Į Vilnių atvyko naujasis Latvijos nacionalinio olimpinio komiteto prezidentas Janis Buks, generalinis sekretorius Karlis Lejnieks bei Estijos nacionalinio olimpinio komiteto prezidentas Urmas Soorumaa ir generalinis sekretorius Siimas Sukles.

„Lietuvos, Latvijos ir Estijos nacionaliniai olimpiniai komitetai palaiko labai glaudų ryšį. Dalinamės idėjomis, gerąja praktika, pamokomis, džiaugiamės vieni kitų pergalėmis, tariamės esant aktualiems klausimams. Dalinamės ir istorine patirtimi bei atmintimi, todėl mums vienodai skauda dėl to, kas vyksta Ukrainoje.

Baltijos šalių olimpinių komitetų pozicija nuo karo pradžios nesikeičia – palaikome Ukrainą ir nepritariame rusų ir baltarusių sportininkų dalyvavimui tarptautinėse varžybose, kol vyksta karas“, – sakė olimpinė čempionė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Susitikimo metu nacionalinių olimpinių komitetų prezidentai pasirašė pranešimą, kuriuo dar kartą pabrėžė, kad nepritaria karą Ukrainoje vykdančios Rusijos ir jos veiksmus palaikančios Baltarusijos sportininkų dalyvavimui tarptautinėse sporto varžybose.

„Mes, trijų Baltijos šalių nacionalinių olimpinių komitetų vadovai, pareiškiame, kad tol, kol tęsiasi žiaurus Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos karas prieš nepriklausomą Ukrainos valstybę ir jos žmones, Rusijos ir Baltarusijos sportininkams bei oficialiems asmenims tarptautinėje sporto arenoje ne vieta.

Olimpinis sportas yra galingas įrankis ir remiasi tvirtomis pagarbos, draugystės ir tobulėjimo vertybėmis. Vis dėlto, šiuo atveju, tam tikri siūlomi valdančiųjų organų sprendimai gali būti priimtini ne visiems sportininkams ir gali priversti susidurti su nemaloniu pasirinkimu ar etine dilema: varžytis su agresorių šalių sportininkais, ar ne.

Vertiname tarptautinių sporto federacijų, kurios pasirinko neleisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams varžytis bet kokio lygio varžybose, sprendimą“, – rašoma pranešime.

Karą Ukrainoje vykdančios Rusijos ir jos veiksmus palaikančios Baltarusijos sportininkams nebuvo leista dalyvauti Europos nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos (EOK) organizuotuose renginiuose – Europos žaidynėse ir Europos jaunimo žiemos ir vasaros festivaliuose.