Konservatorių demokratų partijos parlamentaras Lorenzas Hessas formaliai užregistravo pasiūlymą surengti prokuroro kaltinimo procedūrą.

Ją paremti žada ir socialdemokratų partija.

„M. Lauberis dabar turi prisiimti pasekmes ir pasitraukti, antraip tuo užsiimsime mes“, – teigė partijos lyderis Rogeris Nordmannas.

Generalinį prokurorą ruošiamasi apkaltinti neveiksnumu, sužlugdžiusiu sukčiavimo bylą, kurioje įtariami buvo keturi aukšto rango futbolo pareigūnai, susiję su 2006 metų pasaulio čempionato organizavimu.

Praėjus penkerių metų senaties terminui tyrimą teko nutraukti.

Nuo kaltinimų sukčiavimu išsisuko trys Vokietijos futbolo federacijos (DFB) atstovai – buvęs prezidentas Theo Zwanzigeris, Wolfgangas Niersbachas ir Horstas Schmidtas – bei buvęs FIFA generalinis sekretorius Ursas Linsi.

Teisėsaugai abejonių kėlė 9,5 mln. eurų pervedimas, kurį gavo Vokietijos futbolo legenda Franzas Beckenbaueris. Pastarasis buvo pasaulio čempionato organizacinio komiteto vadovas, tačiau pats įtariamuoju netapo dėl amžiaus ir sveikatos būklės.

Prokurorų teigimu, ši suma buvo panaudota kyšiams renkant planetos pirmenybių šeimininkus.

Įtariamieji kaltę neigė, o DFB tvirtino, jog skandalingas mokėjimas buvo asmeninė F. Beckenbauerio paskola, gauta iš „Adidas“ kompanijos vadovo Roberto Louiso-Dreyfuso.

Bylos duomenimis, F. Beckenbaueris identišką pinigų sumą vėliau pervedė į banko sąskaitas, susijusias su buvusiu Azijos futbolo konfederacijos (AFC) prezidentu Mohamedu Bin Hammamu, 2012-aisiais diskvalifikuotu iš futbolo iki gyvos galvos dėl kitų FIFA korupcijos skandalų.

Vokietija teisę rengti čempionatą pelnė lemiamą balsavimą FIFA vykdomajame komitete laimėjusi minimalia persvara: vokiečių kandidatūra sulaukė 12 balsų, o Pietų Afrikos Respublikos – 11.

M. Lauberis spaudžiamas ir dėl kitos futbolo bylos, į viešumą iškilus jo neformaliems susitikimams su FIFA prezidentu Gianni Infantino.

„Tribune de Geneve“ paskelbė, jog pastarasis kišosi į sandorių dėl televizijos transliacijų teisių tyrimą, kuriame pats ir figūravo dar kaip UEFA generalinis sekretorius.

Teigiama, kad 2016 metais tapęs FIFA prezidentu, šveicaras pasistengė, kad jo reputacijai pavojingas tyrimas būtų nutrauktas.

FIFA paaiškino, jog slapti G. Infantino ir generalinio prokuroro susitikimai turėjo įrodyti, kad organizacija yra nusiteikusi bendradarbiauti su teisėsauga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)