Mūsų teisėjų laukia daug darbo, tačiau neabejoju, kad jie su tuo susitvarkys ir jau antroje šių metų vasaros pusėje sirgaliai galės pamatyti VAR sistemą pirmą kartą naudojamą Optibet A lygoje“, – sausį džiaugėsi dar LFF generalinio sekretoriaus pareigas užėmęs Edgaras Stankevičius.

LFF pranešime teigta, kad VAR sistema Lietuvos aukščiausioje lygoje galėtų debiutuoti maždaug rugpjūčio mėnesį, aptarnaujant mažiausiai vienerias rungtynes per turą.

A lygos pirmenybės įpusėjo dar birželio antroje pusėje, o šį pirmadienį Kaune dvikova tarp „Hegelmann“ ir „Panevėžio“ baigsis 25-as turas.

Tad iki sezono finišo liks 11 turų. Jei dvikova baigsis lygoje pirmaujančio Aukštaitijos klubo pergale, „Panevėžys“ turės 8 taškų pranašumą nuo artimiausio persekioto „Žalgirio“ ir dar vienerias rungtynes atsargoje.

Tačiau situacija galėjo būti palankesnė titulą ginančiam „Žalgiriui“, kuris sekmadienį Šiauliuose prarado 2 taškus be įvarčių išsiskyręs su Mindaugo Čepo auklėtiniais.

VAR sistema ypač būtų pravertusi tų rungtynių 72-ą minutę, kuomet įvartį svečiams pelnyti pavyko, bet Jurijui Kendyšui buvo užfiksuota nebūta nuošalė ir įvartis neįskaitytas.

Su tuo kategoriškai sutikti nenorėjęs ir emocingai šoninei arbitrei apeliavęs anuliuoto įvarčio autorius dar buvo nubaustas ir geltona kortele.

LFF prezidentas E. Stankevičius pripažino arbitrų klaidą ir vylėsi, jog VAR sistema teisėjams talkins jau rudenį.

„Laukiame technikos ir, kaip sakėme, antroje sezono pusėje tikimės išbandyti sistemą A lygoje.

Mano noras – turėti viską rugsėjį. Jau pasirašyta įrangos sutartis, ji yra užsakyta. Teisėjai bendrauja su FIFA dėl arbitrų brigados apmokymo, kad rudenį jau turėtume rungtynes su VAR“, – Delfi kalbėjo LFF prezidentas.

E. Stankevičius nenorėjo spekuliuoti stadionų klausimu, kuriuose jau galėtų veikti VAR sistema.

„Mintis tokia, kad turėsime stacionarų VAR kambarį, iš šios vietos bus galima jungtis su stadionais, kuriuose A lygos rungtynių metu bus taikoma VAR sistema.

Noras yra susitvarkyti visus stadionus taip, kad jie atitiktų keliamus reikalavimus internetui.

Pirmiausia startuosime nuo tų rungtynių, kurios bus transliuojamos per televiziją“, – teigė LFF prezidentas.

Dvikovai Šiauliuose teisėjavo Robertas Valikonis, jam talkino asistentų duetas – Ieva Ramanauskienė ir Benas Kikutis.

E. Stankevičius pripažino, jog Šiauliuose teisėjai klydo neįskaitydami žalgiriečio įvarčio.

„Teisėjų asociacija šį dalyką (VAR sistemą) galėjo padaryti metai anksčiau. Prieš tai buvusiai vadovybei tai neatrodė labai reikalingas dalykas.

Geriau turėti dabar nei niekada. Federacija prisiėmė tą lyderystę. Taip, visi norime, reikėjo VAR'o ir per Supertaurės rungtynėse, kada buvo padaryta klaida.

Ir sekmadienio dvikovoje suklysta. Pirmadienį ryte kalbėjau su teisėjų asociacijos vadovybe, netrukus bus skirtos nuobaudos ir paviešintas sprendimas apie taikomas sankcijas arbitrams, kurie dirbo sekmadienį Šiauliuose.

O ar ten buvo klaida, tai be abejonės. VAR tose rungtynėse, kuriose kovojama dėl čempionų titulo, ypatingai pravertęs.

Galime ieškoti kaltų, atsakomybių, bet tai bendras reikalas. Ir klubai turi būti suinteresuoti, jog kuo greičiau Lietuvoje atsirastų VAR ir prisidėti prie to. Tai ne tik federacijos ir teisėjų asociacijos užduotis“, – kalbėjo E. Stankevičius.

Anot jo, taikant VAR sistemą klubai turės pasirūpinti ypač geru interneto ryšiu, kuris užtikrintų sklandų darbą tarp stacionaraus VAR arbitrų kambario ir aikštėje dirbančių teisėjų.

S. Slyva: pateisinimų negali būti

Lietuvos futbolo federacija ir teisėjų komitetas pripažįsta, jog minėtame epizode Šiauliuose buvo padaryta kertinė klaida ir nuošalė buvo užfiksuota klaidingai.

„Šioje situacijoje pateisinimų negali būti jokių – priimtas sprendimas nebuvo teisingas ir galėjo turėti ženklios įtakos rungtynių baigčiai. Vis dėlto, reikia sutikti, kad net ir aukščiausio lygio futbolas vis dar yra neatsiejamas nuo pasitaikančių teisėjų klaidų.

Federacijos teisėjų komitete šis epizodas buvo akylai išnagrinėtas, o suklydusiems asmenims bus skirtos atitinkamos sankcijos“, – LFF pranešime cituojamas Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos (LFTA) prezidentas Sergejus Slyva.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją