Visgi remiantis Kroatijos žiniasklaida, pagrindinis tokio sprendimo iniciatorius – V. Dambrauską į Splitą pakvietęs sporto direktorius Mindaugas Nikoličius. Abu lietuviai kartu dirbti pradėjo dar 2015 metais Vilniaus „Žalgiryje“.

Lietuvos sostinę palikęs M. Nikoličius persikėlė į Kroatiją ir karjerą sporto direktoriaus pozicijoje tęsė „Goricos“ klube. Čia nuo 2020-ųjų dirbo ir V. Dambrauskas.

2021 metų pradžioje abiejų keliai išsiskyrė. M. Nikoličius persikėlė į Splito „Hajduk“, strategas V. Dambrauskas sulaukė pasiūlymo iš Bulgarijos flagmano – Razgrado „Ludogorec“.

Esu gavęs informaciją apie tokius gandus, apie kažkokį konfliktą rūbinėje, apie žaidėjo išpuolį prieš trenerį.
Mindaugas Nikoličius, „Hajduk“ sporto direktorius

Nors su klubu lietuvis laimėjo Bulgarijos čempionatą, pateko į Europos lygos grupių etapą, tačiau 2021-ųjų spalį buvo atleistas iš vyriausiojo trenerio pareigų.

Ilgai V. Dambrauskas be darbo neliko, sulaukęs M. Nikoličiaus pasiūlymo praėjusių metų lapkritį stojo prie „Hajduk“ vairo, iškovojo šalies taurę, Kroatijos HNL pirmenybėse iki priešpaskutinio turo dar pretendavo į čempionų titulą, galiausiai finišavo antroje vietoje.

Nors „Hajduk“ Konferencijų lygoje įveikė Portugalijos klubą „Vitoria S.C.“, lemiamame atrankos etape suklupo prieš Unai Emery vadovaujamą „Villarreal“ ekipą, o šalies čempionate pagal prarastus taškus nusileido tik Zagrebo „Dinamo“, tokie komandos rezultatai netenkino klubo vadovybės ir rugsėjo 12-ą buvo pranešta apie atleidžiamą V. Dambrauską.

Vadovaujant V. Dambrauskui „Hajduk“ sužaidė 38 oficialias rungtynes, pasiekė 23 pergales, sužaidė 8-is mačus lygiosiomis ir patyrė 7 nesėkmes.

Tai geriausias klubo rezultatas nuo 2011/2012 metų, kuomet „Hajduk“ taip pat finišavo antras, titulų alkį klubo sirgaliai jautė nuo 2013-ųjų, be to, per pastaruosius devynerius metus, kuomet čempionate žaidžiama pagal dabartinį pirmenybių formatą, nė viename sezone nebuvo iškovojęs tiek taškų, kiek surinko praėjusiame sezone (72).

Portalo „Index“ žurnalistui Bartului Čovičiui M. Nikoličius interviu atskleidė, jog pats pasiūlė atleisti buvusį bendražygį.

– Apibūdinkite pastarąjį „Hajduk“ laikotarpį iš savo perspektyvos?, – „Index“ žurnalistas B. Čovičius klausia M. Nikoličiaus.

– Pirmiausia, noriu padėkoti Valdui. Jis paliko savo pėdsaką klube bei padarė labai gerų dalykų praėjusiame sezone, kuomet atvyko į klubą po Jenso Gustafssono.

Mūsų tikslas buvo kovoti dėl trofėjų. Nutiko keletas įvykių, kuriuos norėčiau paaiškinti.

Valdas į klubą atvyko mano siūlymu, kaip ir bendradarbiavimas su juo buvo nutrauktas mano siūlymu. Tai man buvo pats sunkiausias sprendimas. Prieš tai kartu dirbome dviejuose klubuose ir puikiai vienas kitą pažįstame.

Jei jis būtų likęs, galėjau slėptis už jo, bet noriu pabrėžti, kad „Hajduk“ ir komandos įvarčiai yra mūsų prioritetas. Šiame kontekste priėmėme sunkų sprendimą.

Šeštadienį po dvikovos su „Šibernik“ turėjau susitikimą su Lukša Jakobušičiumi, nevengiau atsakomybės. Pasakiau jam – jaučiu, viskas vyksta ne ta linkme.

Matau, daug žmonių ragino siekti tęstinumo. Mes nenorime tęstinumo dėl tęstinumo.

Kartais futbole reikia priimti sunkius sprendimus. Šis sezonas nebuvo toks kaip ankstesnis. Mūsų lūkesčiai nepasiteisino ir nepastebėjome jokios pažangos.

Prezidentas taip pat prasitarė, jog nėra energijos ir atmosferos, kurioje norime matyti „Hajduk“. Nuo pat pasiruošimo pradžios viskas neatrodė gerai.

– Ką būtent L. Jakobušičius jums pasakė tame susitikime?

– Pasisiūliau atsistatydinti, pasakiau, kad tą pačią dieną esu pasiruošęs išvykti, nes nemanau, kad klubas eina tinkama kryptimi.

Jis pasakė, kad tame nemato mano kaltės ir manimi pasitiki. Iš tiesų noriu čia likti, man patinka klubas ir esantys žmonės. Neabejotinai padarėme pažangą nuo to momento, kai atvykau.

– Kodėl taip dažnai keičiami treneriai?

– Paolo Tramezzani (vadovavo 2021 m. antroje sezono pusėje) įtraukėme kaip trumpalaikį sprendimą ir jis pasiekė neįmanomų dalykų. Atsilikome nuo „Goricos“, tačiau finiše ją lenkėme ir patekome į Europą (užėmė 4-ą vietą, „Goricą“ lenkė tašku).

Jensas Gustafssonas (dirbo nuo 2021 m. vasaros iki lapkričio) tiesiog negalėjo su tuo susitvarkyti.

Valdas pasiekė savo tikslus, užimta geriausia pozicija per pastaruosius 10 metų, iškovojo taurę, bet norime žengti toliau.

Futbole tai normalus procesas.

Praėjusiame sezone „Dinamo“ pakeitė du strategus. Taip yra. Kai kuriuos dalykus gali geriau pamatyti iš vidaus.

– Ar tarp Valdo ir „Hajduk“ valdybos kilo nesutarimų dėl klubo strategijos?

– Tik dėl jaunų žaidėjų.

– Su kuo jis konkrečiai nesutiko?

– Nenoriu veltis į klubo vidinius reikalus.

– Ar liks strategu Mislavas Karoglanas, ar turite kitą kandidatą?

– Aš juo labai pasitikiu. Jis klube dirba ketverius metus. Mano sprendimu prisijungė prie J. Gustafssono kaip vienas perspektyviausių jaunųjų trenerių mūsų sistemoje.

Jis žino žaidėjų charakterį ir gali būti lyderiu rūbinėje. Jis lieka mūsų treneriu iki pasaulio čempionato.

O tada turėsime pertrauką, pamatysime, kuria kryptimi norime eiti toliau. Pažiūrėsime, kokia situacija rinkoje, matysime, koks bus pasaulio čempionatas.

Noriu atkreipti dėmesį, jog Valdo neatleidome neturėdami kito sprendimo, mes pasitikime M. Karoglanu.

– Ar lygiosios Šibernike nulėmė Valdo atleidimą?

– Ne, mes nepriimame tokių skubotų sprendimų.

– Ar tame yra žaidėjų kaltės? Minėjote energijos kritimą, ar buvo galima tą numatyti?

– Tikiu žaidėjais ir manau, kad ši komanda yra gera. Tikime Nikola Kaliničiumi, Marko Livaja, su jais pasirašėme naujas sutartis. Komanda turi potencialo.

Nekalbėsiu konkrečiai apie atskirus žaidėjus, tačiau kai kurie turi pasitempti. Tai yra žinia ir jiems.

– Viešumoje sklando gandai, kad už V. Dambrausko išvykimą atsakinga rūbinė.

– Esu gavęs informaciją apie tokius gandus, apie kažkokį konfliktą rūbinėje, apie žaidėjo fizinį išpuolį prieš trenerį.

Tai netiesa. Tokio konflikto nebuvo.

– Kaip vertinate vasaros perėjimų „langą“?

– Padarėme tai, ką planavome. Pratęsėme sutartis su svarbiais žaidėjais, atsivežėme du gynėjus, pasirašėme sutartis su jaunais žaidėjais. Dirbame pagal turimus finansinius rėmus, tuo turime vadovautis.

Kita vertus, tai komanda, kuri pavasarį atrodė gerai.

Aš prisiimu atsakomybę už visus žaidėjus, kurie atvyko į klubą. Turime komandą, kuri gali daug daugiau.

– Ar ji gali kovoti dėl čempionų titulo?

– Visada. Mes to nekvestionuojame. Mes to siekiame, sirgaliai ir miestas to nusipelnė.

Standings provided by SofaScore

Valdas Dambrauskas, Mindaugas Nikoličius

V. Dambrauskui Splite talkino asistentas Marius Skinderis, trenerių štabe dirbo vartininkų treneris Justinas Gasiūnas, kurie taip pat neteko darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją