Kitą savaitę vyksiančiame TOK Vykdomojo komiteto posėdyje bus svarstomas klausimas, ar Rusijos ir Baltarusijos pasą turintys sportininkai, kurie po neutralia vėliavą varžytųsi Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, galėtų dalyvauti žaidynių atidarymo ceremonijoje.

„Baltijos šalių nacionalinių olimpinių komitetų pozicija yra vieninga ir tvirta – mes apskritai nepritariame sprendimui leisti šiems sportininkams dalyvauti žaidynėse po jokia vėliava. Tuo labiau, esame įsitikinę, kad atidarymo ceremonijoje jų tikrai neturėtų būti. Mūsų palaikymas Ukrainai yra tvirtas ir nekvestionuojamas“, – sakė olimpinė čempionė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

TOK Vykdomasis komitetas praėjusiais metais priėmė sprendimą leisti Rusijos ar Baltarusijos pasą turintiems sportininkams, atsirinkusiems per Tarptautinių federacijų atrankos sistemą, dalyvauti 2024 m. vasaros olimpinėse žaidynėse neutralių sportininkų statusu. Tai reiškia, kad žaidynėse nebus minėtų šalių vėliavų, himnų, spalvų ar bet kokių ženklų, galinčių identifikuoti valstybes. Rusijos ir Baltarusijos komandoms ir oficialiems asmenims durys į olimpines žaidynes lieka užvertos.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos nacionalinių olimpinių komitetų kreipimasis į TOK prezidentą Thomą Bachą:

Lietuvos, Latvijos ir Estijos nacionaliniai olimpiniai komitetai kartu su Baltijos šalių sporto bendruomene yra pasibaisėję jau dvejus metus Ukrainos teritorijoje besitęsiančiu karu.

Dar kartą išreiškiame nepritarimą Tarptautinio olimpinio komiteto Vykdomojo komiteto sprendimui 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse po neutralia vėliava leisti dalyvauti sportininkams, turintiems Rusijos ar Baltarusijos pasą.

Tvirtai laikomės iki šiol išsakytos Baltijos šalių pozicijos ir esame įsitikinę, kad minėti sportininkai jokiomis aplinkybėmis negali dalyvauti olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje.