Mergina futbolu susižavėjo per 2010-ųjų pasaulio čempionatą ir nuo tų metų rudenio tėvams dukrai teko ieškoti mergaičių futbolo būrelio. 

Nuo 2013-ųjų L. Ruzgutė tapo MFA „Žalgirio“ nare ir per gerą dešimtmetį ji pastebi teigiamų pokyčių moterų futbolo kontekste. 

„Ne taip greitai, kaip norėtųsi, tačiau teigiamų pokyčių yra. Aišku, dar tikrai turime kur tobulėti lyginant su tendencijomis kitose šalyse, yra problemų, kurias norisi išspręsti.

Bet galime ir pasidžiaugti, kad tos sąlygos nuo 2013-ųjų pasikeitė. Pamenu pirmąsias treniruotes, mergaičių grupių buvo labai mažai, vienoje grupėje žaidė ir labai jaunos, ir vyriausios akademijos auklėtinės.

Dabar turime visų amžiaus grupių komandas, trenerius, kurie dirba su skirtingo amžiaus merginomis. Taip ne tik mūsų, bet ir kituose klubuose. Tai reiškia, kad vis daugiau merginų žaidžia futbolą, o tai teigiamą įtaką turi rinktinei.

Per dešimtmetį keitėsi infrastruktūra, treniruočių kokybė, jų kiekis, klubų finansavimas ir galimybės pasikviesti legionieres. Bet manau, kad tie moterų futbolą lydintys stereotipai vis dar gajūs tam tikroje visuomenės dalyje.

Prieš dešimtmetį tėvai tikrai nenorėjo leisti savo dukrų į futbolą, nes kojos iškryps, tad geriau mergaitei dainuoti ar šokti. Dabar tikiu ir matau, kad tėveliai yra atviresni ir mieliau išleidžia mergaites žaisti futbolą. Problema slypi ne vaikuose, o tėvų požiūryje, jiems reikia keistis ir matome teigiamų dalykų“, – pastebi L. Ruzgutė.

Pokyčius išduoda ir federacijos sprendimai.

„Pamenu už iškvietimą į rinktinę gaudavome 43 eurus. Pavyzdžiui, jei keliauji iš Gargždų, tos išmokos nepakakdavo kelionės išlaidms.

Dabar situacija pasikeitė ir rinktinės narės turi geresnes sąlygas ir didesnę motyvaciją atvykti į nacionalinę komandą, turiu omeny, kad atsirado ir premijavimo sistema už rezultatus“, – teigė ne kartą rinktinės marškinėlius vilkėjusi L. Ruzgutė.

„Bet iki tos lygybės – tolimas kelias. Man kyla daug klausimų, kodėl moterų rinktinė negali žaisti Dariaus ir Girėno stadione. Juk jos taip pat reprezentuoja Lietuvą, gina šalies garbę tarptautinėse varžybose. Taip, suprantu, kad yra kitas susidomėjimas, žiūrimumo rodikliai.

Bet tai tokio pat svorio turnyrai, atrankos į pasaulio, Europos čempionatus. Jei pažiūrėtume į reitingą, moterų rinktinė (FIFA-103) yra aukščiau už vyrų (138). Nežinau, kodėl moterys negali žaisti Kaune, bet viliuosi, kad situacija pasikeis“, – kalbėjo L. Ruzgutė.

Dvejonės baigus mokslus ir komplikuotos darbo paieškos

Dabar ji futbolą derina su darbu tarptautinėje farmacijos įmonių grupėje.

„Atsimušame į tokią problemą, kad Lietuvoje futbolo žaidėja negali pragyventi iš sportinės veiklos. Tą turi derinti su darbu, jaunesnės futbolą derina su mokslais. Naujas pasirinkimo etapas, kai baigiami mokslai ir reikia pasverti, ką veikti toliau, ar yra galimybių toliau žaisti mylimą futbolą?

Gerai, kad prisijungus prie komandos atsirado galimybių gauti nemokamas studijas ir nemokamą būstą. Tai palengvina apsisprendimą ir leidžia tęsti karjerą“, – kalbėjo L. Ruzgutė.

Kitas etapas, anot jos, ateina baigus studijas universitete.

„Tuomet merginos turi derinti sportą su profesine veikla. Ne visoms tai pavyksta. Aš tikiu, kad viskas įmanoma ir jei labai nori, galima suderinti. Žinoma, priklauso nuo darbo pobūdžio.

Manau, daugelis darbdavių turi džiaugtis, jog turi aktyvias darbuotojas, galinčias žaisti ir garsinti Lietuvos vardą tarptautinėse varžybose, atstovauti nacionalinei rinktinei“, – kalbėjo L. Ruzgutė.

Pasak jos, iššūkių netrūksta derinant darbą ir futbolą.

„Po darbo dienos su dviem kuprinėmis skubu į treniruotes. Savaitgaliais laukia rungtynės, kur taip pat planuose lieka tik sportas.

Jei išvykos rungtynės, tai visa diena praleidžiama su komanda ir namo grįžtama vėlai vakare. Prieš rungtynes taip pat atitinkama rutina, priešrungtyninė treniruotė, poilsis. Tai atima daug asmeninio laiko.

Na, kažkaip moterys turi noro, atsidavimo suderinti futbolą ir darbus“, – šypsosi L. Ruzgutė.

Ieškodama darbo ji susidūrė su keista darbdavių pozicija, kai darbo pokalbiuose paminėdavo, jog ji – aktyvi moterų A lygos žaidėja.

„Galiu papasakoti įdomią istoriją, kuri atspindi visuomenės požiūrį į moterų futbolą. Dabartinėje darbovietėje esu tik kelias pirmas savaites ir prieš tai ieškodama darbo dalyvavau maždaug 20 interviu...

Tinklalaidės turinys:

  • 0:44 min. sezono startas, išvyka į Šiaulius ir konkurencija su „Gintra“
  • 5:55 min. „Žalgirio“-MRU naujokės ir legionierės
  • 7:10 min. pergalė, kuria kapitonė nesididžiuoja
  • 9:10 min. ar galima Lietuvoje žaidžiančias legionieres vadinti profesionalėmis?
  • 11:23 min. kokia situacija buvo prieš dešimtmetį ir kaip pasikeitė moterų futbolas šiandien?
  • 18:23 min. kaip sekasi derinti futbolą ir profesinę karjerą?
  • 24:25 min. rinktinės stovyklos ir gyvenimas, kaip suderinti?
  • 29:00 min. ar moterų rinktinė – nepageidaujama Dariaus ir Girėno stadione?
  • 30:30 min. Baltijos lyga ir moterų futbolo situacija Latvijoje ir Estijoje?
  • 32:20 min. lietuvės vs legionierės
  • 34:40 min. moterų futbolas ir darbo užmokestis
  • 36:10 min. svajonė – tapti čempione
  • 41:10 min. moterų rinktinė ir Europos čempionato atranka

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją