94-ias minutes trukusios rungtynės baigėsi lygiosiomis – 1:1 (1:1), bet ne taikiai. Parodytos šešios geltonos kortelės, o aikštėje buvusi įtampa netruko persikelti ir į tribūnas. Visgi, po rungtynių tiek varžovų treneris Robertas Poška, tiek įspūdingo klaipėdiečių įvarčio autorius Ernestas Veliulis, žarstė komplimentus Vilniaus komandai.

Tą lengva suprasti. Žalgiriečiai žaidė lyg lemiamose rungtynėse, tačiau antrojo įvarčio niekaip nepavyko pelnyti, tartum vartai būtų buvę užburti.

„Atvažiavome laimėti rungtynių. Komanda vykdė visus nurodymus – gynėsi kompaktiškai, kontratakavo ir manau, kad komandos buvo apylygės ir abi buvo vertos taško“, – kalbėjo klaipėdiečių treneris.

Rungtynės buvo sunkios ne tik žaidėjams. Pats treneris it liūtas narve vaikščiojo palei šoninę liniją, prie jo netruko prisijungti ir jo asistentas – Tomas Ražanauskas.

„Žinojome, kad „Žalgiris“ spaus, jie žaidė namuose, būtinai norėjo trijų taškų. Buvo sunku, Deividas Šemberas „įjungė antrą bėgį“ ir pridarė problemų aikštės viduryje. Bet atlaikėme pirmąjį šturmą ir gerai žaidėme kontratakose“, – sakė jis.

„Klaipėdos granitas“, praėjusiais metais laimėjęs LFF I lygą, paskutiniuosiuose turuose jaučia pakilimą. Prieš tai nukovę vieną lyderių – Gargždų „Bangą“, dykai taškų nedavė ir čempionams „Žalgiriui“. Anot jo, kovoti reikia su visais, o staigmenų galima laukti ir iš autsaiderių.

„Kovoti reikia ne tik prieš „Žalgirį“. Negalima atsipalaiduoti prieš jokias varžybas. Į Šiaulius atvažiavome atsipalaidavę ir pralaimėjome. Paskutinės dvi rungtynės mane tenkina. Išėjom ir kovojom“, – sakė jis.

Visgi pats R. Poškus į aikštelę neišbėgo, nors ir turėjo tokią galimybę. Parako dar turintis 34-ių puolėjas yra žaidžiantysis treneris.

„Netaupiau savęs. Yra jaunų žaidėjų, jiems reikia duoti šansą, o ypač prieš tokią komandą kaip „Žalgiris“, – sakė treneris.

Kalbėdamas apie jaunus žaidėjus, R. Poškus, greičiausiai, turėjo omenyje Ernestą Veliulį. Šis suteiktą progą išnaudojo su kaupu. Pirmasis rungtynėse įmušė ir ne bet kaip. Kaip pats vėliau pripažino, ko gero, tai buvo gražiausias įvartis jo karjeroje.

„Stipriai jautėsi, kad „Žalgiris“ yra geresni už mūsų ankstesnius varžovus. „Žalgiriui“ įmušiau, tai suteiks pasitikėjimo savo jėgomis. Bet ir toliau reikės stengtis“, – sakė jis.

Kelionėje atgal į uostamiestį, ne tik E. Veliulio, bet ir visos komandos nuotaika turėtų būti pakili.

„Varžybos buvo sunkios. Reikėjo daug bėgti ir gintis. Turėjome progų, bet pritrūko tikslumo. Mes, manau, įgyvendinome tikslus. Atvažiavome nepralaimėti ir nepralaimėjome, o „Žalgirio“ žaidimas paliko įspūdį. Perdavimai labai geri pas juos, žaidėjai keičiasi. Labai patiko jų žaidimas“ – gyrė varžovus saugas.

Klaipėdiečiai prieš „Žalgirį“ naudojo gilią gynybą, tad aikštės šeimininkai turėjo pereiti į sudėtingą, lėtą pozicinį žaidimą. Tai itin apsunkino „Žalgirio“ puolimą, bet kompaktiškas išsidėstymas savo aikštės pusėje atsiliepė ir „Klaipėdos granito“ žaidimui.

„Daug lengviau pabėgti, kai turi daugiau erdvės. Kai reikia tiek gintis, tai daug sunkiau kontratakuoti“, – sakė futbolininkas.

M. Zubas: nėra lengva žaisti prieš gilią gynybą

„Klaipėdos granito“ ekipa rungtynėse su Vilniaus miesto futbolo draugijos „Žalgiris“ komanda mažai ką nustebino. Bet ne pasiektomis lygiosiomis, o pasirinkta gilios gynybos taktika. Vilniečių trenerio Mareko Zubo teigimu, tokį žaidimą žaisti sunku net aukšto lygio komandoms.

„Mes jau iš praėjusių rungtynių žinojome, koks bus šio susitikimo scenarijus. Varžovai laukė mūsų klaidų ir galimybės kontratakuoti. Jiems pasisekė tai išpildyti“, – sakė treneris.

Žalgiriečiams rungtynės kainavo daug jėgų. Komanda nuolat puolė, bet klaipėdiečių gynybą įveikti sekėsi labai sunkiai.

„Pagal rezultatą, galima galvoti, kad mes per daug atidavėme jėgų šioms rungtynėms, bet kartais tai būtina, nes žaidžiant pagal tokį varžovų pateiktą scenarijų, galima ir pralaimėti. Buvome neefektyvūs. Padarėme daug klaidų ir esu labai nepatenkintas mūsų pirmuoju kėliniu. Mes vis dar praktikuojamės žaisti prieš gilią gynybą, bet tai nėra lengva ir šiandien buvo geras to pavyzdys“, – dėstė žalgiriečių treneris.

„Popieriuje“ žalgiriečiai visa galva stipresni, bet epizodiškai ir „Klaipėdos granito“ žaidėjai nenusileisdavo.

„Varžovai labai gerai organizavo gynybą, turėjo porą techniškų žaidėjų, kurie gali išlaikyti kamuolį, žaisti vienas prieš vieną, nepanikuoja sunkiose situacijose ir kūrė progas. Kaip komanda, „Klaipėdos granitas“ šiandien atrodo labai solidžiai. Jie žaidžia, kaip nori žaisti – kontratakuojantį futbolą. Šiandien jie pelnė tobulą įvartį, smūgiavę tik kartą. Būna ir taip“, – kalbėjo treneris.

Pasak trenerio, klaipėdiečių primestas žaidimas yra itin nepalankus ir ne tik žalgiriečiams.

„Visada geriau žaisti prieš komandą, kuri renkasi atvirą žaidimą. Kiekvienai komandai, net aukšto lygio, labai sunku žaisti pozicinį futbolą, kurti atakas. Mes ruošiame tam komandą, bet šiandien to neužteko“, – teigė M. Zubas.

Vienas iš būdų, kuriais žalgiriečiai bandė žaidimą pakreipti sau naudinga linkme, buvo Deivido Šembero ir Artūro Žulpos vaidmenų sukeitimas aikštėje.

„Artūras yra labiau gynybinis žaidėjas nei Deividas, o Deividas yra labai patyręs ir gali geriau žaisti saugu. Žinant jo įgūdžius, perdavimus, mes manėme, kad tai bus geras sprendimas, nes gintis reikėjo mažai antroje pusėje, o jis buvo reikalingas kuriant progas įvarčiams. Todėl jie ir susikeitė savo rolėmis“, – pasakojo M. Zubas.