„Mūsų teisininkai artimiausiu metu atvyks į teismą ir yra pasirengę visomis teisėtomis priemonėmis ginti klubo interesus. Ketiname geranoriškai bendradarbiauti su teisėtvarkos atstovais taip, kaip tai darėme iki šiol“, – skelbia oficiali FC „Barcelona“ svetainė internete.

Ketvirtadienį Nacionalinio teismo teisėjas Pablo Ruizas per savo atstovą spaudai pranešė, jog įtariama, kad FC „Barcelona“ 2011 ir 2013 metais nesumokėjo 9,1 milijono eurų mokesčių. Todėl prieš klubą, kaip prieš juridinį asmenį, pradedama byla dėl mokestinių pažeidimų ir galimos žalos šalies biudžetui padarymo.

Manoma, jog būtent minėta suma galima yra nuslėpta 2011 ir 2013 metais atsiskaitant su Neymaro tėvo valdoma kompanija „N&N“.

Atsistatydinusį FC „Barcelona“ prezidentą Sandro Rosellį pakeitęs Josepas Maria Bartomeu ir toliau tvirtina, jog klubas nepadarė nieko nelegalaus, o visą Neymaro transfero procedūrą atidžiai kontroliavo kompetentingi teisininkai.

Teisėjas P. Ruizas taip pat paprašė FIFA pateikti visus dokumentus, kuriais remdamasis FC „Barcelona“ įregistravo Neymarą savo komandoje, o Katalonijos klubo paprašyta pristatyti kitą dokumentaciją, susijusią su žaidėjo transferu, t.y., papildomus susitarimus su „Santos“ ir pan.

Vadinamoji „Neymaro byla“ prasidėjo 2013-ųjų gruodžio 5 dieną, kuomet FC „Barcelona“ socio Jordi Casesas teismui apskundė tuometini „Barcelona“ prezidentą Sandro Rosellį, kuris nepanoro pateikti išsamią informaciją apie tai, kokiomis dalimis ir kiek tiksliai pinigų buvo sumokėta už Neymarą.

Tų pačių metų birželio 3 dieną tuomet dar Katalonijos klubo viceprezidento pareigas ėjęs J. M. Bartomeu spaudos konferencijoje pranešė, jog už futbolininką buvo sumokėti 57 milijonai eurų, tačiau atsisakė įvardinti, kaip paskirstyti šie pinigai motyvuodamas tuo, jog sandoryje dalyvavusio kitos šalys nepageidauja to daryti.

Būtent ši suma ir paskatino J. Casesą kreiptis į teismą.

2014 metų sausio 23 dieną S. Rosellis pasitraukė iš FC „Barcelona“ klubo prezidento pareigų. Savo sprendimą jis motyvavo asmeninėmis bei šeimyninėmis aplinkybėmis.

Jau kitą dieną surengtoje specialioje spaudos konferencijoje prezidento pareigas perėmęs J. M. Bartomeu ir futbolo sekcijos direktorius Raulis Sanllehi atskleidė ne tik žaidėjo transfero sumą, tačiau išklojo ir visą operacijos kainą.

Pasak FC „Barcelona“ klubo vadovų, Neymaro transfero suma išties yra 57,1 mln. eurų, o visos žaidėjo įsigijimo operacijos kaina, įskaičiavus ir futbolininko atlyginimą bei kitus susitarimus, yra 86,2 mln. eurų.