32-ejų olimpinė čempionė ketvirtadienį pasaulio fechtavimo čempionate įtikinamai pranoko rusę Anną Smirnovą, tačiau po kovos atsisakė paduoti ranką ją ištiesusiai rusei. A. Smirnova po tokio elgesio ėmė protestuoti ir pusvalandį nesitraukė iš varžybų vietos bei kalbėjosi su pasaulio čempionato teisėjais.

Pagal taisykles paspausti priešininkui ranką yra privaloma, o to nepadarius skiriama „juoda kortelė“.

Ši istorija sujaudino šimtus tūkstančių socialiniuose tinkluose, Ukrainos fechtuotoją palaikė žinomi visuomenininkai, tarptautinės sporto žvaigždės, politikai. Galiausiai prie O. Charlan palaikymo prisijungė ir IOC prezidentas Thomas Bachas.

„Kaip buvęs fechtuotojas sunkiai įsivaizduoju, kaip tu dabar jautiesi. Karas prieš tavo šalį, Ukrainos žmonių kančios, nežinomybė dėl dalyvavimo pasaulio čempionate ir tai, kas nutiko vakar – tai visiški emocijų ir jausmų kalneliai. Nuostabu, kaip tu tvarkaisi su šia itin sudėtinga situacija ir norėčiau tau pareikšti visišką savo palaikymą“, – rašė Th. Bachas.

Jis pridėjo, kad O. Charlan, jeigu nesugebės iškovoti olimpinio bilieto kitose atrankinėse varžybose, vis tiek galės vykti į Paryžių – jai bus palikta papildoma vieta žaidynėse.

Ukraina ilgą laikė draudė savo atletams dalyvauti varžybose, kuriose leista varžytis rusams ir baltarusiams. O. Charlan patvirtinimą, kad galės važiuoti į pasaulio pirmenybes į Milaną gavo likus vos savaitei iki šių pradžios.

Čia jai teko kovoti su jau minėta A. Smirnova, kurios brolis – rusų kareivis.

32-ejų O. Charlan trofėjų kraityje – visų spalvų olimpiniai medaliai, ji taip pat daugkartinė pasaulio čempionė (2009, 2013, 2014, 2017, 2019).

Fechtuotoja triumfavo Pekino žaidynėse iškovodama auksą komandinėse varžybose, Londone tapo asmeninės įskaitos vicečempione, Rio de Žaneire pasidabino bronzos medaliu komandinėje įskaitoje.