Tai jau antras sezonas iš eilės, kai „Optibet A lygoje“ varžosi 10 komandų ir atrodo, kad toks formatas puikiai pasiteisino. Esama situacija turnyro lentelėje tik įrodo, kad išskyrus „Jonavą“, visos čempionato komandos yra konkurencingos, o nuspėti rungtynių baigtį labai sunku.

Nors Vilniaus „Žalgiris“ įsipatogino pirmoje vietoje, atsipalaiduoti toli gražu negali net jie, artimame horizonte – kaip niekada intensyvus tvarkaraštis, todėl norint apginti čempionų vardą, žalgiriečiams teks gerokai paplušėti.

Įdomi situacija ir kovoje dėl medalių bei europinių pozicijų. Į kovą dėl 2-4 vietų, šiuo metu įsitraukusios net penkios komandos: Kauno rajono „Hegelmann“, „Panevėžys“, Vilniaus „Riteriai“, Marijampolės „Sūduva“ bei „Kauno Žalgiris“. Akivaizdu, kad visoms šioms komandoms vietos po saule neužteks ir čia netrūks nuožmios kovos.

Intriga išlieka ne tik lentelės viršuje, tačiau ir apatinėje jos dalyje, kur dėl išlikimo lygoje kovoja Gargždų „Banga“ bei Telšių „Džiugas. Nors gargždiškių situacija atrodo kiek geriau, tačiau žinant kietą žemaitišką charakterį, telšiškiai be kovos nepasiduos.

Mažiausiai klausimų kyla dėl FA „Šiaulių“ komandos, kuri šiemet grįžusi į A lygą, panašu, įgyvendins pagrindinį tikslą – įsitvirtinti pajėgiausiame šalies čempionate.

Taip pat viskas aišku ir su dar viena į aukščiausiąją lygą sugrįžusia komanda – „Jonava“. Paskutinė vieta turnyro lentelėje ir nepanašu, kad yra galimybių iš ten pakilti.

Kviečiame įdėmiau pažiūrėti į kiekvienos A lygos komandos situaciją ir likusias intrigas turnyro lentelėje.

Vilniaus „Žalgiris“ (1 vieta, 23 rungtynės, 16 pergalių, 6 lygiosios, 1 pralaimėjimas, 54 taškai)

Sezonui artėjant finišo tiesiosios link, vis drąsiau kalbama, kad Lietuvos čempionai savo reikalus jau sutvarkė ir pamatai dar vienam titului jau padėti. Vilniečius nuo artimiausių persekiotojų Kauno rajono „Hegelmann“ futbolininkų skiria 5-ių taškų pranašumas, tačiau žalgiriečiai yra sužaidę net 4-iomis rungtynėmis mažiau, todėl pranašumas gali tik didėti.

Nors Vladimiro Čeburino vadovaujamos ekipos žaidimas sezono pradžioje kėlė nemažai klausimų, futbolo užkulisiuose netgi buvo kalbama apie galimas permainas komandoje, tačiau čempionai visas problemas sutvarkė būtent tada, kai to labiausiai reikėjo – prieš europinių turnyrų startą.

Per birželio pradžioje vykusią rinktinių pertrauką Vladimiras Čeburinas turėjo beveik mėnesį laiko, per kurį sugebėjo maksimaliai gerai paruošti savo žaidėjus ir nuo to laiko komandą lydėjo vien tik pergalės – 8-ios laimėtos dvikovos iš tiek pat galimų.

Toks žaidimas lėmė istoriškai puikų rezultatą europiniuose turnyruose, kur pavyko prasibrauti į UEFA Europos Konferencijų lygos grupių etapą.

Žygiuojant finišo tiesiosios link didžiausia problema, su kuria teks susidurti „Žalgiriui“, bus itin intensyvus tvarkaraštis. Kadangi dėl vasarą nukeltų rungtynių bei artėjančio UEFA Europos Konferencijų lygos grupių etapo, žalgiriečių laukia tikra rungtynių pasiutpolkė.

Vilniečių strategui reikės gerai pasukti galvą, kaip paskirstyti žaidimo laiką saviems žaidėjams, siekiant neišbarstyti turimo pranašumo vietiniame fronte, bet tuo pačiu siekti geriausio įmanomo rezultato Europoje.

Kauno rajono „Hegelmann“ (2 vieta, 27 rungtynės, 13 pergalių, 10 lygiųjų, 4 pralaimėjimai, 49 taškai)

Lygos išsišokėliai – taip būtų galima vadinti Kauno rajono „Hegelmann“. Vos pernai A lygoje debiutavusi komanda jau tada buvo per žingsnį nuo europinių pozicijų. Šiemet „Hegelmann“ atrodo padariusi išvadas ir sugebėjo suburti labai simpatišką kolektyvą, kurio tikslas – medaliai.

Andriaus Skerlos vadovaujami futbolininkai nuo pat sezono pradžios yra įsitaisę lentelės viršuje ir yra viena iš tų komandų, kuri dar pasvajoja apie Vilniaus „Žalgirio“ nuosmukį, kad galėtų pasidabinti aukščiausios prabos medaliais.

Vienas pagrindinių puikaus „Hegelmann“ sezono kaltininkų – proveržio sezoną žaidžiantis Vilius Armanavičius. 27-erių metų kaunietis šiame sezone sugebėjo pasižymėti 10 tikslių smūgių ir atlikti 6 rezultatyvius perdavimus.

Tiesa, kol kitos viršutinės lentelės dalies komandos žaidė atrankines rungtynes Europos turnyruose, tuo metu „Hegelmann“ turėjo prabangą rinkti taškus prieš apatinės lentelės dalies komandas. Todėl likusi atkarpa ir parodys, ko verti Kauno rajono futbolininkai, nes siekiant išlikti lentelės viršuje žaisti reikės prieš savo tiesioginius konkurentus.

FC "Hegelmann", Vilius Armanavičius

„Panevėžys“ (3 vieta, 24 rungtynės, 14 pergalių, 4 lygiosios, 6 pralaimėjimai, 46 taškai)

Prie komandos vairo stojus Valdui Urbonui, panevėžiečių gynyba buvo tarsi neįminama mįslė varžovams. Nuo pat sezono pradžios komanda demonstravo plieninę gynybą – per pirmas dešimt rungtynių buvo praleistas vos vienas įvartis.

Toks solidumas ginant savuosius vartus komandai leido susikrauti solidžią taškų persvarą nuo artimiausių persekiotojų ir gana patogiai įsitaisyti viršutinėje lentelės dalyje.

Prie tokio solidaus žaidimo neabejotinai prisidėjo vidurio gynėjų grandį sudaręs į gimtąjį miestą sugrįžusio Lino Klimavičiaus ir iš Nigerijos kilusio Joshua Akpudje duetas.

Tiesa, pastarojo „Panevėžio“ komandoje daugiau nepamatysime, kadangi nuomos pagrindais Aukštaitijos sostinės klube rungtyniavęs futbolininkas buvo išpirktas Čekijos čempionate rungtyniaujančios „Jablonec“ komandos.

Tiesa, žygis Konferencijų lygos atrankoje nesusiklostė taip gerai ir savo pasirodymą panevėžiečiai baigė jau pirmajame etape, kuriame nusileido Orhėjaus „Milsami klubui. O po šio pralaimėjimo panevėžiečių žaidimas neatrodo toks užtikrintas ir vietiniame fronte.

Todėl norint išsilaikyti tarp prizininkų, visų pirma Valdui Urbonui ir visam „Panevėžio“ kolektyvui reikės atrasti naują porininką vidurio gynėjų grandyje Linui Klimavičiui ir vėl prisiminti užtikrintos gynybos receptą.

Elivelto, FK "Panevėžys" (klubo nuotr.)

Vilniaus „Riteriai“ (4 vieta, 27 rungtynės, 13 pergalių, 5 lygiosios, 9 pralaimėjimai, 44 taškai)

Prieš sezoną Vilniaus „Riteriai“ neslėpė ambicijų apie sugrįžimą į stipriausiųjų ketvirtą ir tikrai negalima sakyti, kad tai buvo iš piršto laužti žodžiai.

Nepaisant to, kad po 12-os pirmųjų turų su 21 tašku komanda buvo ketvirtoje vietoje, sostinės ekipa gegužės mėnesį atsisveikino su strategu iš Švedijos Glennu Stahliu. Praėjus kelioms savaitėms švedui buvo surasta pamaina ir vyriausiuoju treneriu buvo paskirtas 35-erių ispanas Pablo Villaras.

Apmaudžiausia, kad „Riteriams“ siekti savo tikslų labiausiai koją kiša visą sezoną persekiojančios traumos. Nepaisant to, komanda išlieka viena pretendenčių kovoje dėl stipriausiųjų ketverto. Nors „Sūduva“ bei „Kauno Žalgiris“ alsuoja į „Riterių“ nugarą, šansų kabintis vis dar yra.

Marijampolės „Sūduva“ (5 vieta, 24 rungtynės, 11 pergalių, 9 lygiosios, 4 pralaimėjimai, 42 taškai)

Ilgą laiką Lietuvos futbolo lygoje dominavo dvi komandos – Vilniaus „Žalgiris“ ir Marijampolės „Sūduva“. Tačiau šiame sezone sunku įsivaizduoti marijampoliečius, kimbančius į atlapus vilniečiams. Sūduviečiai išgyvena ne pačius geriausius laikus, o komandos šiuo metu pagrindinis tikslas – iškovoti kelialapį į kito sezono europinį turnyrą.

Suvalkijos komandai sezonas prasidėjo itin sunkiai – vicečempionai per pirmus 5 turus buvo surinkę tik 5 taškus. Toks nesėkmingas startas pareikalavo vyriausiojo trenerio Viktoro Basadrės atsistatydinimo. O prie „Sūduvos“ vairo stojus portugalui Migueliui Moreirai žaidimas po truputį pradėjo gerėti. Balandžio viduryje prie komandos prisijungęs strategas iki šiol su „Sūduva“ yra patyręs vos vieną pralaimėjimą, kai birželio 26 dieną namuose 0:5 buvo nusileista Vilniaus „Žalgiriui“.

Nurašyti marijampoliečių tikrai negalima, jie išlieka vienais favoritų kovoje dėl prizinių vietų ir kelialapio į europinius turnyrus. Tačiau vietos klaidoms lieka vis mažiau, tad dabar viskas jų pačių rankose.

FK "Sūduva"

„Kauno Žalgiris“ (6 vieta, 25 rungtynės, 11 pergalių,7 lygiosios, 7 pralaimėjimai, 40 taškų)

Prieš sezoną vienais ryškiausių favoritų kovoti su Vilniaus „Žalgiriu“ dėl čempionato titulo laikyti kauniečiai – šiuo metu yra apatinėje turnyro lentelės dalyje.

Viso sezono metu traumų kamuojamam „Kauno Žalgiriui“ sunkiai sekasi atrasti savo žaidimą ir rodyti stabilumą aikštėje. Nepaisant to, skirtingai nei Marijampolės „Sūduva“, kauniečiai parodė pasitikėjimą jaunu strategu Roku Garastu ir permainų trenerio poste nesiėmė.

Per vasarą pasipildę naujokais bei sulaukę traumas išsigydžiusių žaidėjų „Kauno Žalgirio“ futbolininkai kils į lemiamą šturmą ir sieks grįžti į stipriausiųjų ketvertą.

"Kauno Žalgiris"

FA „Šiauliai“ (7 vieta, 26 rungtynės, 8 pergalės, 10 lygiųjų, 8 pralaimėjimai, 34 taškai)

Lygos debiutantė futbolo akademijos „Šiauliai“ praktiškai įgyvendino pagrindinį savo tikslą – išlikti aukščiausioje lygoje.

Mindaugo Čepo vadovaujamiems futbolininkams šiame sezone pavyko atimti taškus iš visų aukščiau juos turnyro lentelėje stovinčių komandų, išskyrus „Panevėžį“. Tai lietuvių gausa išsiskiriančiai komandai leido įsitaisyti saugioje lentelės vietoje.

Saulės miesto ekipai belieka mėgautis futbolu ir stengtis pagadinti nervus savo uždavinius sprendžiantiems varžovams.

FA "Šiauliai" (klubo/ Tubuko nuotr.)

Gargždų „Banga“ (8 vieta, 27 rungtynės, 4 pergalės, 9 lygiosios, 14 pralaimėjimų, 21 taškas)

Gargždų „Banga“ šiuo metu yra savo situacijos šeimininkė. Penkių taškų persvara prieš didžiausius konkurentus Telšių „Džiugo“ futbolininkus leidžia manyti, kad tigrų ekipą A lygoje išvysime ir kitąmet.

Savo favorito Lietuvos pirmenybėse neturinčiam futbolo mylėtojui gargždiškių komanda gali sukelti simpatijas vien dėl savo filosofijos. Nuo pat sezono pradžios buvo aišku, kad tai bus talentingų jaunuolių ir daug patirties prikaupusių veteranų mišinys. Gali būti, kad šis receptas portugalo Davido Afonso treniruojamai komandai gali būti sėkmingas.

„Banga“ su „Džiugu“ jau nesusitiks, kadangi sužaidė visas 4-erias tarpusavio rungtynes, kurios net tris kartus baigėsi lygiosiomis, o vieną susitikimą išvykoje pavyko laimėti Gargždų miesto ekipai (0:1). Todėl dabar viskas priklausys nuo to, kaip šioms komandoms seksis rinkti taškus prieš kitas čempionato ekipas.

Telšių „Džiugas“ (9 vieta, 27 rungtynės, 2 pergalės, 10 lygiųjų, 15 pralaimėjimų, 16 taškų)

Toli gražu devinta vieta turnyro lentelėje nėra ta, apie kurią prieš sezoną svajojo telšiškiai. Nors „Džiugo“ futbolininkai situacijos nebekontroliuoja, tačiau būtų labai naivu tikėtis, kad Gargždų „Bangos“ futbolininkai nesuklups.

Žemaičiams iš savo pusės būtina demonstruoti charakterį ir per likusias kovas kaip įmanoma labiau pildyti savo taškų kraitį. Reikia pabrėžti, kad priešpaskutinė vieta turnyro lentelėje negarantuoja iškritimo iš A lygos, kadangi tokiu atveju būtų žaidžiamos rungtynės su Pirmos lygos vicečempionais dėl vietos aukščiausiame šalies čempionate.

„Jonava“ (10 vieta, 26 rungtynės, 0 pergalių, 2 lygiosios, 24 pralaimėjimų, 2 taškai)

Viso sezono metu neiškovota nė viena pergalė ir 72 praleisti įvarčiai iškalbingesni už tūkstančius žodžių. Visišką krachą patyrusi „Jonava“ neįrodė, kad yra verta žaisti aukščiausiame Lietuvos čempionate ir kitąmet neabejotinai sugrįš į Pirmą lygą.

Begalė klaidų komplektuojant sudėtį jau nuo pat sezono starto šiai komandai nežadėjo nieko gero. Čempionatui vos įsibėgėjus prašymą pasitraukti ant stalo dėjo vyriausiasis treneris Eisvinas Utyra. O situaciją tvarkyti ėmėsi 71-erių specialistas iš Ukrainos Petro Kušlykas. Tačiau ir šiam patyrusiam specialistui nepavyko suvaldyti situacijos klube.

Tiesa, būtina paminėti, kad „Jonavos“ komanda dabar demonstruoja kur kas solidesnį žaidimą. Nors situacijos turnyro lentelėje jau nepavyks pakeisti, tačiau „Jonava“ rodo, kad lengvai taškų nedalins.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją