K. Bortniczukas praėjusią savaitę kreipėsi į savo kolegas kitose šalyse, kviesdamas kartu prašyti Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) visiškai panaikinti IBA narystę.

„Tai – nepaprastai pavojingas precedentas visam sporto pasauliui. Esu susirūpinęs, jog tai žymi plataus masto Rusijos bandymo grįžti į tarptautinį sportą pradžią. Karui Ukrainoje tebesitęsiant ir tūkstančiams toliau netenkant gyvybių, negalime leisti tam atsitikti“, – teigė Lenkijos ministras.

Rusijos verslininko Umaro Kremliovo valdoma IBA netruko sureaguoti į lenko raginimą.

„Mes tikime, kad sportininkų negalima skirstyti į gerus ir blogus, draugiškus ir nedraugiškus. Mums visi atletai – vienodai brangūs. Apgailestaujame, kad vienas pareigūnas bando pakenkti visiems jiems per olimpinį statusą. Šis nepriimtinas pareiškimas peržengia kompetencijos, politines, sportines, geografines ribas ir yra tiesiog grynas rasizmas“, – rašoma insidethegames.biz pateiktame IBA komentare.

Primename, kad IBA praėjusią savaitę nutraukė Rusijos ir Baltarusijos boksininkams bei teisėjams praėjusį kovą paskelbtų sankcijų taikymą. Tai reiškia, jog agresorių atstovai vėl galės dalyvauti tarptautinėse varžybose po savo vėliavomis, taip pat patys priimti tarptautinius čempionatus.

Švedija ir Suomija iš karto paskelbė boikotuosiančios turnyrus, kuriuose dalyvaus rusai ar baltarusiai.

Boksas yra pirmoji sporto šaka, atšaukusi karą Ukrainoje pradėjusioms valstybėms taikytas sankcijas.

Nepaisant nuolatinių IOC pastabų dėl korupcijos bei teisėjavimo skandalų ir abejonių dėl bokso ateities olimpinėse žaidynėse, praėjusią gegužę U. Kremliovas skandalingomis aplinkybėmis buvo perrinktas IBA prezidentu – vieninteliam jo konkurentui iš Nyderlandų Borisui van der Vorstui rinkimų išvakarėse neleista iškelti savo kandidatūros.

Boksas yra viena iš dviejų olimpinių sporto šakų, kurioms tebevadovauja rusai. Tarptautinės šaudymo federacijos prezidento pareigas eina Vladimiras Lisinas.

Tarptautinės fechtavimo federacijos prezidentu buvo uzbekų kilmės Rusijos oligarchas Alisheris Usmanovas, bet dėl ES jo atžvilgiu paskelbtų sankcijų milijardierius praėjusį kovą pats atsistatydino iš posto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją