„Visos kortos yra tarptautinių federacijų rankose. Bandysime daryti įtaką, kad federacijos neįsileistų sportininkų į atrankos varžybas, tai reiškia, kad jų sportininkų nebūtų kvalifikuotų ir olimpinėse žaidynėse“, – Eltai teigė D. Gudzinevičiūtė.

„Dar turime galimybę kalbėtis ir kažkaip paveikti tarptautines federacijas. Aš pati sausio mėnesį planuoju būti Romoje ir susitikti su Šaudymo sporto sąjungos prezidentu ir kalbėtis, kad jie neįsileistų. Tokiu atveju, galimas dalyvaujančių Rusijos sportininkų kiekis sumažėja iki minimumo“, – sakė ji.

LTOK prezidentė tikino, kad Lietuva laikysis bendros pozicijos su Ukraina, Baltijos ir Skandinavijos šalimis, tačiau ji asmeniškai prieštarauja boikoto galimybei.

„Apie boikotą nekalba niekas, bet bus kažkoks kolektyvinis sprendimas. Mano asmenine nuomone, joks boikotas dar niekada niekam neatnešė naudos ir manau, kad šių šalių nedalyvavimas būtų didžiausias laimėjimas Rusijos, nes jie džiaugsis, kad jiems bus lengviau ir patogiau olimpinėse žaidynėse“ – dėstė D. Gudzinevičiūtė.

„Ar dėl aštuonių sportininkų mes rizikuosime savo sportininkų karjeromis? Tai nėra tas skaičius, į kurį turėtume atkreipti dėmesį“, – aiškino ji.

D. Gudzinevičiūtės teigimu, jie išsiuntė laišką Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK), su prašymu Paryžiaus žaidynėse neleisti dalyvauti rusams ir baltarusiams kaip neutraliems sportininkams. Tačiau, pasak jos, Baltijos ir Skandinavijos šalys turi itin mažai įtakos pasaulinėse sporto organizacijose.

„Deja, būtent karas Ukrainoje ir situacija, kai susiduriame su atrankomis tų nepageidaujamų sportininkų parodė, kad mes jokios įtakos neturime“, – tikino LTOK prezidentė.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę TOK nusprendė leisti pavieniams Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems atletams.

Kaip ir anksčiau, grįžtant į tarptautines varžybas, keliama sąlyga, kad rusai ir baltarusiai Paryžiuje gali dalyvauti tik po neutralia vėliava. Komandoms dalyvauti neleidžiama.

TOK nurodė, kad šie sportininkai turės atitikti tam tikras sąlygas – t. y., įvykdys kvalifikacinius reikalavimus.

Toks sprendimas sulaukė aštrios Lietuvos kritikos. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas išreiškė nusivylimą ir teigė raginsiąs sporto federacijas kreiptis į TOK, jog sprendimas būtų pakeistas. Tuo metu užsienio reikalų ministras pareiškė, kad TOK sprendimas „prieštarauja viskam, ką olimpinės žaidynės turėtų palaikyti“. Tačiau pats ministras sprendimo dėl vykimo į žaidynes dar nesvarstė.

D. Gudzinevičiūtė teigė tokiu sprendimu nusivylusi, tačiau boikuoti žaidynių neketinanti.

Prezidentas Gitanas Nausėda viliasi, jog TOK savo sprendimą dar keis.