos skausmas, pastaruoju metu kamuojantis Naujajame Džersyje individualiai sportuojantį D. Zubrų.

NHL lokautą lydinti nežinia lietuviui iškėlė dilemą: laukti derybų tarp lygos ir žaidėjų atomazgos bei pavėluotos NHL sezono pradžios ar keltis į Europą.

Susitarimo paieškos anapus Atlanto šią savaitę buvo bevaisės, todėl jau akivaizdu, kad NHL kovos negalės prasidėti lapkričio 2 d. Tai reiškia, kad lygai neišvengiamai reikės trumpinti 82-ejų rungtynių reguliarųjį sezoną ir keisti varžybų formatą.

Vis dėlto nepanašu, kad NHL problemos skubintų D. Zubrų intensyviai ieškoti klubų Senajame žemyne. Lietuvį sulaiko faktas, kad jo kontraktas su „Devils“ klubu galioja tik iki kitos vasaros.

„Dainius galvoja, kad šis NHL sezonas vis dar nėra prarastas. Jo nuomone, maždaug apie Kalėdas varžybos turėtų prasidėti. Be to, dauguma Europos klubų nelabai pajėgia sumokėti už draudimą, o pačiam Dainiui mokėti iš savo kišenės neapsimoka.

Jei sausį paaiškėtų, kad NHL sezono tikrai nebus, tuomet Dainius galėtų kažkiek laiko pažaisti Europoje. Bet kol tai neatsitiko, kol dar yra šansų, kad sezonas bus, nemanau, kad jis žais Europoje. Tiesiog neapsimoka – per didelė rizika. Jei jis patirtų traumą, kitą sezoną būdamas 34 metų laisvuoju agentu nelabai kam būtų reikalingas“, – aiškino ledo ritulininko brolis.

Primename, kad NHL klubų savininkai ir ledo ritulininkai nesutaria, kaip dalintis lygos pajamas, kokia turėtų būti maksimali kontraktų trukmė ir kitais klausimais.

NHL lokautas prasidėjo rugsėjo 15 d., o lygos vadovybė jau buvo priversta atšaukti pirmenybių startą, kuris buvo numatytas spalio 11 d. NHL komisaras Gary Bettmanas anksčiau teigė, kad sezonas turėtų prasidėti vėliausiai lapkričio 2 d., kad klubai spėtų sužaisti visas 82 reguliariojo sezono rungtynes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)