2014-2015 metų sezone subyrėjęs klubas paliko ilgą skolų šleifą. Tačiau neįvykdytus pažadus į dienos šviesą panorusiam iškelti A. Budraičiui keisčiausia, kad prieštaringa veikla netrukdo buvusiam „Žalgirio“ ir – dar anksčiau – „HC Baltica“ klubų direktoriui Andrejui Silinui bei viceprezidentams Sergejui Rybakovui ir Valentinui Kitovui suktis ledo ritulyje.

Pateikiame visą A. Budraičio rašinį apie apgautus „Žalgirio“ kreditorius ir tolesnes klubo vadovų karjeras. Deja, pakalbinti ir kritikuojamos buvusios vadovybės nepavyko – A. Silinas į skambučius neatsiliepė.

Atsiskaitė pažadais

„Apie tuos žmones nesu girdėjęs nė vienos teigiamos nuomonės. Turbūt ne šiaip sau“, – pokalbį pradėjo Elektrėnų ledo arenos direktorius Vaidas Bernotas, vėliau pripažinęs, jog „Žalgirio“ skola arenai siekia beveik 30 tūkst. eurų.

„Jie visada geri, kai jiems ko nors reikia. Tačiau garantuoju, kad jei dabar pats pabandyčiau paskambinti, tai telefonai būtų išjungti arba niekas nekeltų ragelio“, – dėstė arenos vadovas, kurio iniciatyva „Žalgiris“ praėjusio reguliariojo sezono namų rungtynes žaidė Elektrėnuose.

Baigėsi reguliarusis sezonas, baigėsi ir klubo bendravimas su Elektrėnų arena – atkrintamosioms varžyboms jie pasirinko sostinės „Pramogų“ areną.

„Jeigu aš žmonėmis nepasitikiu, tai reikalauju sumokėti pinigus iš anksto. Čia buvo kaip tik tas atvejis, kai pasakiau: kol nesumokėsite – jūsų neįsileisiu“, – kartą jau pamokytas pasakojo „Pramogų“ arenos vadovas Igoris Vinogradovas.

Dirba keturiose pareigose

Žaibiškai šalies ledo ritulio padangėje pasirodžiusiems ir taip pat greitai išnykusiems „HC Baltica“ ir „Žalgiris“ nugrimzdus į istoriją, S. Rybakovas ir V. Kitovas oficialių pareigų ledo ritulyje nebeturi.

Skirtingai nei dabar jau buvęs abiejų klubų direktorius A. Silinas. Jis šiuo metu eina Lietuvos ledo ritulio asociacijos tarybos ir Lietuvos vaikų tarybos nario, Lietuvos jaunių (iki 16 metų) rinktinės bei Vilniaus „Geležinio Vilko“ direktoriaus pareigas.

„Jo vaikas sportuoja pas mus, tad jis mums padeda – tai ritulius paduoda, tai dar kažką. Tačiau prie finansinių dalykų mes jo tikrai neprileisime. Kalbant apie pinigus, mūsų mokykla su juo neturi nieko bendro“, – pasakojo tik šiemet vyrų čempionate debiutavusio „Geležinio vilko“ vadovas Andrejus Jadkauskas, kurio geriausi auklėtiniai praėjusį sezoną atstovavo „Žalgiriui“ ir taip pat neatgavo savo uždirbtų pinigų.

Lietuvos jaunučių rinktinei vadovauti A.Siliną pasiūlė asociacijos „Lietuvos ledo ritulys“ generalinis direktorius Tomas Budrauskas. Jo pasiūlymui taryba neprieštaravo.

„Šiose pareigose jis jokios finansinės atsakomybės neprisiima. Tokios galimybės mes jam nesuteikiame. Bet gal jūs ir teisus, reikėjo paieškoti mažiau susitepusio žmogaus“, – svarstė T. Budrauskas.

Nei jo, nei tarybos neįtikino ir žaidėjų pareiškimai, jog su jais nėra atsiskaityta, o legionieriaus duoną krimtę buvę žalgiriečiai skolindavosi pinigų, kad turėtų iš ko prasimaitinti.

„Iš pradžių algas grynais atnešdavo Gintas (klubo administratorius Gintautas Kuneikis), o nuo Naujųjų metų pinigų neliko. Vis žadėdavo, kad nuvažiuos į Maskvą ir atsiras pinigų, bet kaip nebuvo, taip nebuvo. Visi iki vieno žaidėjai negavo algų už tris mėnesius. Lygiai tiek pat nebuvo ir premijų.

Pamatęs netvarką, komandos kapitonas Vladimiras Denisovas paliko klubą, o mes žaidėme iki sezono pabaigos. Nors likus savaitei iki jos pasakė, kad turbūt sezono nebaigsime“, – pasakojo savo pavardės nenorėjęs viešinti buvęs „Žalgirio“ ritulininkas.

Kreiptis į teismą nebemato prasmės

Klubas pinigų nesiteikė sumokėti nei maitinimo įstaigai, nei viešbučiui „Green“, nei administracijos darbuotojams.

„Yra kolegė, kuri kreipėsi į antstolius. Sumokėjo 40 eurų, buvo pripažinta, jog klubas jai skolingas, tačiau kas iš to? Aš pati nesikreipiau. Jau ir taip nemažai nemokamai dirbau, tai kokia prasmė dar mokėti teismams? Pikčiausia yra tai, kad buvau priimta į darbą tuo metu, kai klubas jau buvo nemokus. Manau, tokiose situacijose reikia bandyti išsiversti su turimais žmogiškaisiais resursais, o ne traukti į liūną naujus žmones, su kuriais negalėsi atsiskaityti, žadant jiems karjeros galimybes ir aukštesnį atlyginimą kitą sezoną. Beveik tuo pat metu į darbą buvo priimtas dar ir vaikinas, kurį vis žadėjo oficialiai įdarbinti, tačiau tai neįvyko“ – pasakojo buvusi klubo darbuotoja, taip pat nepageidavusi garsinti savo pavardės.

„Žalgiris“ yra antras bankrutuojantis klubas, kuriam vos per dvejus metus vadovavo tie patys asmenys, tačiau už tai jokios atsakomybės jie nesulaukė.

Maža to, sekmadienį prasidėsiančiame pasaulio jaunimo (iki 20 metų) ledo ritulio čempionate Elektrėnuose jie galbūt sėdės pirmose eilėse. O gal išgirsime apie dar vieno klubo, kuriam vadovaus A. Silinas, S. Rybakovas ir V. Kitovas, steigimą?

Aurimas Budraitis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)