Apie tai, remdamasis neįvardijamu šaltiniu, skelbia vietos šaltinis „Sport den za dniom“.

Dvejas paskutines rungtynes namuose „Zenit“ komanda žaidė FIFA Konfederacijų taurei ir pasaulio futbolo čempionatui pastatytoje arenoje „Sankt Peterburg“. Taip susiklostė laikantis Tarptautinės futbolo federacijos taisyklių, numatančių, jog prieš tokius svarbius turnyrus naujame stadione būtina sužaisti trejas bandomąsias rungtynes.

Pirmo susitikimo naujame stadione priešininku „Zenit“ klubui (balandžio 22 dieną) tapo Jekaterinburgo klubas „Ural“. Pirmas dalykas, į kurį dėmesį atkreipė tiek patys sportininkai, tiek specialistai, buvo tiesiog apverktina dangos kokybė. Be to, jos paruošimo metu fiksuota rimtų technologijų pažeidimų.

Net ir nepatyrusi akis lengvai aikštės dangoje galėjo pamatyti plikų vietų, o, žaidžiant, iš po futbolo batelių skraidė nemenki žolės lopai ir žemės grumstai. Jau po pirmo susitikimo veja buvo išvagota duobių ir griovelių.

Šiuo metu aikštė žaisti futbolą paprasčiausiai netinka, teigia gazeta.ru. Dar nesibaigus statyboms klubo atstovai badė pirštais į aplaidžiai pro akis praleidžiamas klaidas, tačiau jų niekas nenorėjo girdėti: paprasčiausiai norėta objektą kuo įmanoma greičiau atiduoti, nesukant galvos, jog tai daroma darbų kokybės sąskaita.

Žaisti elementarių kokybės reikalavimų neatitinkančioje aikštėje šeimininkams sekėsi sunkiai ir palaužti ryžtingai nusiteikusios Jekaterinburgo komandos gynybą pavyko tik likus vos kelioms minutės iki finalo švilpuko, kai varžovai vienu metu aikštėje neteko iš karto dviejų futbolininkų – Erico Bicfalvio ir Romano Pavliučenkos. Jie buvo pašalinti iš aikštės.

„Zenit“ klubo gynėjas Jurijus Žirkovas po rungtynių prisipažino, jog susitikimo pirmoje pusėje dėl uždaryto stogo jam trūko oro, o pačioje aikštėje buvo aiškiai juntama vibracija.

„Pirmą kėlinį man stigo oro, buvo tvanku. Ar aikštėje buvo juntama vibracija? Šiek tiek taip. Jeigu veja tokia nepatvari, kažkas trukdo, gal drenažo sistema, nežinau, aš ne specialistas“, – J. Žirkovą cituoja Čempionat.com.

Nepaisant problemų, generalinis „Rossija 2018“ organizacinio komiteto direktorius Aleksejus Sorokinas po mačo visus patikino, jog, prieš prasidedant Konfederacijų taurei, aikštė bus paruošta.

„Taip, aikštės kokybė galėtų būti ir geresnė, bet juk tai naujas stadionas, po žiemos stadiono veja prabudo vos prieš 40 dienų. Turint galvoje, jog vos prieš 40 dienų, jos būklė tikrai gera. Specialistai, įskaitant ir mūsų konsultantus, tikina, jog reikia šiek tiek laiko. Prieš Konfederacijų taurės pradžią ji bus puikios būklės“, – neabejoja A. Sorokinas.

Balandžio 26 dieną naujienų agentūra „Regnum“ pranešė, jog „Zenit“ futbolo klubas iš principo atsisako žaisti naujame stadione dėl apverktinos aikštės dangos kokybės, nors šiuo klausimu sulaukia grasinimų iš Rusijos futbolo sąjungos prezidento Vitalijaus Mutko ir Sankt Peterburgo vicegubernatoriaus Igorio Albino. Kitą dieną V. Mutko tokią informaciją paneigė.

„Šie pranešimai neatitinka tikrovės. Ką tik buvau susitikęs su gubernatoriumi, susitikime dalyvavo ir „Zenit“ atstovai, ir stadiono užsakovo atstovai. Stadioną leista eksploatuoti, jį vertino ir „Zenit“ agronomai. Klubas bus organizacija, eksploatuojanti stadioną. Taip, dar ne visos sistemos veikia kaip reikiant ir ne viskas priimtina „Zenit“ klubui“, – pareigūną cituoja „R-Sport“.

Gegužės 5 dieną vyriausiasis „Zenit“ klubo treneris Mircea Lucescu pareiškė, jog, stadiono aikštės dangai neatitinkant keliamų kokybės standartų, susitikimą namuose su „Krasnodar“ klubu būtų logiška žaisti klubo stadione „Petrovskij“, su kuriuo komanda jau spėjo oficialiai atsisveikinti.

„Kreipiausi į klubo vadovybę su prašymu: jeigu stadiono aikštės dangos kokybė nebus tinkama mūsų žaidimui, mums žaisti su „Krasnodar“ bus labai sunku, tad vertėtų susitikimą perkelti į „Petrovskij“ stadioną. Man atsakė, kad tai neįmanoma, nes neva esame įsipareigoję dvejas rungtynes žaisti būtent naujame stadione“, – teigia treneris.

I. Albinas jam atsakė, kad varžybų perkelti neprireiks. Gegužės 7 dieną „Zenit“ naujame stadione priėmė „Terek“ komandą. M. Lucescu auklėtiniams šis mačas tam tikra prasme taip pat tapo istoriniu, juk būtent pralaimėjimas Grozno klubui rezultatu 0:1 galutinai užtikrino Maskvos „Spartak“ Rusijos čempiono statusą. Svarbu tai, jog svečiai iš Grozno (šeimininkų prašymu) treniruotę prieš susitikimą surengė ne naujoje arenoje, o „Petrovskij“ stadione.

„Naujo stadiono dangos kokybę matote ir patys. Jos kokybė prasta. Mūsų itin techniškai žaidžiančiai komandai žaisti tokioje aikštėje – didelė ir rimta problema. Bandėme padirbėti su kamuoliu, tačiau treniruotei nekokybiška danga kišo koją. Labai sunku kontroliuoti kamuolį, sunku jį nukreipti norima kryptimi“, – sako „Zenit“ klube žaidžiantis brazilas Giuliano Victoras de Paula.

Štai M. Lucescu asistentas Aleksandru Spiridonas, kuris daug metų dirbo ir su Donecko „Šachtior“ klubu, teigia, kad ši situacija – menki juokai.

„Ukrainoje nėra nė vieno tokio stadiono, nė vienos tokios aikštės. Net ir čempionato autsaideriai per 13 metų tokioje aikštėje nežaidė nė karto. Net ir pavasarį, kai veja dar tik pradeda atsigauti, niekur nėra tokios prastos dangos, kuria lakstydami futbolininkai tiesiogine to žodžio prasme kankinasi. Šiandien jie kankinosi – tai faktas“, – pasipiktinimo neslepia A. Spiridonas.

Deja, net elementarių kokybės standartų neatitinkanti stadiono aikštės danga nėra vienintelė problema. Net ir nukakti iki naujo stadiono prieš mačą „Terek“ komandai buvo sudėtinga, trenerių štabo darbuotojams netgi teko išlipti iš autobuso ir reguliuoti eismą, nes juo buvo įkalinusios spūstys, skelbia vietos žiniasklaida.

Arenos viduje situacija ne ką geresnė. „Zenit“ persirengimo kambariuose nebuvo net karšto vandens, ką jau kalbėti apie kitas problemas.

Gegužės 11 dieną vyks FIFA posėdis, kurioje metu greičiausiai bus priimtas sprendimas dėl visiško „Sankt Peterburg“ stadiono dangos keitimo, informuoja „Fontanka“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)