Pirmosios komandų rungtynės Vilniuje praėjusį ketvirtadienį baigėsi „Hacken“ pergale rezultatu 3:1. Svečiuose „Žalgirį“ tenkins tik pergalė ne mažesniu kaip dviejų įvarčių skirtumu. Tokiu rezultatu vilniečiai pernai laimėjo prieš „Malmö“ ekipą (2:0), kai užsitikrino istorinį pirmą kelialapį į UEFA Konferencijų lygos grupių turnyrą.

Šį kartą Švedijoje žalgiriečiams teks persiorientuoti nuo Lietuvą užplūdusios kaitros – trečiadienio popietę iš Vilniaus į Geteborgą atskridusią Lietuvos čempionų komandą pasitiko lietus, stiprus vėjas ir tik apie 18 laipsnių šilumos.

Švedų futbolo lopšys

Geteborgas – antras pagal dydį Švedijos miestas (apie 600 tūkst. gyventojų), kuris laikomas švedų futbolo lopšiu ir tradicine sostine.

Čia įsikūrę trys klubai (GAIS, „Örgryte IS“ ir IFK „Göteborg“) yra vieni seniausių šalyje, pirmajame Švedijos čempionate 1924 m. netgi užėmė pirmąsias tris vietas.

Šis miestas vienintelis iš viso Skandinavijos regiono gali pasigirti pagrindinių UEFA turnyrų trofėjais (IFK „Göteborg“ 1982 ir 1987 m. laimėjo UEFA taurę).

Mieste vyko 1992 metų Europos futbolo čempionato finalas, taip pat daugelį metų vyksta ir didžiausiu jaunimo futbolo turnyru laikomas „Gothia Cup“ (kurį organizuoja „Hacken“).

„Žalgiriui“ abu ankstesni vizitai Geteborge baigėsi nesėkmingai – 1989 metais IFK klubui nusileista 0:1 (nors to užteko patekti į kitą etapą), o 2003 m. „Örgryte IS“ komandai pralaimėta 0:3. Vienintelę Lietuvos klubų pergalę Švedijoje pasiekė būtent žalgiriečiai pernai Malmėje.

Namų arena

Geteborge „Hacken“ ilgą laiką buvo tik ketvirtas ar net penktas klubas pagal populiarumą. Tačiau pastarąjį dešimtmetį jis pagal sportinius ir finansinius rezultatus lenkia savo tris garsesnius kaimynus, o nuo 2015 metais turi ir dar vieną išskirtinumą. Kol GAIS, „Orgryte IS“ ir IFK „Goteborg“ trise dalinasi 18 tūkst. vietų „Gamla Ullevi“ stadionu, „Hacken“ turi savo namus – „Hisingen“ stadioną.

„Hisingen“ stadionas turi panašumų su LFF stadionu dėl savo dydžio (4,4 tūkst vietų per tarptautines rungtynes) ir įrengtos dirbtinės vejos. Vienas iš mažiausių Švedijos lygos stadionų kainavo apie 181 mln. Švedijos kronų (15 mln. eurų), iš kurių 157 mln. skyrė Geteborgo savivaldybė.

Šiame stadione „Hacken“ šį sezoną sunkiai sulaikomas – čempionate iškovotos 8 pergalės iš eilės, laimėtos ir visos 4 rungtynės taurės turnyre.

Paskutinė pergalė namuose pasiekta sekmadienį prieš „Varbergs“ komandą rezultatu 2:0. Šiose rungtynėse Geteborgo ekipa startavo tokiu pačiu vienuoliktuku, kaip ir Vilniuje, tik su vienu pakeitimu – vietoje diskvalifikuoto Ibrahimo Sadiq startavo Momodou Sonko.

Ketvirtadienio rungtynėms teisėjaus arbitrai iš Portugalijos, aikštės teisėjas – António Nobre. Birželį jis teisėjavo Vengrijos ir Lietuvos rinktinių rungtynėms (2:0) Budapešte.

Tikėtina, jog į pastarąjį miestą po dviejų savaičių vyks šioje poroje pralaimėjusi komanda – jos lauktų dvikova prieš Vengrijos čempioną „Ferencvaros“, kuris pirmąsias rungtynes Konferencijų lygoje prieš Maltos čempionus laimėjo net 6:1. „Hacken“ ir „Žalgirio“ poros nugalėtojas Europos lygoje susitiks su Škotijos klubu „Aberdeen“.

Švedijos ir Lietuvos čempionų dvikova vyks rugpjūčio 17 d. nuo 20 val. Lietuvos laiku. Rungtynių tiesioginę transliaciją bus galimas stebėti internetu Staylive platformoje.