FIFA kontrolės komitetas nusprendė, kad V.Mutko, kuris taip pat yra Rusijos futbolo federacijos vadovas, nebegali eiti pareigų FIFA valdyboje dėl jo užimamo premjero pavaduotojo posto, sakė šaltiniai, pageidavę likti nežinomi.

V. Mutko pašalinimas iš šių rinkimų yra susijęs su pastangomis mažinti vyriausybių kišimąsi į futbolo reikalus, o ne su FIFA tebevykdomu etikos komisijos tyrimu dėl Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) ataskaitos išvadų, siejančių šį politiką su didžiulio masto skandalu dėl valstybės palaikomos rusų atletų dopingo vartojimo schemos.

Pastarasis tyrimas gali lemti sankcijas, dėl kurių V.Mutko nebegalėtų vadovauti Rusijos futbolo sąjungai ir pirmininkauti 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionato Rusijos organizaciniam komitetui.
V.Mutko, FIFA valdyboje dirbęs nuo 2009 metų, buvo vienas iš penkių pretendentų į keturias Europai skirtas vietas šiame organe. Valdybos nariai turėtų būti išrinkti balandžio 5-ąją per Europos futbolo federacijos (UEFA) suvažiavimą.

Jis sakė neskųsiąs FIFA sprendimo.

„Norėjau būti perrinktas, bet FIFA pakeitė savo kriterijus, – V. Mutko komentarą citavo naujienų agentūra TASS. – Buvo pristatytas naujas kriterijus – politinis neutralumas. Jie nori, kad organizacija būtų politiškai neutrali, kad nebūtų išrenkami vyriausybės pareigūnai ir atstovai, ir tai yra jų teisė.“

V. Mutko praranda savo postą FIFA valdyboje likus vos trims mėnesiams iki jo šalyje vyksiančios Konfederacijų taurės, kuri bus lyg apšilimo renginys prieš 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionatą.
Dabar į keturias laisvas Europai skirtas FIFA valdybos kėdes pretenduoja keturi asmenys: dabartinis UEFA vykdomojo komiteto narys vengras Sandoras Csanyi, Islandijos futbolo federacijos prezidentas Geiras Thorsteinssonas, buvęs futbolo klubo „AC Milan“ žaidėjas ir Juodkalnijos futbolo federacijos prezidentas Dejanas Savičevičius bei Kipro futbolo federacijos prezidentas Kostakis Kucokumnis.

FIFA jau seniai draudžia savo narių vyriausybėms kištis į futbolo federacijų reikalus, tačiau V.Mutko keletą metų ėjo ir Pasaulio futbolo čempionato Rusijos organizacinio komiteto vadovo, ir Rusijos vyriausybės nario, ir FIFA tarybos nario pareigas.

Kai V. Mutko 2009 metais oficialiai prisijungė prie FIFA vykdomojo komiteto – tarybos pirmtako – jis tebebuvo Rusijos sporto ministras. Tą pačią dieną FIFA kongresas priėmė naujas griežtesnes taisykles, turėjusias apsaugoti šalių futbolo federacijas ir pareigūnus nuo vyriausybių kišimosi.

V. Mutko siekį būti perrinktam sužlugdė tikslesnė FIFA taisyklių, draudžiančių „politinį įsikišimą“, interpretacija. Kandidatuoti į valdybą jam neleido naujas kontrolės komitetas, kuris vertina kandidatų į aukščiausius federacijos postus tinkamumą. Šiam komitetui pirmininkauja buvęs Portugalijos vyriausybės ministras Miguelis Poiaresas Maduro.

Tai buvo pirmas kartas, kai buvo patikrintas V.Mutko tinkamumas užimti valdybos nario postą. Naujos antikorupcinės reformos, įskaitant tokį patikrinimą, buvo pristatytos buvusio FIFA prezidento Seppo Blatterio iniciatyva, kai 2010 metais buvo priimtas sprendimas, kad Pasaulio futbolo čempionatai vyks Rusijoje ir Katare, o vėliau dėl korupcijos skandalo savo kandidatūrą atsiėmė Kataro aukščiausias futbolo pareigūnas Mohamedas bin Hammamas.

Pernai V.Mutko buvo paaukštintas – iš sporto ministro tapo vicepremjeru. Jis tebėra atsakingas už sportą, nors yra tiesiogiai siejamas su didžiuliu dopingo skandalu Rusijoje.

2013-aisiais ir 2014-aisiais Rusijos nacionalinėse vyrų iki 17 metų ir iki 21 metų komandose buvo aptikti penki įtartini mėginiai, apie kuriuos buvo pranešta gruodį paviešintuose WADA elektroniniuose laiškuose, papildančiuose jos tyrėjo Richardo McLareno ataskaitą apie dopingo vartojimo schemą Rusijoje.

V .Mutko buvo apkaltintas dopingo vartojimo atvejų Rusijos lygoje dangstymu.

R. McLarenas taip pat apkaltino Rusiją klastojus dopingo patikrinimo procedūras per 2014-ųjų Sočio žiemos olimpines žaidynes. Tuo metu V.Mutko dar ėjo sporto ministro pareigas.

Manoma, kad Rusijos žvalgybos pareigūnai taip pat prisidėjo klastojant medalius laimėjusių rusų sportininkų dopingo tyrimo mėginius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)