Teisėjams atitinkamai buvo padidintas dėmesys, siekiant išlaikyti aukštą žaidimo kokybę. Keletą kartų regbio stadionuose buvo išbandyta naujovė, kuomet teisėją visų rungtynių metu galėjo girdėti visi žiūrovai. Tai susilaukė daug teigiamų aistruolių atsiliepimų.

„Didėjo teisėjų varžybų krūvis, kas reiškia, kad teisėjų fizinis pasiruošimas smarkiai augo, bet tuo pačiu darbas pačioje aikštėje tapo lengvesnis, nes buvo ne tik radijo ryšio įranga aprūpinti aikštės teisėjai, bet ir sudarytos teisėjų brigados kiekvienoms rungtynėms. Tai reiškia, kad varžybas stebi dar du papildomi šoniniai teisėjai ir jie komunikuoja nenutrūkstamai su aikštės teisėju. Tai turi įtakos ir komandų žaidimo braižui ir rezultatams“, - kalbėjo Lietuvos teisėjų kolegijos pirmininkas Simas Banys.

Naujai įkurta TOP lyga įvedė klubams tam tikrą licencijavimo tvarką, ekipos turėjo žengti žingsnį link kokybės ir profesionalumo. Atitinkamai kartelė buvo iškelta ir arbitrams.

„Apžvelgiant statistinius TOP lygos duomenis, matyti, kad pakėlėme žaidimo kartelę aukštyn. Lyginant su 2014 metais, 40 proc. sumažėjo skirtumas taškų, kuriuo komandos laimi ar pralaimi viena prieš kitą, 43 proc. daugiau įtemptų rungtynių sužaidė Lietuvos klubai, kurių žaidėjai sudaro Lietuvos nacionalinės rinktinės pagrindą, o tai turi įtakos ir jų meistriškumui ir rezultatams. Pasaulio reitinge šiai dienai esame 40-oje vietoje“, - aiškino S. Banys. - Yra dar vienas neapibrėžtas rodiklis - teisėjus daugiau kritikuoja aistruoliai, mat trys teisėjai mato daugiau, nei gebėdavo vienas arbitras, tačiau pačių komandų drausmė aikštėje pagerėjo. Tai reiškia, kad žaidėjai mažiau veliasi į diskusijas.“

R. Grumbinas: kuo aukštesnis lygis - tuo lengviau teisėjauti

Geriausiu 2015 metų sezono Lietuvos regbio teisėju buvo išrinktas Ramūnas Grumbinas, kuris ir pripažino, kad atkaklioms aukšto lygio rungtynėms teisėjauti yra maloniau, nei mačams, kuriuose baigtis aiški iš anksto.

Regbis įdomus tuo, kad kuo aukštesnio lygio rungtynės, tuo lengviau teisėjauti, bent jau man. Kai rungtynėse skirtumai nėra dideli, tu negali atsipalaiduoti, koncentracija visose rungtynėse turi būti didžiulė. TOP lygoje visos rungtynės, kuriose teko teisėjauti, buvo atkaklios. Visos keturios komandos buvo vertos viena kitos. Galbūt didesnį pranašumą turėjo Šiaulių komandos, bet, lyginant su ankstesniais metais, jis yra sumažėjęs. TOP lygos formatas prisidėjo prie klubų lygio augimo“, - pasakojo R. Grumbinas.

R. Grumbinas geriausiu teisėju tapo trečius metus iš eilės. Pasak jo, toks pripažinimas jam suteikia motyvacijos tęsti šį darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją