Disko metikas įrankį nusviedė 67,82 m ir pasiekė Europos klubų čempionų taurės varžybų rekordą bei iškovojo įtikinamą pergalę.

„Rezultatas galėjo būti geresnis, tikėjausi geresnio. Kelios klaidelės darė įtakos tam, kad trūko metriuko kito. Bendrame fone viskas neblogai. Du metimai virš 67 metrų yra gerai“, – pergale patenkintas liko A. Gudžius.

Lengvaatlečiui šis startas buvo jau šeštas šį sezoną, tačiau apsukų sumažinti jis neketina. Jau kitą savaitę prasidės Deimantinės lygos etapų serija su disko metimo rungtimis.

„Mes, diskininkai, galime mėtyti vos ne kas antrą dieną, svarbu gauti progą pailsėti, atsigauti. Ar treniruotėje mėtysime, ar čia atvažiavę mėtysime, taip tik įdomiau, – startų gausą paaiškino A. Gudžius. – Dabar artėju prie vadinamos netikros pirmos formos, kur rezultatai turėtų būti aukšti, bet pagrindinė geriausia sportinė forma planuojama Europos čempionatui“.

Tiesa, lietuvis aršios konkurencijos nesulaukė: antrą vietą užėmė iš Kubos kilęs ir ispanų klubui atstovaujantis Loisas Maikelis Martinezas („Playas de Castellon“ klubas) – 57.05 m, trečias – danas Andreas Hoby Elegaardas („Sparta AM“) – 55.57 m.

Pergalę Lietuvos klubui iškovojo Latvijos lengvaatletis Elvijas Misansas. Šuolių į tolį varžybose geriausiu, ketvirtuoju, bandymu jis nušoko 7 m 65 cm bei britą Feroną Sayersą pranoko aštuoniais centimetrais.

„Esu labiau trišuolininkas, bet sezoną atidariau prieš dvi savaites JAV šokdamas į tolį. Buvau pasirengęs dalyvauti ir jaučiau, kad turiu savyje jėgų geriems rezultatams. Šiandien nepavyko parodyti visko, ką galiu, turbūt dėl to, kad grįžęs į Europą peršalau, tačiau laimėjau varžybas, viskas tvarkoje“, - sakė sekmadienį trišuolio rungtyje dar dalyvausiantis E. Misanas.

3000 m bėgęs Simas Bertašius pergalę iškovojo tik finišo tiesiojoje. Distanciją stajeris įveikė per 7 min. 57,75 sek. bei pasiekė asmeninį rekordą.

„Tai pirma pergalė tokio aukšto lygio varžybose, prieš tokius stiprius varžovus. Pradžia pasirodė kiek per greita, todėl bėgau šiek tiek atsilikęs nuo lyderių, bet po to tempas šiek tiek krito, tai prisigretinau prie grupelės ir bėgti tapo lengviau, – pasirodymą komentavo S. Bertašius. –Pagrindinė mano distancija yra 1500 m, todėl esu finiše greitesnis ir džiaugiausi, kad varžovai nedarė ilgo finišo, o pasiliko viską išsiaiškinti paskutiniams šimtams metrų“.

Beje, lietuvis nepaliko jokių vilčių 2012 ir 2016 metų Europos čempionui iš Kenijos kilusiam Turkijos atstovui Polatui Kemboi Arikanui, tačiau sekmadienį S. Bertašiaus lauks ne ką lengvesnis iššūkis - 1500 m bėgime jis varžysis su šių metų pasaulio uždarų patalpų čempionate sidabrą iškovojusiu lenku Marcinu Lewandowskiu bei dar vienu planetos pirmenybių prizininku turku Ilhamu Tanui Ozbilenu.

„Pajėgūs varžovai man suteikia daugiau motyvacijos. Jiems būtų didesnis nusivylimas pralaimėti man, nei man pralaimėti prieš juos. Šiandien bėgo P. Arikanas, Europos čempionas, ir pamatėme, kad titulai ne visada viską sako“, – sakė S. Bertašius.

Vyrų šuolių į aukštį varžybas laimėjo Adrijus Glebauskas. Nors gūsingas ir permainingas Anglijos vėjas maišė kortas varžovams, lietuvis nuo asmeninio rekordo atsiliko vos vienu centimetru, peršoko 2 m 22 cm bei šešiais centimetrais pranoko antrąją vietą užėmusį britą Ryaną Webbą.

„Atvykau iš stovyklos Turkijoje, tai nėra karšta čia. Oras geras, nors vėjas ir stiprus, bet dažniausiai į nugarą“, – sąlygas apibendrino A. Glebauskas.

Ką tik pasibaigusioje treniruočių stovykloje lengvaatletis įveikė 2 m 20 cm, o tai, pasak jo, parodo galimybes jau dabar įvykdyti Europos čempionato normatyvą – peršokti 2 m 26 cm. Būtent tokį aukštį A. Glebauskas, užsitikrinęs pirmą vietą, ir atakavo, tačiau nesėkmingai.

„Prie to, kiek šoki treniruotėse, per varžybas gali pridėti 6-8 centimetrus. Labai norėjau to normatyvo. Nors dar tik pirmos varžybos, bet galimybių tikrai buvo. Tik vieną bandymą ir išnaudojau teisingai, pirmus du sugadinau, užmiršau, kaip reikia bėgti ir kaip šokti, o trečio bandymo metu atsipalaidavau ir gavosi panašus šuolis“, – sakė lengvaatletis.

Čempionų klubų taurės varžybų nugalėtoju A. Glebauskas tapo jau penktą sykį. Tiesa, kitus keturis kartus jis tą padarė atstovaudamas Klaipėdos „Nikės“ ekipai analogiškose jaunimo pirmenybėse.

Prieš dvejus metus iškovotą čempiono titulą apgynė Edis Matusevičius. Ieties metimo rungtyje lietuvis užfiksavo 73 m 86 cm rezultatą bei „Cosma“ ekipą laikinai buvo išvedęs net į antrąją poziciją bendroje įskaitoje.

„Nesu patenkintas. Žinoma, nesu ir pernelyg gerai pasiruošęs. Pasisekė, kad laimėjau, tačiau rezultatu labai nepatenkintas, technika neparuošta, – pasirodymą kritikavo E. Matusevičius. – Buvo traumuotas klubas, jį tvarkėme, atrodo, pagydėme, bet „išlindo“ šonas ir dėl jo skausmų negaliu mėtyti. Oro sąlygos buvo geros, seniau per tokį vėją pataikydavau ir ietį durdavau, tačiau dabar, kai techniškai nesu pasiruošęs, vėjas trukdė“.

Pirmąją varžybų dieną tarp prizininkų pateko ir dar vienas „Cosma“ legionierius iš Latvijos Janis Leitis, užėmęs trečiąją vietą 400 m rungtyje (46,45 sek.). Be S. Bertašiaus, A. Glebausko, E. Matusevičiaus, geriausius Lietuvos sezono rezultatus taip pat užfiksavo Kostas Skrabulis (100 m - 10,72 sek., septinta vieta), Mindaugas Striokas (800 m – 1 min. 51,61 sek., šešta vieta), Justinas Beržanskis (3000 m kliūtinis bėgimas – 8 min. 53,09 sek., penkta vieta) ir Artūras Janauskas (400 m barjerinis bėgimas – 54,52 sek., šešta vieta).

Vyrų estafetėje 4x100 m Lietuvos komanda (Mantas Šeštokas, Ugnius Savickas, K. Skrabulis ir Gediminas Truskauskas) po kontraversiško teisėjų sprendimo buvo diskvalifikuota.

Po pirmosios pirmenybių dienos „Cosma“ lengvaatlečiai tarp dešimties klubų žengia ketvirti (78 tšk.), nusileisdami tik Stambulo „Enka“ (85,5 tšk.), Lisabonos „Benfica“ (83 tšk.) bei Kasteljono „Playas de Castellon“ (79,5 tšk.) ekipoms.

Sekmadienį „Cosma“ lengvaatlečiai varžysis kūjo metimo, šuolių su kartimi, 110 m barjerinio bėgimo, 5000 m bėgimo, trišuolio, 200 m bėgimo, rutulio stūmimo, 1500 m bėgimo rungtyse ir estafetėje 4x400 m.

***

Prieš dvejus metus Mersine (Turkija) per plauką tarp prizininkų nepatekę ir ketvirtą vietą užėmę „Cosma“ vyrai šįkart varžosi su Belgijos, Danijos, Ispanijos, Airijos, Portugalijos, Slovėnijos, Slovakijos, Turkijos bei šeimininkų britų čempionų klubais.

„Cosma“ klubo garbę Birmingamo Alexanderio stadione – tame pačiame, kuriame kasmet vykdomos ir Deimantinės lygos varžybos – gina 18 lengvaatlečių. Tarp jų yra šalies ieties metimo rekordininkas Edis Matusevičius, Europos čempionatų dalyviai Kostas Skrabulis, Ugnius Savickas, Justinas Beržanskis, Šarūnas Banevičius, pajėgūs latviai Elvijas Misanas ir Janis Leitis bei jau minėtas geriausias praėjusių metų Lietuvos sportininkas – pasaulio čempionas A. Gudžius.

Europos čempionų klubų taurės varžybos vykdomos analogišku principu kaip Europos komandiniai čempionatai. Svarbiausias aspektas skaičiuojant klubų įskaitą – sportininko užimta vieta. Už pirmą vietą rungtyje skiriama 10 taškų, už antrą – 9, trečią – 8 ir t.t.

Pastarąjį kartą pajėgiausi Europos klubai susigrūmė 2016 metais: tada čempionų titulais džiaugėsi Lisabonos „Sporting“ (Portugalija) moterų ir Stambulo „Enka“ (Turkija) vyrų ekipos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)