Praeityje šešerius metus NBA žaidęs Hamedas Haddadi – pirmasis iranietis, pravėręs pajėgiausios planetos krepšinio lygos duris – įpratęs į aplinkinius žvelgti iš aukšto – tiesiogine to žodžio prasme.

Tokijo olimpinėse žaidynėse nebuvo krepšininko, aukštesnio už 218 cm ūgio vidurio puolėją.

Bet net ir jis atrodytų it įžaidėjas, jei atsistotų greta savo tautiečio M. Mehrzado.

Aukščiausias atletas paralimpinių žaidynių istorijoje visiems įprastiems objektams suteikia naują mastelį.

Bet 246 cm ūgio milžinas nežaidžia krepšinio. Jis – Irano tinklinio sėdint komandos lyderis.

Mes suteikėme jam viltį, kurios buvo netekęs. Ir jis tapo tikru čempionu. Netrukus jis bus geriausias žaidėjas šios sporto šakos istorijoje.
Hadi Rezaei, Irano tinklinio sėdint komandos treneris

Sporto šakoje, kurioje centimetrai reiškia ne ką mažiau nei krepšinyje, M. Mehrzadas negali pasitelkti viso savo stoto.

Pagal tinklinio sėdint taisykles, žaidėjai aikštėje privalo bent vienu sėdmeniu nuolat liesti grindis.

Tačiau kuomet M. Mehrzadas prie tinklo stato užtvarą, jo rankos vis tiek iškyla į 196 cm aukštį, mesdamos ilgą šešėlį į varžovų aikštės pusę.

O pasiekti kėlėjo ore „pakabintą“ kamuolį ir viena ranka kalti neuždengiamą vinį iranietis gali 230 cm aukštyje.

Ką tai reiškia paralimpiniame tinklinyje, geriausiai iliustruoja faktas, jog tinklas čia kabo 115 cm aukštyje.

Susidūrusios su Iranu, kitos komandos privalo kurti naujas žaidimo taktikas, kadangi nieko panašaus į M. Mehrzado faktorių šiame žaidime daugiau nėra.

Tik retai kam pasiseka tai padaryti. 2016 metų Rio de Žaneiro paralimpinėse žaidynėse, kurios M. Mehrzadui buvo debiutinės, iraniečiai per 5 mačus pralaimėjo vos vieną setą, o pats milžinas buvo rezultatyviausias finalo žaidėjas.

Tokijo žaidynėse kartojasi ta pati istorija. Grupės varžybose lygiaverčių konkurentų nesutikęs Iranas žengė į pusfinalį nuskynes tris pergales vienodais rezultatais 3-0. Pirmo etapo pabaigoje trenerio Hadi Rezaei patausotas M. Mehrzadas rezultatyviausių turnyro žaidėjų sąraše užima ketvirtą vietą (39 taškai).

Būtent H. Rezaei 33-ejų tinklininkas dėkingas už dabartinį savo gyvenimą. Mat vaikystėje ir jaunystėje jis anaiptol nebuvo rožėmis ir medaliais klotas.

Morteza, kurio nesutrumpinta pavardė yra Mehrzadselakjani, gimė nedideliame Šiaurės Irano miestelyje. Neįprastai greitai išstypusiam berniukui buvo diagnozuota akromegalija – endokrininė liga, kylanti dėl suintensyvėjusios augimo hormono gamybos organizme.

Būdamas 15-os Morteza nukrito nuo dviračio ir susilaužė dubenį. Po nelaimės jo dešinė koja nustojo augti ir dabar yra 15 cm trumpesnė už kairiąją.

Morteza Mehrzadas (kairėje)

Nuo to laiko M. Mehrzado gyvenimas buvo apribotas keturiomis namų sienomis, vienišas ir liūdnas – sportininkas yra pasakojęs, jog jį kamavo depresija.

Viskas pasikeitė, kai vaikinas buvo parodytas vienoje Irano televizijos laidoje apie neįprastus talentus.

Ekrane būsimą auklėtinį pamatęs H. Rezaei iškart mintyse ėmė kurti drąsius planus.

Iš pradžių specialistas nusiuntė M. Mehrzadą treniruotis regioniniuose klubuose. Vėliau pasikvietė į nacionalinės komandos stovyklą, kurioje ruoštasi Rio de Žaneiro žaidynėms.

Net ir galiausiai nuvykus į Braziliją treneris iki paskutinės akimirkos laikė savo slaptą kozirį užantyje – tik prasidėjus turnyrui varžovai žagtelėjo pamatę, su kuo turės reikalą. M. Mehrzado blokai ir smūgiai greitai įrodė, kad su juo teks skaitytis visam pasauliui.

Tą patį patvirtino ir praėjęs planetos čempionatas, pasibaigęs dar vienu Irano triumfu.

„Mes suteikėme jam viltį, kurios buvo netekęs. Ir jis tapo tikru čempionu. Bet iki šiol matėte dar tik 50 proc. jo turimo potencialo. Netrukus jis bus geriausias žaidėjas šios sporto šakos istorijoje“, – auklėtiniu, kuris įprastai vaikšto su ramentais arba sėdi neįgaliojo vežimėlyje, didžiuojasi H. Rezaei.

O M. Mehrzadas atsidėkoja varydamas į neviltį Irano priešininkus. Šios šalies tinklinio sėdint komanda ir taip visada buvo planetos elite: nuo debiuto 1988-aisiais iraniečiai triumfavo šešeriose paralimpinėse žaidynėse iš aštuonerių.

Turėdama antrą aukščiausią žmogų planetoje, Irano komanda atrodo nepažeidžiama.

Guinnesso rekordų knygos duomenimis, visame pasaulyje šiuo metu gyvena tik vienas už M. Mehrzadą dar aukštesnis žmogus – 250 cm ūgio turkas Sultanas Kosenas.

Lygiai pustrečio metro ūgiu giriasi ir pakistanietis Zia Rashidas, bet jis oficialiai niekada nebuvo išmatuotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)