Birželio 26-ąją už sąžiningą lengvosios atletikos sportą ir dopingo kontrolę atsakinga „Athletics Integrity Unit“ pranešė apie lietuvę Z. Kosač, kurios organizme po dopingo testo rasta oksimetalono – androgeno ir anabolinio steroido, kuris daugiausiai vartojamas nuo anemijos, bet taip pat padeda auginant masę ir raumenų jėgą.

Z. Kosač tikrinta po finišo Kauno maratone, kuriame ji iškovojo antrąją vietą (2 val. 54 min. 43 sek.).

Privačioje bėgikų grupėje, kuriai priklauso virš 5 tūkst. bėgimo entuziastų, stajerė prisipažino likusi nustebinta teigiamo dopingo testo ir tvirtino nežinanti kaip draudžiama medžiaga pateko į organizmą. „Sąmoningai jos nevartojau“, – aiškino bėgikė.

Anot bėgikės trenerio Remigijaus Kančio, po Z. Kosač iniciatyva ir lėšomis atlikto kruopštaus tyrimo paaiškėjo, kad anaboliniai steroidai buvo „paslėpti” ir nepažymėti leistinuose papilduose – aminorūgštyse, kuriuos ji oficialiai įsigijo ir vartojo.

„Esu prieš bet kokias neleistinas, žalingas kūnui priemones sporte, nesvarbu, ar tai būtų „hantelių kilnojimas” dėl savęs, ar profesionalios varžybos.

Sportas turi būti sąžiningas, sveikas ir švarus. Šias vertybes aktyviai propaguojame savo klube: kviečiamės pranešėjus skaityti pranešimus, dalyvaujame seminaruose, dalinuosi savo sukaupta patirtimi su savo mėgėjais bėgikais.

Zita šiose iniciatyvose dalyvavo ir domėjosi taisyklėmis, po gauto teigiamo dopingo testo iš karto kontaktavo su manimi, teigė nežinanti, kas neleistino ir iš kur galėjo atsirasti draudžiama medžiaga, pripažino faktą, kad bet kokiu atveju prisiima visą atsakomybę, bet ieškos „teisybės”, – socialiniame tinkle rašė jos treneris R. Kančys.

„Ši mūsų bėgimo klube „Origami runners” nutikusi nemaloni istorija parodė, kaip svarbu tikrinti iš kur perkame papildus. Nusipirkę net iš oficialaus platintojo esančius papildus, ieškokite „Informed Sport” ženkliuko.

Noriu iškelti probleminį, įstatyminį klausimą: šiai dienai papildai ir jų tikrinimas yra reglamenuoti labai menkai lyginant su vaistais.

Dažnai jie pardavinėjami net vaistinėse, žmogus juos vartoja dažniau nei vaistus ir kiekvieną dieną, tai invazinis produktas į žmogaus kūną, tad jie turi būti kontroliuojami griežčiau - tolygiai su vaistais. Šiuo atveju Zita buvo išsigandusi ne tik dėl diskvalifikacijos, bet dėl savo organizmo, darėsi tyrimus, kaip galėjo tai jai pakenkti. Turi būti keičiamas reglamentavimas ne tik dėl sportininkų karjeros, bet pirmiausia dėl žmonių sveikatos“, – įspėjo R. Kančys.

„Galiausiai didžiuojuosi savo klubiete Zita, kuri, kad ir nežinodama, kaip galėjo nusižengti antidopingo taisyklėms, drąsiai prisiėmė atsakomybę už pažeidimą ir pati ėmėsi iniciatyvos ieškoti atsakymų.

Jos dėka sužinojome ir esame įspėti, kad Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnybos notifikuoto tiekėjo papildai amino rūgštys „FitMax BCAA Stack II EAA/ yra užteršti. Būkite atsargūs“, – įspėjo lengvosios atletikos specialistas, olimpietis R. Kančys.

Įspėjo ne tik jis, bet ir Lietuvos antidopingo agentūra.

„Užterštas papildas įsigytas fizinėje parduotuvėje Lietuvoje. Ištyrus dar vieną šio papildo pakuotę iš kitos pardavimo vietos (el. parduotuvės), taip pat paaiškėjo, kad papildas yra užterštas. Nustatytos užterštos medžiagos priskiriamos anabolinių androgeninių steroidų klasei. Būkite atsargūs“, – pranešė Lietuvos antidopingo agentūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)