Vilniuje Lietuvos rinktinė išvengė panašaus košmaro kaip Belgrade, kur praėjusią liepą bejėgiškai pralaimėjo 1:4.

Galima svarstyti, jog šįsyk pasitarnavo varžovų vidinės problemos: eilinė trenerių kaita (praėjusią liepą iš Mladeno Krstajičiaus postą perėmė Ljubiša Tumbakovičius), ekipos puolimo variklio Dušano Tadičiaus ir Sergejaus Milinkovičiaus-Savičiaus traumos, prasta į Vilnių nepakviestų žvaigdžių Nemanja Matičiaus ir Luka Jovičiaus sportinė forma.

Bet daug nuostolių turėjo ir lietuvių pusė: dėl diskvalifikacijos žaisti negalėjo Arvydas Novikovas, dėl sveikatos problemų – Fedoras Černychas, Mantas Kuklys, Vytautas Andriuškevičius, Vykintas Slivka, Ernestas Šetkus, Emilijus Zubas.

Pirmame kėlinyje svečiai nerodė stebuklų, o šeimininkams kartas nuo karto pavykdavo organizuoti ir savo kontržaidimą.

Bet Lietuvos rinktinės gynyba subyrėjo iš karto po pertraukos.

49-ą min. meistriškumą pademonstravo Ademas Ljajičius. 28-erių Stambulo „Bešiktaš“ (Turkija) klubo saugas aikštės krašte iš pradžių įveikė Domantą Šimkų, tuomet elegantiškai permetė kamuolį per Edviną Girdvainį, o idealaus perdavimo vartininko aikštelėje sulaukusiam Aleksandrui Mitrovičiui beliko „susirinkti gėles“.

Po 4 minučių tas pats duetas plojo delnais dar sykį: vėl kairį Lietuvos gynybos flangą sujaukęs A. Ljajičius įsirašė antrą rezultatyvų perdavimą į savo sąskaitą, o Londono „Fulham“ (Anglija) puolėjas – antrą įvartį.

Regis, pasiekusi savo Serbijos komanda prarado apetitą, ir tai galėjo kainuoti labai brangiai.

Garbės įvartį šeimininkams 79-ą min. pelnė po keitimo pasirodęs Vilniaus „Riterių“ atakuojantis saugas Donatas Kazlauskas. 25-erių žaidėjui tai buvo pirmasis taiklus smūgis nacionalinėje komandoje.

Tas pats D. Kazlauskas jau per teisėjo pridėtą laiką galėjo pridėti ir rezultatyvų perdavimą, bet kitam antrame kėlinyje į kovą mestam puolėjui Karoliui Laukžemiui pritrūko tikslumo bandant čiuožiant vienu lietimu nukreipti kamuolį į tinklą.

„Žinoma, rungtynių pabaigoje nervų buvo: ir ties atsarginių suolu, ir aikštėje. Įmušę du įvarčius turėjome apsiginti ir ramiai užbaigti rungtynes. Bet kai varžovai sušvelnino skirtumą, likusios keliolika minučių buvo tikrai įtemptos. Ačiū Dievui, viskas baigėsi gerai, iškovojome reikalingus tris taškus“, – DELFI paklaustas apie dvikovos kulminaciją, palengvėjimo neslėpė L. Tumbakovičius.

Tuo metu jo tiesioginis oponentas Valdas Urbonas teigė likęs nusivylęs tik galutiniu rezultatu.

„Esu patenkintas žaidėjų atsidavimu, jie atiduoda 110 proc. jėgų, jiems jokių priekaištų nėra. Nuvilia tik rezultatas – išskyrus jį, viskas būtų kaip ir neblogai.

Pirmame kėlinyje, nors ir neturėjome iniciatyvos, gynėmės pakankamai tvarkingai, išeidavome į kontratakas. Mačiau iš serbų trenerio ir žaidėjų reakcijų, kad jie čia nesijautė labai gerai, išgyveno, trūks plyš norėjo laimėti šias rungtynes.

Bet pirmos penkios minutės po pertraukos buvo tokios, tarsi iš rūbines būtume grįžę kažkaip pasikeitę. Riksmais komandą pažadinti sudėtinga, tai gali padaryti tik tribūnos ir keitimai. Abu šie veiksniai padėjo pakeisti rungtynių eigą įpusėjus antram kėliniui. Manau, sutiksite, kad D. Kazlauskas į aikštę išėjo labai gerai, jo visur buvo pilna. Tik gaila, kad šiek tiek pritrūko iki antro įvarčio“, – komentavo Lietuvos rinktinės treneris.

Jis pripažino, jog įtakos rungtynėms turėjo ir varžovų netektys, pirmiausia – D. Tadičiaus praradimas. O tarp buvusių aikštėje specialistas išskyrė A. Mitrovičių, per trejas pastarąsias tarpusavio rungtynes į lietuvių vartus iš viso suraičiusį penkis įvarčius.

„Mitrovičius daug ką išsprendžia. Tik siūlyčiau dar kartą pasižiūrėti pirmą jo įvartį. Nenoriu nukrypti į lankas, tik siūlau pasižiūrėti kartojimą, tai – visada sveika“, – dėstė V. Urbonas, išreiškęs abejonių dėl to, jog kovodamas dėl pozicijos serbas neleistinai nustūmė Liną Klimavičių.

Pirmadienio nesėkmė pratęsė Lietuvos ekipos seriją be pergalių oficialiose varžybose iki 22-ejų rungtynių. Pastarąjį kartą įveikti varžovus pavyko prieš trejus metus, kuomet namuose 2:0 nugalėta Malta.

Prieš serbus lietuviai kapituliavo ketvirtą kartą paeiliui.

Europos čempionato atrankos B grupėje lietuviams lieka tik turnyrinės reikšmės nebeturinti dvikova Portugalijoje su žemyno čempionais, vyksianti lapkričio 14 d.

Tiesa, jei Lietuvos ekipa nebeturi vilčių pakilti iš paskutinės vietos, pirmadienį išvykoje grupės lyderiams ukrainiečiams 1:2 pralaimėjusiems portugalams pergalė bus reikalinga kovojant su serbais dėl antrojo kelialapio į finalinį pirmenybių etapą.

B grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Ukraina761015:219
2.Portugalija632114:611
3.Serbija631212:1310
4.Liuksemburgas61145:114
5.Lietuva70165:191

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)