Sekmadienį vėlai vakare „Žalgiris“ žaidė šalies čempionato rungtynes, o antradienio ryte jau sėdo į lėktuvą link Stambulo – čia vyks UEFA Čempionų lygos antrojo atrankos etapo atsakomosios rungtynės.

Rekordinės auditorijos

Norint patekti į kitą etapą „Žalgiriui“ reikia pateikti nemažą sensaciją – nugalėti varžovus jų pačių stadione. Tačiau kaip bepasibaigtų rungtynės, jos bus ypatingos Lietuvos atstovams ir netgi gali įeiti į istoriją kaip didžiausią auditoriją sutraukusi mūsų šalies klubo dvikova nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Iki šiol rekordinė buvo FBK „Kauno“ ir Glazgo „Rangers“ akistata 2000 metais – ją „Ibrox“ stadione stebėjo 46 tūkstančiai žiūrovų. Pora tūkstančių mažiau stebėjo 2018 m. „Sūduvos“ dvikovą Glazge prieš „Celtic“.

Didžiausias „Žalgirio“ aplankytas stadionas ir didžiausia publika naujausiais laikais – 2018 m. rungtynės Sevilijos „Ramon Sanchez Pizjuan“ stadione (44 tūkst. talpos) prie 26 tūkst. žiūrovų.

Apskritai žaisti dideliuose stadionuose pastaruoju metu nebėra naujiena „Žalgiriui“ – komandai pernai lankėsi 36 tūkst. talpinančiame Bazelio stadione, kur rungtynes stebėjo 13 tūkst. žiūrovų.

Absoliutus „Žalgirio“ ir mūsų šalies klubų rekordas UEFA turnyruose priklauso gilesnei istorijai ir grąžina į sovietmečio pabaigos laikus – 1989 metų dvikovą prieš Belgrado „Crvena Zvezda“. Nors oficialiame rungtynių protokole nurodoma, jog tą kartą stadione apsilankė 58 tūkst. žiūrovų, neoficialiais duomenimis „Marakanoje“ tilpo daugiau nei 80 tūkst.

"Galatasaray" sirgaliai švenčia čempionų titulą

Įspūdingas stadionas

Šį kartą „Žalgiriui“ teks žaisti Stambulo Ali Sami Yen sporto komplekso stadione, kuris nuo šių metų vadinasi komerciniu „Rams Park“ pavadinimu. Daugiau nei 52 tūkst. vietų turintis stadionas – antras pagal dydį Turkijoje ir nusileidžia tik Stambulo Atatiurko olimpiniam stadionui, kuriame vyko šių metų Čempionų lygos finalas.

„Rams Park“ yra brangiausias stadionas Turkijoje pagal pastatymo kainą – 2011 metais užbaigta arena kainavo apie 250 mln. dolerių. Jis taip pat yra įrašytas į Gineso pasaulio rekordų knygą kaip daugiausiai energijos sugeneravęs sporto stadionas iš jame (ant stogo) įrengtų saulės kolektorių.

Karšta jame čia būna ne tik saulėtomis dienomis, bet ir vakarais – Turkijos futbolo fanai žinomi kaip vieni aistringiausi visoj Europoje. Per pirmąjį stadione vykusį Stambulo derbį tarp „Galatasaray“ ir „Fenerbahce“ buvo užfiksuotas didžiausio aistruolių gausmo pasaulio rekordas (nors vėliau šį rekordą ir teko perleisti).

Šį sezoną tai bus pirmosios „Galatasaray“ oficialios namų rungtynės, todėl tikimasi, kad stadione neturėtų likti daug laisvų vietų. Praėjusį sezoną per šalies čempionato rungtynes čia lankydavosi vidutiniškai 45 tūkst. žiūrovų. Bilietų į dvikovą su „Žalgiriu“ kainų amplitudė nemaža – bilietai kainuoja nuo 16 iki 300 eurų.

Naujokai ir papildymas

Nemažą dalį stadiono „Galatasaray“ užpildė ir sekmadienį, nors surengė ne rungtynes, o klubo naujokų pristatymą. Sutartis su klubu neseniai pasirašė tokie Europoje žinomi vardai kaip Wilfriedas Zaha (buvęs „Manchester United“ puolėjas) ir Mauro Icardi („Paris Saint-Germain“). Pastarasis per sezoną Stambule uždirbs 6 milijonus eurų, o pirmasis – 4,3 mln. eurų. Iki šiol daugiau klube uždirbo tik Nicolo Zaniolo (apie 4 mln. eurų).


Visgi tiek W. Zaha, tiek M. Icardi rungtynes stebės iš tribūnų – jie nebuvo registruoti komandos paraiškoje pirmojo etapo rungtynėms.


Vienintelis galimas potencialus papildymas „Galatasaray“ gretose lyginant su pirmąja dvikova Vilniuje – puolėjas iš Kongo DR Cedricas Makambu. 32 metų žaidėjas praėjusį sezoną įmušė 18 įvarčių Graikijos čempionate atstovaudamas Pirėjo „Olympiacos“, o anksčiau yra žaidęs tokiuose klubuose kaip „Marseille“ ir „Villarreal“.

Tuo metu „Žalgiris“ tikrai turės vieną praradimą – išlyginamąjį įvartį Vilniuje pelnęs Donatas Kazlauskas dėl gautos antros geltonos kortelės Turkijoje žaisti negalės.


Rungtynėms teisėjaus arbitrai iš Prancūzijos su aikštės teisėju Willy Delajod priešakyje. 30 metų teisėjas prieš penkerius metus tapo jauniausiu arbitru Prancūzijos čempionato istorijoje. Pirmoji jo teisėjauta tarptautinė dvikova – 2021 m. vykusios kontrolinės tarptautinės rungtynės tarp Ispanijos ir Lietuvos rinktinių.

„Galatasaray“ ir „Žalgirio“ rungtynės vyks rugpjūčio 2 d. nuo 21 val. 30 min.

Rungtynių tiesioginę transliacija bus galima stebėti internetu „Staylive“ platformoje.

Transliacija bus mokama, kainuos 5 eurus, bet užsisakę taip pat gaus ir „Delfi Plius“ vieno mėnesio trukmės prenumeratą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją