Dramos netrūko nei varžybose, nei po jų: vos tik pasibaigus rungčiai Lietuvos atstovai protokole rikiavosi atitinkamai trečioje bei šeštoje pozicijose, bet dėl antroje vietoje buvusio varžovo diskvalifikacijos mūsiškiai palypėjo laipteliu aukščiau. Iki šiol iš pasaulio vasaros biatlono čempionatų Lietuvos atstovams buvo pavykę parvežti vos vieną medalį jaunimo kategorijoje – pernai supersprinto rungtį laimėjo būtent M.Fominas.

Sprinto rungtį V.Strolia pradėjo ankščiau nei pagrindiniai konkurentai ir į trasą išvažiavo trečias. Varžybų metu anykštėnas suko vieną baudos ratą (šaudymas 1+0) bei pasiekęs finišą kurį laiką pirmavo. Pozicija žemyn netrukus jį stumtelėjo latvis Andrejus Rastorgujevas, o dar vėliau – aplenkė ir Belgijai atstovaujantis prancūzas Florentas Claude‘as.

„Galvojau, kad pritrūks vieno šūvio, kaip dažniausiai ir būna, todėl nepergyvenau. Nebuvo laiko, kada pasižiūrėti rezultatų, nes neveikė „Siwi data“ (rezultatus realiu laiku pateikianti sistema – aut. past.), todėl buvau nuošaliau ir kažko labai nežiūrėjau. Šiaip džiugu, kad pagaliau atėjo pirmas tarptautinis podiumas. Tikėjau, kad gali tai pavykti ir po klaidos gulint pagalvojau, jog reikia susikaupti bei iki galo atidirbti. Dar ir Maksas šeštas, o tai puiku kaip komandai, nuotaikai, viskas liuks“, – tiek dėl savęs, tiek dėl komandos draugo džiaugėsi V.Strolia.

Vytautas Strolia

Paskutiniame distancijos rate 30-metis lietuvis buvo greičiausias tarp visų dalyvių bei per 2,5 km pranoko net penkis aukščiau buvusius varžovus. Vienas iš jų – taikliai šaudęs M.Fominas, kuris likus ratui rikiavosi trečias.

„Kada sužinojau apie medalį? Kai paskambinai (juokiasi). Ir stadiono ekrane buvo rezultatai bei Ruslanas (šaudymo treneris – aut. past.) pasakė, kad turime – ramu. Girdėjau per raciją, kad Maksas trečias. Labai smagu, kad kovojome tarpusavyje. Žinau, kad jis tikrai gali, yra sustiprėjęs. Tai, kad kartu kovojome ir kartu eisime į apdovanojimus, yra pats geriausias dalykas – galiu džiaugtis ne vienas, o kartu su kažkuo“, – šypsojosi V.Strolia.

Iškovota bronza rinktinės lyderis džiaugėsi apie valandą. Tiek laiko teisėjams prireikė įvertinti A.Rastorgujevo neatsargų elgesį su šautuvu. Latvis buvo diskvalifikuotas, o mūsiškiai palypėjo pozicija aukščiau. Dėl užtrukusio epizodo svarstymo į sekmadienį buvo perkelta ir šiandien turėjusi vykti apdovanojimų ceremonija.

Čempionu tapo F.Claude (0+0), kuriam V.Strolia pralaimėjo 27,1 sek. Bronzą iškovojęs olimpinis čempionas švedas Jesperas Nelinas (1+0) atsiliko 29,1 sek., ketvirtą vietą užėmęs ukrainietis Antonas Dudčenka (0+0) – 30 sek., o M.Fominas – 31,5 sek. Varžybose dalyvavo 68 biatlonininkai.

„Žinoma, kad džiaugiuosi rezultatu. Tikėjau, kad dešimtukas ar šešetukas įmanoma, bet po pirmų čempionato varžybų atrodė, kad sunku bus tą padaryti. Supersprinte savijauta buvo prasta, šiandien po prisišaudymo tokia pati kaip vakar – labai sunku. Bet vos startavau, supratau, kad šiandien gali būti mano diena. Esu labai laimingas, kad pirmais metais tarp suaugusiųjų vyrų esu tiek aukštai ir dar kovojome tarpusavyje“, – komentavo M.Fominas.

Maksimas Fominas

Visaginietis dėl išsprūdusio medalio nė kiek nenusivylė. Be to, biatlono varžybose gėlių ceremonijoje apdovanojami šeši pajėgiausi sportininkai. Už sidabrą Tarptautinė biatlono sąjunga (IBU) skirs 12 tūkst. eurų premiją, o už penktą vietą – 6 tūkst. eurų.
„Nežinojau, kelintas esu, bet treneriai trasoje sakydavo lyg ir ketvirtas ar penktas.

Negalėjau tiksliai išgirsti, supratau, kad kovoju dėl šešetuko. Bandžiau traukti iš visų jėgų, bet gaila – nebuvo už ko trasoje pasilaikyti“, – prisiminė M.Fominas.

Varžybose dalyvavo dar keturi Lietuvos biatlonininkai. Karolis Dombrovskis užėmė 26 vietą (1+1), Stepanas Terentjevas – 45-ąją (1+1), Jokūbas Mačkinė – 56-ąją (0+3), o Tomas Kaukėnas – 58-ąją (0+3). Sekmadienį sėkmingiausiai čempionate pasirodę biatlonininkai varžysis „Gala“ bendro starto lenktynėse.

Robertas Trakys
Lietuvos biatlono federacija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją