Lietuva dar neturėjo savo atstovo TOK narių gretose, be to, D. Gudzinevičiūtė taptų vienintele iš Rytų Europos regiono, kuri atstovautų Tautiniam olimpiniam komitetui.

„Negaliu sakyti, kad mane tai nustebino, nes reikėjo pristatyti tam tikrus dokumentus, tad ši žinia nebuvo lyg perkūnas iš giedro dangaus.

Tai nėra mano asmeninė pergalė, o visų mano kolegų darbo įvertinimas, viso Lietuvos tautinio olimpinio komiteto pripažinimas. Jei būčiau išrinkta, atstovaučiau ne tik Lietuvai, bet ir visam regionui, savo atstovo TOK neturi nei Baltijos šalys, nei, kiek žinau, Baltarusija ar Lenkija“, – DELFI portalui teigė D. Gudzinevičiūtė.

Anot jos, šansai būti išrinktai gana nemaži, paprastai pasiūlyti kandidatai būna išrinkti į TOK narių gretas, tačiau džiūgauti ir švęsti per anksti.

TOK Vykdomasis komitetas atrinko devynis kandidatus į TOK narius. Penki iš kandidatų, tarp jų ir olimpinė čempionė D. Gudzinevičiūtė, gali tapti individualiais TOK nariais. Dar keturi atstovautų olimpinio judėjimo organizacijoms.

Trys iš penkių siūlomų individualių TOK narių yra moterys – LTOK prezidentė D.Gudzinevičiūtė, Ruandos olimpinio komiteto pirmoji viceprezidentė Felicite Rwemarika ir TOK sportininkų palaikymo komandos komisijos atstovė iš Afganistano Samira Asghari. Du kandidatai - vyrai: Paragvajaus olimpinio komiteto prezidentas Camilo Perezas Lopezas Moreira ir Italijos olimpinio komiteto prezidentas Giovanni Malago.

Visas siūlomas kandidatūras patikrino TOK Etikos komisija.

„Vadovaudamasis 2020 m. Olimpine darbotvarke, TOK nuolat siekia pritraukti kuo įvairesnę patirtį turinčių narių. Olimpiniam judėjimui šių devynių kandidatų, kuriuos siūlome TOK sesijai, patirtis bus neabejotinai naudinga. Jų gilus sporto supratimas suteiks papildomos jėgos ir žinių tarptautinei TOK narių bendruomenei“, - teigė TOK prezidentas Thomas Bachas.

Naujieji TOK nariai bus renkami 133-ioje IOC sesijoje spalio 8-9 d. Buenos Airėse. Jei visi devyni kandidatai būtų išrinkti, TOK narių skaičius išaugtų iki 106. Maksimalus IOC narių skaičius – 115.

Iki 70 TOK narių gali būti individualūs, nesusieti su jokiomis užimamomis pareigomis, 15 – karjerą tęsiantys sportininkai, 15 – tarptautinių sporto federacijų arba asociacijų atstovai, 15 – nacionalinių olimpinių komitetų arba jų asociacijų nariai.

Individualūs TOK nariai renkami neribotam laikui, bet jų amžius negali viršyti 80 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)