5 metus krepšinį žaidusi ir tautinius šokius šokusi Kotryna į sporto klubą užsuko jau pradėjusi studijuoti. „Ieškojau naujos veiklos, nes sportas man vistiek buvo artimas. Studijavau kineziterapiją, norėjau atrodyti kaip specialistė patraukti ir išvaizda, bet pirmas noras buvo „numesti“ svorio. Ar svėriau per daug? Ne, bet norėjau sustangrinti raumenų tonusą ir atėjau į sporto salę“, – pasakojo ji.

K. Čiburė prisipažino, kad dabar gėdijasi pagalvojusi, kokia tuomet buvo fiziškai nestipri. O kelias į varžybų sceną prasidėjo nuo netikėtai priėjusios trenerės Renatos Marcinkutės žodžių: „Vau, kokios kojos“.

„Kojos yra problematiškiausia moterų vieta ir jei pamatau kažką gero, norisi pakalbinti, pagirti ir tokį žmogų jau statyti ant scenos. Kotrynai labiausiai reikėjo ištaisyti kojų dominavimą, proporcijas sukurti. Tiesa, daug nereikėjo, ji genetiškai gražiai sudėta, Dievo dovana. Kaip greitai viskas vyksta? Turiu patirties, jos buvo didelis noras – kai vyksta susikalbėjimas ir rezultatai greitai ateina“, – pabrėžė R. Marcinkutė.

Sunkiausia man – psichologiškai susitvarkyti, kai nematau veidrodyje to vaizdo, kurį norėčiau pamatyti. Jei tikėjausi didesnių pečių ar sėdmenų – sunkiausia susitvarkyti, kai to nematau. Dieta? Aišku, kartais norisi viską trenkti, valgyti ką nori, bet kai pamatai rezultatą, tai viską atperka ir pagalvoji, kad gal ir gerai, kad nevalgiau to pyragėlio.
Kotryna Čiburė

K. Čiburė ne iš karto suprato, kad teks lipti ant scenos – tiesiog apie tai niekada nesvajojo: „Kartą atėjo Renata ir sako: „Ruošiamės varžyboms, „sėdame ant dietos“. Susigaudžiau, kas čia vyksta, ir pradėjome. Galvojome iš pradžių, kad priklausysiu „wellness“ kategorijai, bet po dietos paaiškėjo, kad būsiu vis dėlto bikinio kategorijoje“.

Sportininkė paaiškino, kas yra bikinio kategorija ir kokie reikalavimai varžybų dalyviams.

„Turi būti balansas tarp stiprios ir sveikos, bet išliekančios moterimi. Raumenyną reikia turėti, bet jis turi būti grakštus. Vertinamos kūno proporcijos – klubai, liekna talija, pečiai turi būti platesni. Turi išlikti moteriška, tai – ne kultūrizmas, – aiškino ji. – Mano grožio supratimui tai labai artima. Man patinka tvirtas moters kūnas, norėčiau būti gal dar tvirtesnė. Apetitas auga bevalgant“.

Tai, kad Kotryna išsiskiria ūgiu, jai ant scenos daugiau trūkumas, nei privalumas: „Mažos merginos šioje kategorijoje gražesnės, jų raumenynas gražiau atrodo, apvalesni tie raumenys. Bet jau nepasimažinsiu“.

Šiais metais Lietuvos kultūrizmo ir kūno rengybos federacijos (IFBB) bikinio kategrijos čempionės vardą apgynusi moteris prasitarė, kad kartais ją apninka abejonės, kad nepadarė tiek, kiek kitos, o sunkiausia jai, skirtingai nei kitoms sportininkėms, net ne dieta.

