Nuo 2022-ųjų sezono A lygoje įvesta taisyklė, kuri apibrėžia vietinių skaičių aikštėje: mažiausiai 3 lietuviai vienoje komandoje. Anot E. Jankausko, būtent ši taisyklė leido būriui lietuvių suspindėti A lygoje, sulaukti kvietimo į rinktinę, o sėkmingai sužaidus joje sulaukti dėmesio iš pajėgesnių užsienio klubų.

Nacionalinės rinktinės vairininkas džiaugtųsi lietuvius ginančios taisyklės korekcijomis.

„Manau, jau buvo kalbų apie 4-ą privalomą lietuvį aikštėje. [...] Žiūrint iš platesnės perspektyvos, daug naudos vietiniams žaidėjams, didesnės galimybės kiekvieną turą pamatyti dar daugiau lietuvių aikštėje. Mažiausiai net 40 lietuvių rungtyniautų kiekvieną turą. Žiūrint iš tos perspektyvos, aš balsuočiau už tokią taisyklę“, – Delfi tvirtino rinktinės vairininkas.

Ji visiškai neturėtų įtakos FA „Šiauliams“: antrus metus paeiliui būtent Saulės miesto klubui priklauso lietuviškiausios komandos vardas – vos 2 legionieriai ekipos sudėtyje.

Tokia taisyklė galvos skausmo nesukeltų Gargždų „Bangai“, kuri dėl taškų kovoja taip pat lietuvišku branduoliu (4 legionieriai).

Realu, kad keisti komandos komplektacijos principus turėtų daugiausiai užsieniečių registravęs Vilniaus „Žalgiris“ (15), taip pat „Panevėžys“, „Kauno Žalgiris“ ir „Dainava“, kurios sezono starte remiasi 12-os užsieniečių paslaugomis.

Futbolo konsultantas Deividas Česnauskis, pernai solidžiai prisidėjęs prie „Panevėžio“ čempioniškos sudėties, tinklalaidėje „Po švilpuko“ tvirtino, jog 3 lietuvių taisyklė įtakos turėjo ne tik jų karjeroms, bet ir finansams.

„Atlyginimų prasme, jie pradėjo uždirbti daugiau nei prieš tai, kai to limito nebuvo. Ar tas limitas teisingas? Nežinau, turi parodyti laikas, ar tai veikia. Ta lietuvių integracija turi būti grįsta ne limitais ir taisyklėmis, o natūralia piramide.

[...] Kai klubai turės stiprias akademijas, kuriose augs stiprūs žaidėjai, nereikės nė limitų pagrindinėse komandose. Patys klubai galės gyvuoti iš savo akademijose užaugintų talentų“, – tvirtino D. Česnauskis.

Jo žodžius patvirtino ir penkerius metus futbolo agentu dirbantis Alanas Gulbinas, pasidalinęs mintims apie A lygos rinką, žaidėjų vertes bei į Lietuvą atvykstančius užsieniečius.

– Po praėjusio A lygos sezono būrys lietuvių karjeras tęsia užsienyje: Lietuvą paliko Pijus Širvys („Maribor“), Rokas Lekiatas (Krajovos „FCU 1948“), Edvinas Girdvainis („Sandhausen“), Kipras Kažukolovas („Astana“), Danielis Romanovskis (Tbilisio „Dinamo“). Ar tai veikia likusių lietuvių kainas, turint omeny, kad klubai savo sudėtyje privalo turėti bent kelis lietuvius, jog nekiltų problemų dėl 3 lietuvių aikštėje taisyklės?, – Delfi paklausė A. Gulbino.

– Ilgos diskusijos reikalaujantis klausimas. Dar galima paminėti Matijų Remeikį, kurio kontraktą išpirko Bulgarijos klubas (Plovdivo „Botev“), Gyčio Paulausko persikėlimą į Ukrainą (Kovalivkos „Kolos“), dar Arvydas Novikovas sugrįžo į Turkiją („Tuzlaspor“).

Faktas, tų išvykimų daugėja. Tai rodo, kad turbūt tas lygos matomumas auga. Kai pradėjau dirbti, pirmas didesnis persikėlimas – Naurio Petkevičiaus sutartis su Belgijos klubu (2021).

Prieš tai dar buvo Edvino Kloniūno išvykimas į Kroatijos antrą lygą. Tuomet išvežti žaidėją į užsienį – tarsi misija neįmanoma. Realiai beveik negelbėdavo net solidi statistika, pelnyti įvarčiai A lygoje.

Dabar klubai vos ne patys rašo žaidėjams, nes atsirado gerų pavyzdžių.

Štai, Modestas Vorobjovas yra labai geras pavyzdys, kodėl lietuvius pradėjo mėgti Rumunijos klubai, prie to prisidėjo ir mūsų vartininkų ganėtinai sėkmingi etapai šioje šalyje.

Galbūt ne pats išvažiavimas sukuria tą didesnę vertę lygai, o tie keli pavyzdžiai, kuomet į užsienį išvykęs žaidėjas įsitvirtina naujoje aplinkoje.

Naurio atveju, etapas Belgijoje nebuvo sėkmingas. Dabar į Belgiją atvykti iš Lietuvos tapo sudėtingiau.

– Kaip sėkminga lietuvių emigracija ir 3 lietuvių aikštėje taisyklė veikia Lietuvos futbolo rinką?

– Į tą taisyklę galima žiūrėti iš dviejų kampų. Pirmiausia, ar jos reikia? Pajėgesnėse Europos lygose tokių dalykų nėra, iš klubų perspektyvos toks limitas labai nenaudingas.

Šiuo atveju tu labai priklausomas nuo vietinių žaidėjų ir jų lygio.

Jei nerasi gero žaidėjo už mažesnę kainą, būsi priverstas imti lietuvį, nors galbūt jo vietoje planavai turėti futbolininką iš užsienio.

Iš žaidėjų perspektyvos, jiems ir algos smarkiai pakilo. Tą lėmė ir kompleksinės priežastys, Lietuvoje kyla pragyvenimo lygis, iš esmės visuose sektoriuose auga darbo užmokestis, įskaitant ir futbolą.

Algos, kurios dabar mokamos lietuviams,

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją