Vis dėlto, komanda tikisi, kad į lenktynių distanciją sugrįžus stabilesniam vėjui, kuriuo buriuojant daugiau lemia komandinis darbas, o ne Fortūna, jiems per dvi likusias dienas dar yra šansų atsigriebti ir bent pakovoti dėl teisės patekti į pusfinalį.

Žaidimai su „vėjo loterija“

„Dabar turėjome dvi labai sunkias dienas. Vakar buvom tie, kurie buriavo mirštančio vėjo, šiandien – tik atsirandančio vėjo sąlygomis. Tai – labai sudėtingos sąlygos, kai vietomis vėjo yra, vienomis nėra ir jis labai sukinėjasi. Laivai gali plaukti šalia vienas kito, tačiau visiškai skirtingais greičiais ir kursais, nes gauna skirtingą vėją. Tą patyrėm ir vakar ir šiandien“, – po finišo dalinosi komandos narys Karolis Janulionis.

Pasak jo, buriavimas tokiomis sąlygomis reikalauja mąstyti visiškai kitaip nei įprasto, stabilaus ir vientiso visoje distancijoje vėjo sąlygomis.

„Tai primena žaidimą „sujunk taškus“ – stengiesi visada plaukti škvaliuke, vėjo pastiprėjime, net jei kartais jis atrodo nenaudingas kampų atžvilgiu. Svarbu, kad visada turėtum vėjo“, – dalinasi K. Janulionis.

Pasak komandos, pripratę prie bent šiek tiek pastovesnio vėjo, jie distancijoje vakar ne visada ryžosi iš pirmo žvilgsnio nenaudingiems sprendimams, kurie, tačiau galėjo tapti sėkmingais staiga pasisukus vėjo krypčiai į naudingą pusę. Tačiau nuspėti tokių pasisukimų ar škvaliukų stiprumo jokio aiškaus būdo nėra, tai – „vėjo loterija“, kurią kartais laimi, kartais pralaimi.

Tą komanda patyrė ir paskutinėje lenktynių distancijos atkarpoje. Atsilikinėję daugiau nei 500-600 metrų nuo konkurentų, paskutiniame pavėjiniame kurse pasirinko priešingą distancijos pusę nei jie. Gavę palankų vėjo pasisukimą ir pastiprėjimą, Lietuvos buriuotojai sugebėjo ženkliai sumažinti skirtumą tarp jų ir Italijos bei Šveicarijos komandų. Ir nors finišą šios komandos pasiekė jau greta viena kitos, aplenkti konkurentų mūsiškiams pritrūko dar šiek tiek laiko arba kiek stipresnio gūsio.

Netrūko ir techninių problemų

Problemų, kainavusių sekundes ir metrus, Lietuvos komanda turėjo ir prie pirmojo ženklo, kur keliant pavėjinę burę, susipainiojo šios burės nuleidimo sistema. Buriuotojams teko burę šiek tiek nuleisti, išpainioti sistemą ir vėl burę pakelti. Toks sulėtėjimas distancijoje leido artimiausiems konkurentams – šveicarams – atsiplėšti labiau ir galiausiai net iškovoti antrąją vietą.

Pirmąją vietą Lietuvos grupėje dideliu atotrūkiu nuo kitų iškovojo visas lenktynes lyderiavusi Ispanijos komanda. Antrąją – Šveicarijos, trečiąją – Italijos, ketvirtąją – Lietuvos komanda.

Po dviejų ketvirtfinalio lenktynių pirmąją vietą grupėje su 7 taškais užima Ispanija, antrąją su 6 taškais – Italija, trečiąją su 5 taškais – Šveicarija, ketvirtąją su 2 taškais – Lietuva. Ketvirtfinalyje liko dar dvejos lenktynės, iš kurių paskutinėse taškai dvigubinami.

Lietuvos buriuotojai: kovosim iki galo

Pasak komandos, nors du iš eilės pralaimėjimai sunkūs, jie motyvacijos dar nepraranda.

„Tokiom sąlygom kartais tiesiog nusisuka Fortūna ir nieko čia nepadarysi. Reikia tikėtis vėjo, tada pasitaisys ir emocija“, – teigė komandos narys Simonas Jeršovas.

Sportininkų teigimu, dabar svarbiausias tikslas išlieka tas pats, kaip ir skinant pergales – koncentruotis ne į bendrą rezultatą, o į kiekvienos dienos lenktynes atskirai bei atiduoti visą save.

„Laimėdami aštuntfinalio lenktynes leisdavom sau pasidžiaugti pergale ne daugiau kaip 15 minučių, kad į kitos dienos kovą eitume nusiteikę bet kam. Po pralaimėjimo tą galbūt padaryti sunkiau, tačiau mūsų nusiteikimas išlieka tas pats – kiekviena diena yra nauja diena, kurios lenktynėse vietą turime išsikovoti iš naujo. Ir kovosime iki galo“, – teigė komandos narys Emilis Valentinaitis.

Trečios ketvirtfinalio lenktynės numatomos šiandien apie 15:00-16:00 val. laiku. Tiesioginę transliaciją bus galima stebėti „SSL Team Lithuania“ „Facebook“ paskyroje.

„SSL Gold Cup“ pasaulio taurė yra analogų buriavimo sporte neturinčios varžybos, kuriose net 56 šalys varžosi dėl geriausios buriavimo valstybės titulo. Varžybos vyksta Pasaulio futbolo čempionatui būdingu formatu – valstybių rinktinės, sudarytos iš geriausių kiekvienos valstybės buriuotojų, varžosi grupėse po keturias ir įveikdamos eliminacijas juda link lemiamos kovos, kuri tarp dviejų visas eliminacijas praėjusių rinktinių įvyks gruodžio 3 d.