„Sunkiausia man – psichologiškai susitvarkyti, kai nematau veidrodyje to vaizdo, kurį norėčiau pamatyti. Jei tikėjausi didesnių pečių ar sėdmenų – sunkiausia susitvarkyti, kai to nematau. Dieta? Aišku, kartais norisi viską trenkti, valgyti ką nori, bet kai pamatai rezultatą, tai viską atperka ir pagalvoji, kad gal ir gerai, kad nevalgiau to pyragėlio. Aišku, leidžiu sau suvalgyti kažką daugiau tik tuomet, kai man leidžia trenerė. Nė gramo daugiau nei buvo parašyta. Aš tikrai labai sąžiningai stengiuosi atlikti, kas paskirta trenerės, kontroliuoju mitybą, darbo įdedu tikrai daug. Kita gal gali ir su mažiau darbo pasiekti. Bet aš darau maksimaliai“, – pasakojo K. Čiburė.

Su bikiniu ant scenos Kotryna jaučiasi gerai, tačiau scenos baimės ne visada sekasi atsikratyti.

„Prieš varžybas atrodo nusiraminu, bet užlipus ant scenos prabėga viskas pro akis ir jaučiasi ta baimė. Bijau ne žmonių, bet kad kažką blogai padarysiu ar nepadarysiu, ir paskui save už tai plaksiu. Užlipus susirandu trenerės akis, laukiu ženklo, ar viskas gerai. Savų žmonių buvimas taip pat nuramina. Su kiekvienomis varžybomis lengviau, bet pirmosios – kosmosas“, – dalijosi įspūdžiais sportininkė.

„Sportinės formos“ viešnia, paklausta, ką jai duoda šis sportas, atsakymo ilgai neieškojo: „Pasitikėjimą savimi, pasitenkinimo jausmą, kad galiu išspausti iš savęs maksimumą, geriausią savęs versiją. Taip pat čia randu vidinę ramybę – salėje nusiraminu, atsijungiu nuo dienos minčių“.

Grakščios figūros ir tvirto moteriško kūno savininkė atskleidė, kad vyrų dėmesio jai netrūksta, tačiau ji į tai reaguoja ramiai ir galvos nepameta.

„Būna salėje prieina, pagiria, būna pakomentuoja aštriai. Gal čia jų tokia užkalbinimo forma, bet vengiu veltis į neaiškias diskusijas, ramiai reaguoju, pasidžiaugiu, kai pagiria“, – sakė ji.

K. Čiburė iš pradžių norėjo sudalyvauti vienose varžybose ir tiesiog įrodyti sau, kad gali, tačiau panašu, kad dabar artimiausiais metais nuo scenos nulipti neketina.

„Norėčiau dalyvauti varžybose kuo ilgiau, bet viskam savo laikas, reikia ir laiku pasitraukti iš šio sporto. Norėčiau išplaukti į tarptautinius vandenis, džiaugiuosi Lietuvoje laimėtais titulais, bet norisi ir Europoje gerai pasirodyti. Dabar nedirbu kineziterapeute, bet labai svajoju apie šį darbą. Man šis sportas padės sveikatingumo ar kineziterapijos darbe“, – neabejojo Lietuvos IFBB bikinio kategorijos čempionė.

R. Čiburė – viena iš „Renata Ladies“ bendruomenės narių, kur moteris treniruojanti R. Marcinkutė visoms savo auklėtinėms sako, kad jos pajėgios užlipti ant scenos, įkvepia pasitikėjimo savimi.

„Teigiama mintis duoda gerą rezultatą. Visada sakau, kad varžybos – tai užtarnauta šventė, parodyk, ką gali geriausia“, – „Delfi TV“ laidoje „Sportinė forma“ kalbėjo R. Marcinkutė.

Paklausta, per kiek laiko paruoštų scenai moterį iš gatvės trenerė teigė, kad su sunkiu darbu ir tinkama priežiūra užtektų ir pusmečio.

„Mėgaujuosi trenerės darbu. Kai laimi mano merginos, tai ir verkti norisi, apsidairau ar niekas nematė, daug daugiau emocijų nei kai aš pati laimėdavau ant scenos“, – prisipažino R. Marcinkutė.

Daugiau laidos dalyvių minčių – vaizdo įraše.

Laidos vedėją rengia Aleksandras Pogrebnojus.

Visą „Delfi TV“ laidos „Sportinė forma“ archyvą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)