Pristatant disko metimo finalo dalyvius A. Gudžius vaizdavo labai piktą ir kovingai nusiteikusį vyruką, galintį nesunkiai nušluoti nuo kelio viską, kas tik jam sutrukdys pasiekti tikslą. O tikslas buvo ne prastas – apginti 2018-ais metais Berlyne iškovotą Europos čempiono titulą.

Vis dėlto tik du bandymai Vaclovo Kidyko auklėtiniui pavyko, o geriausias rezultatas – 65,40 m – leido Andriui užimti šeštą vietą. Ar labai buvęs pasaulio ir buvęs Europos čempionas liūdėjo? Ne, atvirkščiai – laidė juokelius su varžovais, o į žiniasklaidai skirtą zoną atėjo plačiai šypsodamasis.

„Kodėl aš su šypsena? Mykolo Aleknos spindesyje mano ši nesėkmė net nesimatys. Super, labai smagu, kad aukso medalis vėl važiuoja į Lietuvą. Pasaka. Ko galima norėti? Aš paslydau, bet Mykolas kompensavo šį reikalą. Todėl ir gerai važiuoti dviese, vienas kitą truputį pataisome“, – kalbėjo A. Gudžius.

19-metis M. Alekna penktuoju bandymu ne tik aplenkė iki tol lyderiu buvusį slovėną Kristjaną Čehą, bet ir pagerino pastarojo Europos čempionatų rekordą bei garantavo sau Senojo žemyno aukso medalį.

„Spaudžiu su tais pasakymais, bet nepasiduosiu, dar pasportuosiu, pasistengsiu ir grįšiu. Čia tikrai ne tas rezultatas, ką galiu. Per apšilimą ir pirmuoju bandymu mečiau toli, tik bėda su „tilpimu“ į sektorių. Kiek žiūrėjau, ne tiek ir daug trūko. Gal prisidėjo ir ta vėsa – blauzdas „užtraukė“, nesprogstu tiek, kiek reikia ir truputį skauda. Bet kaip sakau, sąlygos visiems vienodos. Matote, jaunimas duoda vaizdų ir šaunu. Taip ir turi būti“, – juokėsi A. Gudžius.

Jis pasakojo, kad asmeniškai buvo labai gerai ir kovingai nusiteikęs, o ir metimai buvo geri: „Tik šiandien sunkiai sekėsi „sutilpti“ į sektorių. Pirmas metimas būtų garantavęs medalį, jei būčiau „sutilpęs“. Berods ketvirtas metimas irgi skrido gerokai virš 67 metrų.

Ką, „prasileidau per kepenis“ šiandien ir tiek. Per daug gal norėjau. Reikėjo ramiau, paprasčiau. Žinote, dabar čia aiškintis... Reikia dabar atlaikyti tas rykštes, prasileisti bausmes už tokius pasirodymus ir viskas, ruoštis kitoms varžyboms. Kitais metais vyks pasaulio čempionatas. Nėra ko čia dabar ašaroti. Reikia pailsėti, kibti į darbus ir kompensuotis, o ne teisintis.“

Tuo metu, kai olimpiniame stadione M. Alekna su vėliava rankose pozavo fotografams, A. Gudžius kažką smagiai juokdamasis kalbėjo su olimpiniu čempionu Danieliu Stahliu. Pastarasis su 66,39 m rezultatu liko viena pozicija aukščiau už Andrių.

„Sakome, kad išspardė jaunimas mums užpakalį. Jei iš tikrųjų, kodėl šiandien taip? Aš asmeniškai po pirmo nevykusio bandymo per daug sulindau į mintis apie techniką. Bandžiau „sutilpti“ į sektorių ir tada persistengiau, tada rezultato trūksta. Bandau padidinti rezultatą ir vėl į sektorių „netelpu“. Su Danieliu kalbu, kad jam ta pati situacija. Bet būna tokių dienų. Kaip pasiseks.

Sąlygos tokios – per kvalifikaciją turėjome oro temperatūrą gerokai virš 30 laipsnių, o šiandien turime mažiau negu 20 laipsnių. O su metais jaučiasi toks šilumos skirtumas, nors mes kaip žmonės dar jauni, bet kaip atletai – branda, turime vis tiek rodyti rezultatus. Tokie niuansai gal kerta per pasitikėjimą, tada imi save spausti ir perspaudi. Dabar ne teisintis reikėjo, o imti, padaryti ir išeiti su medaliu ant kaklo“, – tęsė A. Gudžius.

Lietuvis neslėpė nuostabos, kad bronzos medaliu pasidabino britas Lawrence Okoye (67,14m).

„Pasisekė. Pažiūrėsime, kada dar jam pavyks. Jis yra žvėriškai stiprus, bet tokio metimo... na gal per penkerius metus vieną tokį pataikė. Kaip matėte, kiti metimai irgi tokie. Bet to vieno metimo ir užteko medaliui. Paėmė ir padarė, o mes stovime ir žiūrime į jį su medaliu“, – sakė A. Gudžius.

V. Kidyko auklėtinis sezono dar nebaigia – rugsėjo 8-ąją Ciuriche vyks į Deimantinės lygos finalą. „Nežinau, matysime, kiek dar tą organizmą spausti, ar ruoštis dėl rezultato, ar tik sudalyvauti“, – svarstė jis.

Europos čempionato disko metimo finalo galutiniai rezultatai

Tiek M. Alekna, tiek A. Gudžius į Europos čempionatą atvyko jau būdami vienais iš favoritų. Prieš mėnesį Judžine (JAV) vykusiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate M. Alekna iškovojo sidabro medalį, o A. Gudžius pasidabino bronza.

Abu lietuvius aplenkė tik pasaulio čempionu tapęs slovėnas Kristijanas Čechas, šį sezoną pasiekęs asmeninį rekordą – 71,27 m.

Šį sezoną it meteoras į disko metikų elitą įskriejęs legendinio Virgilijaus Aleknos sūnus vasarą yra pasiekęs ir geriausią asmeninį rezultatą – 69,81 m. A. Gudžiaus asmeninis rekordas yra 69,59 m, o šį sezoną jis toliausiai metė panašiai – 69,39 m.

Pasaulio rekordas nuo 1986 metų nesikeičia – vokietis Jurgenas Schultas tuomet diską nusviedė 74,08 m.

Geriausi Lietuvos disko metikų pasirodymai Europos čempionatuose

1986 metai, Štutgartas: 1 vieta – Romas Ubartas 67,08 m

1986 metai, Štutgartas: 3 vieta – Vaclovas Kidykas 66,32 m

1998 metai, Budapeštas: 3 vieta – Virgilijus Alekna 66,46 m

2002 metai, Miunchenas: 2 vieta – Virgilijus Alekna 66,62 m

2006 metai, Geteborgas: 1 vieta – Virgilijus Alekna 68,87 m

2018 metai, Berlynas: 1 vieta – Andrius Gudžius 68,46 m

2022 metai, Miunchenas: 1 vieta – Mykolas Alekna 69,78 m

Praėjusiame Europos čempionate (2018 metais Berlyne) į geriausiųjų šešetukus prasibrovė net septyni lietuviai: auksu pasidabino A. Gudžius, bronza – L. Jasiūnaitė, ketvirtas vietas užėmė ėjikė Brigita Virbalytė ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė finišavo penkta, o bėgikai Agnė Šerkšnienė ir Simas Bertašius šeštas pozicijas užėmė atitinkamai 400 m bei 1500 m rungtyse.

Lietuvos rinktinė ir rezultatai Miunchene:

AtletasRungtisRezultatasVieta
Andrius Gudžiusdisko metimas65,40 m6
Mykolas Aleknadisko metimas69,78 m1
Liveta Jasiūnaitėieties metimas
Modesta Morauskaitė400 m51,70 sek.13
Loreta Kančytėmaratonas2:41:1538
Arturas Mastianica20 km sp. ėjimas1:25:5416
Arturas Mastianica35 km sp. ėjimas2:46:0917
Marius Žiūkas20 km sp. ėjimas1:24:5812
Juozas Baikštysšuoliai į aukštį217 cm14
Jogailė Petrokaitėšuoliai į tolį6,37 m14
Aina Grikšaitėtrišuolis13,62 m15
Dovilė Kiltytrišuolis13,27 m12
Ieva Zarankaitėdisko metimas56,85 m14
Urtė Baikštytėšuoliai į aukštį178 cm19
Gediminas Truskauskas200 m21,05 sek.22
Greta Karinauskaitė3000 m kl. bėg.9:55.1118
Gabija Galvydytė800 m2:03,9222
Simas Bertašius1500 m3:40,1915
Ignas Brasevičiusmaratonas2:25:2557
Remigijus Kančysmaratonasnebaigė-
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją