Edgaro Jankausko auklėtiniai žengė ant aikštės, kurią supa 30 tūkstančių vietų tribūnos. Tiesa, kad jos būtų pilnos ar net artipilnės, ketvirtadienį yra nerealu, kadangi šeimininkai portugalai mače nefigūruos. Tikimasi, kad susirinks tik apie tris šimtus žiūrovų ir užimta bus tik kas šimtoji kėdė.

Namų susitikimą čia žais gibraltariečiai, kurie savo šalyje UEFA standartus turinčio stadiono neturi. 138-ąją vietą FIFA klasifikacijoje besirikiuojanti Lietuva vietos publikos taip pat netraukia. Tuo labiau, kad tą patį ketvirtadienio vakarą draugišką susitikimą Gimarainse su Švedija žais Portugalijos rinktinė, o tame pačiame Faro mieste portugalų jaunimas priims Farerų salų atstovus.

Lietuviai bandys išvengti antausio nuo futbolo pasaulio nykštuko Gibraltaro, planetos reitinge lenkiančio tik devynias šalis.

Gibraltariečiai paskutines dvejas oficialias rungtynes pralaimėjo bendru rezultatu 0:20. Jie net 0:14 nepasipriešinio prancūzams ir 0:6 nusilenkė olandams. Per abu šiuos mačus būsimieji lietuvių varžovai nė karto ne tik nesmūgiavo į varžovų vartus, bet ir nekėlė nė vieno kampinio.

O ir apskritai praėję metai Gibraltarui buvo sudėtingi – komanda prapylė visas dešimt žaistų rungtynių ir nepelnė nė vieno įvarčio.

Šios rinktinės pagrindą sudaro vietinės lygos žaidėjai. Sudėtyje yra ir vienas „Manchester United“ auklėtinis – 17-metis saugas Jamesas Scanlonas, bet jis dar nėra sužaidęs nė vieno mačo nei rinktinėje, nei „Man United“. Gynėjas Louie Annesley rungtyniauja aukščiausios Airijos lygos „Dundalk“ gretose, dar keli žaidėjai atstovauja žemesnių lygų Anglijos ir Ispanijos klubams.

„Mums tai labai svarbios rungtynės. Mes gerai išstudijavome savo oponentus ir pamatėme, kad jie labai kovingi, nors jie futbolo pasaulyje ir nėra didelė jėga. Bet aš nežiūriu į paskutinius jų rezultatus, nes buvo žaista su labai stipriomis komandomis.

Tai – vieninga, kiek vyresnė rinktinė, prie kurios jungiasi ir jaunimas. Toks jausmas, kad tai rinktinė, kuri jaučiasi kaip šeima. Aišku, tai labai maža šalis, kurios komandoje vienas kitą labai gerai pažįsta. Tas pats treneris, jeigu neklystu, dirba jau penktus metus. Rytoj aš nesitikiu lengvų rungtynių, viską turėsime padaryti patys. Tai nebus lengvos rungtynės.

Rytok laukia pirmas kėlinys, o po kelių dienų turėsime ir antrąjį kėlinį. Kad ir kaip viskas pasibaigs rytoj, tai dar nebus galutinis rezultatas.

Geriausias rezultatas rytoj, akivaizdu, būtų pergalė, o ta migdanti priešininkų statistika ir prasta serija – kuo ji ilgesnė, tuo greičiau baigiasi. Labai nenorėtume, kad ji užsibaigtų rytoj, dėl to į šias rungtynes žiūrime labai rimtai. Ir pasikartosiu: pagrindiniai varžovai rytoj esame mes patys sau, mūsų nusiteikimas, profesionalumas ir disciplina. Šitie komponentai ir lems rezultatą. Mes patys esame atsakingi už jį ir turinį, kurį parodysime“, – spaudos konferencijoje teigė E. Jankauskas.

– Treneri, visi supranta, kad yra šios poros favoritai, bet kuo gali nustebinti Gibraltaras?

– Visų pirma, kovingumu. Bet labiausiai reikėtų kalbėti apie mus pačius, kad patys savęs nenustebintume. Mano manymu, lengviau ruoštis rungtynėms, kur tu akivaizdžiai priešininko pavojingumą ir galingumą, o Gibraltaras gali tapti klastingu varžovu, jeigu mes jos pasąmoningai neįvertintume.

Be abejo, jie turi savo silpnų vietų, bet tam, kad jomis pasinaudotume, vis tiek turėsime įdėti maksimumą jėgų. Jeigu to nepadarysime ir neįjungsime aukščiausių pavarų, mes būsime panašaus pajėgumo komanda kaip ir jie.

Gibraltaras irgi turi meistriškumo. Galbūt jis dingsta, kai atsiranda didesnis intensyvumas, tada jiems sunkiau žaisti, o mes galime palaikyti tą lygį. Buitiškai kalbant, mūsų pavarų dėžė yra viena pavara aukštesnė. O jeigu žaisime jų bėgiais, mes būsime panašūs. Jie moka žaisti, tad jeigu jiems nepasiūlysime aukšto intensyvumo, judėjimo be kamuolio, įkirtinėjimų į erdves, būsime apylygės komandos. Tai yra akivaizdu ir aš nenoriu to slėpti. Mūsų pagrindinis tikslas rytoj – įjungti maksimalią pavarą.

– Žaidimo planas iš esmės bus kitoks nei daugelyje pastarųjų rungtynių, nes teks žaisti pirmu numeriu. Ar tai stipriai apsunkino pasiruošimą?

– Nemanau, kad tai turėtų apsunkinti mus, mes ir norime žaisti tokį futbolą – turėti kamuolį ilgiau už savo oponentus. Rytoj bus puiki proga išbandyti tokį žaidimo braižą ir aš manau, kad tam mes tikrai esame pasiruošę. Praėję metai parodė, kad žengėme ženklų žingsnį į priekį, įgavome tą pasitikėjimą vienas kitu, pasitikėjimą savimi. Turime tęsti tą liniją.

– Ar LFF pažadėta premija pridėjo papildomos motyvacijos komandai?

– Aš manau, kad stipriausia motyvacija yra vidinė. Aišku, smagu, kai yra piniginė parama, bet aš vaikinams pasakiau, kad šitose rungtynėse svarbiausias yra savigarbos, pagarbos šitai profesijai klausimas ir tiems žaidėjams, kurie galbūt dabar nežaidžia, bet žais artimiausiu metu ir norės tai padaryti šitame divizione, o ne tame, kuris daug mažiau matomas. Manau, kad mes ir priklausome šiam divizionui, o ne tam, kuriame žais pralaimėjusi komanda. Šita motyvacija yra daug stipresnė už bet kokią finansinę.

– Prognozuojama, kad rytoj bus labai tuščios tribūnos – gal tik kokie trys šimtai žiūrovai tokiame dideliame stadione. Ar toks vaizdas netrikdys žaidėjų?

– Aš tiksliai žinau, kad bus palaikymas iš Lietuvos ir nesvarbu, kokie tie skaičiai. Tai jau yra gerai, tai mums yra svarbu, nes žinome, kad žmonėms rūpi, tik gal ne visi turėjo galimybes atvykti, jie stebės per TV. Mums užteks tiek, kiek jų bus. Kiek jų bus, turi išeiti su nuotaika ir jausmu, kad mes viską padarėme.

– Prieš artėjančias rungtynes iš rinktinės stovyklos nuolat skamba žodžiai „turime“, „privalome“. Ar tai nebus papildomi antpečiai komandai?

– Labai geras klausimas. Galbūt prieš tokio kalibro varžovą taip ir turėtų būti. Žaidžiant su stipriu varžovu ta motyvacija atsiranda be ypatingų pastangų, o sutikus rangu žemesnius, nors šiuolaikiniame futbole mums kol kas turbūt nėra silpnų priešinininkų, turime juos gerbti. Jei to nedarysi, tai tu paprasčiausiai negerbsi ir savo profesijos. Turi gerbti bet kurį priešininką.

Pirmoji komandų dvikova vyks kovo 21 d. Faro mieste, Portugalijoje, o atsakomoji – kovo 26 d. Kauno Dariaus ir Girėno stadione.

Poros nugalėtojai varžysis C divizione, o pralaimėtojai bus priversti leistis į D divizioną. Jei Lietuvos futbolininkai išlaikys šį testą, jiems federacija pažadėjo 50 tūkstančių eurų premiją.

Jeigu lietuviai kovo mėnesį išliks C divizione, jie keliaus į C2 grupę kartu su Rumunijos (FIFA-45), Kosovo (FIFA-102) ir Kipro (FIFA-125) komandomis, o jei iškris į D divizioną, atsidurs D1 grupėje kartu su Lichtenšteinu (FIFA-203) ir San Marinu (FIFA-210).

UEFA Tautų lygos turnyras bus žaidžiamas šių metų rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais.

Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėms su Gibraltaru:

vartininkai

Edvinas Gertmonas (FC „Universitatea Cluj“, Rumunija), Emilijus Zubas („Hapoel Tel Aviv“, Izraelis), Vytautas Černiauskas (FK „Panevėžys“).

gynėjai

Linas Klimavičius (FK „Panevėžys“), Edvinas Girdvainis (SV „Sandhausen“, Vokietija), Kipras Kažukolovas (FC „Astana“, Kazachstanas), Klaudijus Upstas (FC „Hegelmann“), Pijus Širvys (NK „Maribor“, Slovėnija), Rokas Lekiatas (FC „U Craiova 1948“, Rumunija), Justas Lasickas (NK „Olimpija Ljubljana“, Slovėnija), Markas Beneta (FK „Panevėžys“), Edgaras Utkus („Cercle Brugge“ KSV, Belgija).

saugai

Gvidas Gineitis („Torino“ FC, Italija), Ovidijus Verbickas (FK „Žalgiris“), Daniel Romanovskij („Dinamo Tbilisi“, Sakartvelas), Giedrius Matulevičius (FK „Žalgiris“), Arvydas Novikovas („Tuzlaspor“, Turkija), Vykintas Slivka (FC „Lamia“, Graikija), Artūras Dolžnikovas (FK „Kauno Žalgiris“), Matas Vareika (FC „Hegelmann“), Paulius Golubickas (FK „Žalgiris“).

puolėjai

Gytis Paulauskas („Kolos Kovalivka“, Ukraina), Fiodoras Černychas („Kerala Blasters“ FC, Indija), Armandas Kučys (FK „Kauno Žalgiris“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją