Pirmą kartą Lietuvoje rengiamos pirmenybės startuoja trečiadienį ir tęsis iki sekmadienio.

Iš lietuvių pirmoji ant „Žalgirio“ arenoje išlieto ledo iščiuoš vienintelė pavienininkė Aleksandra Golovkina, kurios po dienos laukia moterų trumpoji programa. Iš 33 dalyvių teisę šeštadienį atlikti laisvąją programą pelnys 24 pajėgiausios.

25-erių vilnietė iki šiol Senojo žemyno pirmenybėse aukščiausiai buvo pakilusi iki 16-os vietos.

„Labai džiaugiuosi, kad išsipildė svajonė dalyvauti šiame čempionate, dėl jos labai daug dirbau visą sezoną. Dabar kita mano svajonė – patekti į geriausių dešimtuką. Tai – gana sunku, bet turbūt įmanoma. Nors šiaip neblogai būtų ir dvidešimtukas.

Varžovės – labai stiprios, pirmas penketas kaip ir aiškus iš anksto, tik klausimas, kaip susidėlios tarpusavyje. O toliau – čiuožėjų lygis gana panašus, rezultatai gali būti visokie“, – komentavo A. Golovkina.

Praėjusį žemyno čempionatą ji praleido dėl traumos, o dabar treniruojasi Didžiojoje Britanijoje. Anot trenerių Davido Richardsono bei Simono ir Debi Briggsų auklėtinės, sveikatos problemos jau paliko ją ramybėje, įtampos nekelia ir faktas, kad Kaune laukia pasirodymas savos publikos akivaizdoje.

„Atsigavau, jaučiuosi puikiai tiek fiziškai, tiek psichologiškai. O atsakomybė iki šiol neslėgė, treniruotėse sekėsi gerai. Taip, tokios patirties nesu turėjusi, bet ji – labai įdomi, tikiuosi, pavyks susitvarkyti“, – kalbėjo čiuožėja, ledą „Žalgirio“ arenoje pavadinusi „turbūt geriausiu, ant kokio yra tekę čiuožti“.

Aleksandra Golovkina

Penktadienį ritminiu šokiu į Europos čempionatą įsilies šokėjai ant ledo, tarp kurių bus dvi Lietuvos poros.

Pernai 17-ą poziciją pirmenybėse užėmę Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala tikisi progreso vien jau dėl naujos savo trenerių brigados Madride (Ispanija), kur lietuviams patarimus dalina Sara Hurtado ir Kirilas Chaliavinas.

„Lengvai randame kalbą su naujaisiais treneriais, darbas vyksta labai sklandžiai“, – patikino P. Ramanauskaitė.

„Norime įtraukti į savo pasirodymą žiūrovus, kad jie pajaustų emocijas, įsilietų į mūsų šokį“, – apie startą Kaune, kuris yra gimtasis tiek jam pačiam, tiek partnerei, atsiliepė D. Kizala.

Čiuožėjai ypač viliasi, kad reginys patiks patiems mažiausiems žiūrovams.

„Prisimenu, kaip 2018 metais Kaune vykęs jaunimo „Grand Prix“ etapas pritraukė daugiau naujų čiuožėjų. Labai tikiuosi, kad Europos čempionatas dar plačiau pasklis po visą Lietuvą ir skatins vaikus čiuožti, ateiti į šį sportą“, – sakė P. Ramanauskaitė.

Paulina Ramanauskaitė, Deividas Kizala

O tam veikiausiai įtakos turės ir šalies rinktinės lyderių S. Ambrulevičiaus bei Allison Reed pasirodymas.

Po ketvirtos vietos pernai Suomijoje duetas dabar kaip niekad žadina seniai lietuvių nečiupinėtų medalių viltis.

Suprantama, patiems čiuožėjams dėl to verčiau galvų nekvaršinti.

„Stengiamės negalvoti, kaip bus – taip. Tiesiog turime padaryti savo darbą, – komentavo S. Ambrulevičius. – Galima sakyti, jog dėl to nė nešventėme Kalėdų ir Naujųjų metų, visą laiką praleidome treniruodamiesi. Stengėmės efektyviai gerinti sportinę formą ir manome, kad pavyko. Labai padėjo treneriai, tikimės, kad tai duos rezultatą.“

„Sau visada keliame didelius tikslus. Bet visų svarbiausia, kad nulipę nuo ledo galėtume didžiuotis tuo, kaip čiuožėme“, – pridūrė A. Reed.

Marie-France Dubreuil, Patrice‘o Lauzono ir Romaino Haguenauer Monrealyje (Kanada) treniruojama pora – Europos čempionato veidai, bet dėl to papildomais darbais neapsikrauna.

„Kad nelabai – štai, spaudos konferencija, ir viskas, daugiau nieko, – Delfi paklaustas, ar čempionatas gimtajame mieste reiškia daugiau ruošos, ranka numojo S. Ambrulevičius. – Bent jau kol kas spaudimo nejaučiame jokio, aplinkiniai supranta mus, duoda laisvės užsiimti savais reikalais. Tiesiog tribūnose šįkart bus daugiau draugų, daugiau artimų žmonių, ir dėl to labai smagu.“

Saulius Ambrulevičius, Allison Reed

Ne toks smagus čiuožėjams klausimas – dėl A. Reed pilietybės: prezidentas Gitanas Nausėda iki šiol amerikietei išimties tvarka suteikti lietuviško paso ir taip atverti duris į olimpines žaidynes nesutikdavo.

Paklaustas, ar tiki, jog Europos čempionato apdovanojimas būtų pakankamai svarus argumentas apsigalvoti, S. Ambrulevičius nespekuliavo.

„Šitu klausimu gal nekomentuosime“, – nukirto 31-erių kaunietis.

Šokių ant ledo medaliai bus išdalinti šeštadienį.

Trečiadienį 13 val. renginį pradės porų trumpoji programa, 16.30 val. laukia oficialus čempionato atidarymas, o nuo 17.15 val. – vyrų trumpoji programa.

Iš viso čempionate pasirodys 167 sportininkai, atstovausiantys 32 valstybėms.

Rengti pirmenybes iš pradžių buvo patikėta Budapeštui, bet praėjusių metų pradžioje vengrai atsisakė teisės motyvuodami finansiniais sunkumais. Perimti varžybų organizavimą taip pat pretendavo Sofija (Bulgarija) ir Varšuva (Lenkija).

Lietuvos čiuožėjai per visą istoriją yra pelnę du Europos pirmenybių apdovanojimus: 2000-aisiais ir 2006-aisiais bronza šokių ant ledo varžybose pasipuošė Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas. 2000 metais jie taip pat iškovojo bronzos medalį pasaulio čempionate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją