Lietuviai kitą savaitę stos į dvi išlikimo UEFA Tautų lygos C diviziono akistatas svečiuose ir namuose.

Pirmoji komandų dvikova vyks kovo 21 d. „Algarve“ aikštėje Faro mieste, Portugalijoje, o atsakomoji – kovo 26 d. Kauno Dariaus ir Girėno stadione.

Poros nugalėtojai varžysis C divizione, o pralaimėtojai bus priversti leistis į D divizioną.

Jei lietuviai kovo mėnesį išliks C divizione, jie keliaus į C2 grupę kartu su Rumunijos (FIFA-45), Kosovo (FIFA-102) ir Kipro (FIFA-125) komandomis, o jei iškris į D divizioną, atsidurs D1 grupėje kartu su Lichtenšteinu (FIFA-203) ir San Marinu (FIFA-210).

Tai būtų pirmas kartas istorijoje, kai Lietuva grumtųsi žemiausiame divizione.

„Būtinai tai panaudosiu kaip motyvaciją. Nesinorėtų įeiti į istoriją šitame kontekste. Esame favoritai, nereikia čia vynioti į vatą, turime šitą komandą įveikti, nors lengva nebus. Nerimauju, kad nesusiformuotų kažkoks varžovų neįvertinimas. Mūsų profesijoje tai yra neatleistinas dalykas, kuris gali labai brangiai kainuoti“, – spaudos konferencijoje sakė E. Jankauskas.

„Jie visus savo trūkumus stengiasi kompensuoti aistra futbolui, dideliu kovingumu. Matyti, kad jie labai nori, bet yra ir kažkokie limitai. Techniškai tai nėra bloga komanda tame lygyje, tikrai neatrodo, kad ten, vietinis jų čempionatas, būtų senjorų.

Aišku, intensyvumo prasme mes esame geresnė komanda. Tai yra mūsų pagrindinis ginklas prieš juos. Mums reikia kamuolio judėjimo greičio, kad ištampytume jų gynybą, įkirtinėtume į tas erdves. Na, ir padavimai iš kraštų. Tai yra tie komponentai, ties kuriais mūsų varžovai nėra labai pajėgūs.

Vėlgi svarbiausia nenuvertinti ir žinoti, kad mes privalome ir galime šitą komandą įveikti. Čia negali būti jokių pasiteisinimų ir kokių nors atsiprašymų ieškojimų. Turime bandyti pasinaudoti savo priešininkų silpnosiomis vietomis, apžaisti juos vienas prieš vieną. Taip pat žinome, kur jie gali įkasti ir nubausti“, – tęsė antradienį savo 49-ąjį gimtadienį minėjęs strategas.

Potencialios UEFA Tautų lygos grupės Lietuvos rinktinei

Paklaustas, kiek svarbus faktorius yra tai, kad lemiamas mūšis vyks prie savų tribūnų, E. Jankauskas to labai nesureikšmino.

„Tai nėra kažkoks lemiamas aspektas. Pats Gibraltaras žais, galima sakyti, išvykoje, nors Portugalijoje jau yra žaidęs. Nemanau, kad turėtume žiūrėti į šitas detales. O tai, kad žaisime ant žolės, ko gero, bus keista mūsų žaidėjams. Net ir kalbant apie rungtynes Kaune. Tai jiems bus pirmi kartai šį sezoną, kai užlips ant žolės. Dangos kaita turi kažkokios įtakos, bet mes esame profesionalai, todėl nurašinėti ant to ir ieškoti pasiteisinimų čia tikrai negalima“, – pabrėžė jis.

Nykštukinės gyvenojų skaičiumi valstybės, maždaug – Mažeikių dydžio, futbolininkai paskutines dvejas oficialias rungtynes pralaimėjo bendru rezultatu 0:20. Jie net 0:14 nepasipriešinio prancūzams ir 0:6 nusilenkė olandams. Per abu šiuos mačus gibraltariečiai nė karto ne tik nesmūgiavo į varžovų vartus, bet ir nekėlė nė vieno kampinio.

„Pats scenarijus bus šiek tiek kitoks – mes nesame įpratę žaisti pirmu numeriu, bet jau išbandėme keletą išsidėstymų. Taktine prasme esame pakankamai lankstūs. Jaučiamės pasiruošę tokioms rungtynėms“, – teigė E. Jankauskas.

Komentuodamas naujojo „TopSport A lygos“ sezono startą, kuriame taškus barstė ir kaupė jau visos komandos, specialistas tuo tik džiaugėsi.

„Ir rinktinei, ir žiūrovams, ir pačioms komandoms tai naudinga. Aš manau, kad tai galbūt yra rodiklis, jog lyga tampa konkurencingesnė ir įdomesnė. Atsiranda rezultatai, kad pirma įmušusi komanda galiausiai pralaimi. Anksčiau tokie dalykai įvykdavo rečiau. Komandų pajėgumas suvienodėjo, nepaisant biudžetų skirtumo. Taip ir turėtų būti futbole. Norėtųsi, kad ši intriga ir išliktų bei išsilaikytų“, – pastebėjo jis.

E. Jankauskas itin teigiamai atsiliepė ir apie tai, kad Italijos „Serie A“ klubas „Torino“ ilgam pratęsė sutartį su 19-mečiu saugu Gvidu Gineičiu.

„Čia – nuostabi naujiena. Tai parodo, kad klubas įvertino Gvido potencialą, galimybes ir naudą, kurią jis gali atnešti komandai. Tiesiog nuostabu, kad tokio amžiaus žaidėjas jau beveik įsitvirtino pagrindinėje sudėtyje ir jam patikimos beveik visos standartinės padėtys. Mums beliak tik pasidžiaugti, kad savo gretose turime tokį jauną žaidėją, kuris yra kaip užkrečiamas pavyzdys visai jaunai mūsų futbolo kartai.

O šitie dalykai yra šalia. Atrodo, vieną dieną tu esi Mažeikių gardelyje
ar Kauno akademijoje, kur daug tokių vaikų buvo daug, o po kelerių metų tu esi „Serie A“ žaidėjas. Tai yra nuostabu. Belieka tik padėkoti visiems tiems treneriams, kurie prisidėjo prie Gvido šito progreso. Ir labai norėtųsi, kad tai nebūtų vienetinis mūsų atvejis.

Dabar Gvido laukia kitokios atkarpos gyvenime. Ateina atsakomybė, šlovė, garbė ir pinigai, visi šie faktoriai gali padaryti įtakos tavo formavimuisi kaip žmogui, kaip vyrui. Bet žinant jo charakterį, darbo etiką, meilę futbolui – čia nebus jokių neigiamų dalykų su jo požiūriu į darbą. Nematau kol kas ir netikiu, kad tai jam gali sutrukdyti toliau augti ir siekti dar aukštesnių tikslų. Tikrai tikiu, kad jis gabus pasiekti ir daugiau“, – liaupsino savo auklėtinį strategas, pridūręs, kad iš G. Gineičio netolimoje ateityje tikisi įvarčių ir rinktinėje.

Beje, pagal pirminį turnyro reglamentą, lietuviai dvejų rungtynių serijoje dėl išlikimo C divizione turėjo kovo mėnesį du kartus susitikti su Baltarusija (FIFA-95).

LFF ne kartą akcentavo, kad susitikti su šios valstybės futbolininkais nenori ir su UEFA rado sprendimą susidariusiai situacijai išspręsti.

„Mums pasisekė, kad nereikės žaisti su jais rungtynių. Tai skaudžios temos. Iš vienos pusės kaip ir gaila sportininkų, kurie nėra kalti dėl savo šalių lyderių veiksmų, bet iš kitos pusės, aišku, nesinori su šalimis-agresoriais turėti jokių ryšių“, – tikino E. Jankauskas.

UEFA Tautų lygos turnyras bus žaidžiamas šių metų rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais.

Primename, kad 2022-2023-iųjų sezone lietuviai C1 grupėje per šešis mačus sukrapštė tik 1 tašką ir finišavo paskutiniai, ketvirti. Juos aplenkė ne tik Turkijos (13 tšk.), bet ir Liuksemburgo (11 tšk.) bei Farerų salų (8 tšk.) atstovai.

Gibraltariečiai identiškai pasirodė C4 grupėje, kur su vieninteliu tašku neprilygo Sakartvelui (16 tšk.), Bulgarijai (9 tšk.) ir Šiaurės Makedonijai (7 tšk.).

Sudėtyje – keletas naujų arba seniai matytų veidų

Vienas tokių – „Hegelmann“ futbolininkas Matas Vareika, kuris kvietimo į vyrų rinktinę sulaukė pirmą kartą. Futbolininkas ilgus metus priklausė Vilniaus „Žalgiriui“, prieš šio sezono startą persikėlė į Kauno rajono komandą ir jau pirmame mače įmušė įvartį.

Po ilgesnės pertraukos į rinktinę grįžta ir Giedrius Matulevičius – pastarąjį kartą rinktinės sudėtyje marijampolietis buvo 2022-ųjų vasarą, o šį sezoną taip pat pradėjo puikiai, kai sekmadienio rungtynėse pelnė du įvarčius į savo gimtojo miesto „Sūduvos“ vartus.

Iš viso į šią stovyklą treneris pakvietė 24 žaidėjus.

Šį kartą nebus Turkijos Superlygos autsaiderio „Istanbulspor AS“ klubo saugo Modesto Vorobjovo, kurio šeima laukia pirmagimio.

Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėms su Gibraltaro komanda:

vartininkai

Edvinas Gertmonas (FC „Universitatea Cluj“, Rumunija), Emilijus Zubas („Hapoel Tel Aviv“, Izraelis), Vytautas Černiauskas (FK „Panevėžys“).

gynėjai

Linas Klimavičius (FK „Panevėžys“), Edvinas Girdvainis (SV „Sandhausen“, Vokietija), Kipras Kažukolovas (FC „Astana“, Kazachstanas), Klaudijus Upstas (FC „Hegelmann“), Pijus Širvys (NK „Maribor“, Slovėnija), Rokas Lekiatas (FC „U Craiova 1948“, Rumunija), Justas Lasickas (NK „Olimpija Ljubljana“, Slovėnija), Markas Beneta (FK „Panevėžys“), Edgaras Utkus („Cercle Brugge“ KSV, Belgija).

saugai

Gvidas Gineitis („Torino“ FC, Italija), Ovidijus Verbickas (FK „Žalgiris“), Daniel Romanovskij („Dinamo Tbilisi“, Sakartvelas), Giedrius Matulevičius (FK „Žalgiris“), Arvydas Novikovas („Tuzlaspor“, Turkija), Vykintas Slivka (FC „Lamia“, Graikija), Artūras Dolžnikovas (FK „Kauno Žalgiris“), Matas Vareika (FC „Hegelmann“), Paulius Golubickas (FK „Žalgiris“).

puolėjai

Gytis Paulauskas („Kolos Kovalivka“, Ukraina), Fiodoras Černychas („Kerala Blasters“ FC, Indija), Armandas Kučys (FK „Kauno Žalgiris“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją