Bronzinis medalis atsidūrė ant vienos iš varžybų favoričių laikytos ką tik 16-ąjį gimtadienį atšventusios Lietuvos atstovės Dominikos Banevič kaklo.

Nors trečia vieta jos netenkino, Nicka pasivadinusi paauglė iš Vilniaus po varžybų galėjo pasijausti tikra žvaigžde – ją gaudė kameros ir tuntai žurnalistų iš įvairiausių šalių. Kantriai atsakinėjusiai D. Banevič teko pasitelkti ne vienos kalbos įgūdžius.

Tiek dėmesio, kiek sulaukė fenomenalioji Lietuvos breiko šokėja, negavo nė vienas kitas iš 130 Lenkijoje tebevykstančiose Europos žaidynėse dalyvaujantis lietuvis.

Artipilnis buvo ir beveik 3000 žiūrovų talpinantis „Strzelecki“ parko amfiteatras, į kurį sirgaliai pradėjo rinktis dar likus gerai valandai.

Pirmajame atkrintamųjų etape, ketvirtfinalyje, D. Banevič 2:0 (16:2) sutriuškino metais vyresnę prancūzę Sya Dembele, bet pusfinalyje ekrane išvydo ją ir jos komandą pribloškusius skaičius – 1:2 (5:4, 8:1, 4:5) ukrainietės Anos Ponomarenko-Stefani naudai.

Tuo, kad ant parketo įrodė savo pranašumą, buvusi tikra Dominika dar prieš mėnesį tą pačią varžovę Almerijoje, Ispanijoje, surengto Europos čempionato finale pranoko sausai ir be jokių klaustukų – 3:0 (8:1, 9:0, 8:1).

Mažajame finale dėl bronzos D. Banevič 2:1 (7:2, 3:6, 6:3) įveikė 25-erių metų italę Antilai Sandrini (Anti), tuo metu kovoje dėl aukso A. Ponomarenko neturėjo jokių prošvaisčių prieš 17-metę Nyderlandų sportininkę Dewi Sardjoe – 0:3 (2:7, 0:9, 0:9).

Ta pati A. Sandrini, bronzinėje dvikovoje nusileidusi Dominikai, pusfinalyje olandei pasipriešino kur kas rimčiau – 1:2, tad natūraliai kyla klausimas, kaip Stefani, beje, prasitarusi, kad negalavo, sugebėjo nugalėti mūsiškę.

„Pralaimėjau tik vienu balsu ir, manau, kad teisėjai nebuvo objektyvūs. Galvojau, kad pusfinalyje kaip minimum laimėjau pirmą ir trečią raundą ir bus bent 2:1. Antrajame ne viskas pavyko taip sklandžiai, bet irgi gerai pasirodžiau, o ukrainietė visus tris raundus šoko nešvariai ir kartojo judesius. Nežinau, kodėl taip nusprendė teisėjai“, – „Delfi“ teigė breiko šokėja.

Bronzinį apdovanojimą Dominikai ant kaklo užkabino Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Man tas bronzos medalis nėra jokia paguoda, nes mano tikslas buvo pirma vieta ir auksas, bet yra kaip yra. Pasitaiko visko, nes čia yra gyvenimas“, – atvirai ir brandžiai kalbėjo jaunuolė.

D. Banevič atskleidė, kad mažajame finale jai tekusi oponentė iš Italijos galbūt net buvo stipresnė už pusfinalyje sutiktą ukrainietę.

„Italei aš buvau pralaimėjusi paskutinius du kartus, taip pat ir praėjusių metų Europos čempionate. Bet tiesiog ėjau su tokia mintimi, kad jau neturiu, ką prarasti. Kadangi tikslas buvo pirma vieta, man nebebuvo taip svarbu, ar laimėsiu trečią vietą. Tai atidaviau viską ir turiu bronzą, bet ji man nėra kažkoks labai didelis pasiekimas.

Aš esu patenkinta savo pasirodymu, padariau viską, ką galėjau. Buvau puikiai pasiruošusi. Bet kiekviena patirtis yra patirtis ir kitą kartą grįšiu dar stipresnė“, – pasakojo Nicka.

Apdovanojimų ceremonijos metu dėl organizatorių klaidos ekrane kurį laiką aukščiausiai plevėsavo Lietuvos, o ne nugalėtojos šalies Nyderlandų vėliava.

Breiko šokių varžybas vertino devyni teisėjai iš Prancūzijos, Austrijos, Kipro, Italijos, Nyderlandų, Vokietijos, Lenkijos, Danijos ir Ispanijos. Vienu iš dviejų didžėjų, atsakingų už muziką, buvo ukrainietis.

Iki Paryžiaus olimpinių žaidynių – dar daugiau nei metai ir Dominika yra tikra, kad į Prancūzijos sostinę ji vyks.

„Tikrai neabejoju, kad pavyks iškovoti bilietą į olimpines žaidynes, nes buvau labai arti ir šiandien. Ir apskritai pasaulyje aš užimu topines vietas, visą laiką būnu ant podiumo. Aš būsiu olimpinėse žaidynėse, tik nežinau, kur ir kada pavyks laimėti tą kelialapį. Manau, kad stengsiuosi tai padaryti pasaulio čempionate, kuris vyks rudens pradžioje Belgijoje“, – teigė didelio palaikymo sulaukusi lietuvė.

Nepaisant nusivylimo, D. Banevič tikino ir toliau atkakliai darysianti tai, kuo užsiėmė iki šiol.

„Prieš Europos žaidynes labai daug treniravausi salėje ir ruošiau naujus judesius. Manau, grįšiu į salę ir tęsiu darbus bei stengsiuosi taip pat, o gal net ir dar stipriau“, – tvirtino D. Banevič.

Paklausta, kaip jaučiasi būdama tokia jauna gaudama tiek dėmesio ir pripažinimo iš viso pasaulio, Dominika teigė besimėgaujanti tuo.

„Aš džiaugiuosi. Lietuvoje breiko šokėjų bendruomenė yra maža ir aš esu vienintelė, kuri pradėjo važiuoti į didžiausias tarptautines varžybas. Pasakiau sau, kad turiu tikslą – olimpines žaidynes. Viskas yra įmanoma. Kaip pačiai esant iš mažos šalies man tikrai svarbu, kad visas pasaulis pamatytų tai, jog nesvarbu, iš kur tu kilęs, vis tiek gali pasiekti viską, ką nori“, – sakė Nicka.

Apie 110 km nuo Europos žaidynių sostinės Krokuvos esančiame Naujame Sonče vykusių breiko varžybų aukso kaina buvo milžiniška: nugalėtojams atiteko bilietas į Paryžiaus olimpines žaidynes.

2024-aisiais breikas debiutuos olimpinių žaidynių programoje. Vyrų ir moterų varžybose dalyvaus po 16 pajėgiausių sportininkų.

Breikas – tai labai dinamiškas ir ritmiškas šokis, kilęs iš iš Bronkso, Niujorko, JAV apie 1970 metus. Jo judesiai panašūs į akrobatinės gimnastikos veiksmus.

Primename, kad pirmadienį startavusias varžybas lietuvė pradėjo nepriekaištingai. Trys kovos – trys pergalės. Taip Europos žaidynes atidarė fenomenalioji Lietuvos breiko šokėja D. Banevič.

Paauglė iš Vilniaus pirmo etapo B grupės varžybose iškovojo pirmą vietą. Per šešis pasirodymus ji iš viso surinko 44 balus.

B-Girl Nicka 2:0 (16:2) pranoko vokietę B-Girl Jilou, 2:0 (13:5) – belgę B-Girl Madmax ir 2:0 (15:3) – Lenkijos atstovę B-Girl Pauliną.

Pirmame etape visos 16 šokėjų buvo suskirstytos į keturias grupes. Į ketvirtfinalį pateko po dvi kiekvienos grupės geriausiausias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)