Vasario 12 d. Seime įregistruotos Azartinių lošimų įstatymo pataisos, kuriomis numatoma drausti azartinių lošimų reklamą. Įstatymo pataisas pasirašė 47 parlamentarai iš beveik visų Seimo frakcijų.

Priėmus įstatymo pataisas, Lietuvoje būtų draudžiama azartinių lošimų reklama, kurios netrūksta sporto renginių transliacijose, pačiose sporto arenose ar sporto klubų komunikacijoje.

Sunku nepastebėti didžiųjų šalies krepšinio, futbolo lygų, sporto klubų pavadinimuose, rėmėjų gretose šmėžuojančius azartinių lošimų kompanijų vardus.

Naujausiame tinklalaidės „Po švilpuko“ epizode viešėjęs Pirmos lygos ir futbolo akademijos „Be1“ vadovas Andrius Markevičius mano, jog politikai žengia lengviausiu keliu.

Seimo iniciatyva ir draudimas aktualus ir jo vadovaujamai antrai pagal pajėgumą šalies futbolo lygai, kuri vadinsis nebe „Optibet“, o „Topsport Pirma lyga“.

Ir toliau antrai pagal pajėgumą lygai vadovausiantis A. Markevičius teigiamai vertino bendrovės, kurios grynasis pelnas 2022-aisiais siekė 38,5 mln eurų, tvirtą žingsnį į pajėgiausias šalies futbolo lygas.

„Dar nepatvirtintas biudžetas, bet kažkiek finansavimas Pirmai lygai didės. A lygoje pokyčių daugiau. Džiugu, kad ateina aktyvūs žmonės iš verslo, Gintarą (Staniulį) dar atsimenu iš krepšinio aikštelės laikų.

Tai kovotojo charakterį turintis žmogus. Sukūręs stabilų, dideles pajamas generuojantį verslą. Nenuvertinant Jano Nevoinos indėlio į futbolą, kiekvienas naujas kraujas įneša tam tikrų pokyčių.

O pokyčiai, nors ne visada, bet neretai duoda labai pozityvių dalykų. Šiuo atveju aš teigiamai vertinu šias permainas“, – kalbėjo Pirmos lygos vadovas.

Priėmus Azartinių lošimų įstatymo pataisas, lošimų bendrovių vardų neliktų lygų, klubų pavadinimuose, ant komandų marškinėlių ar arenų parketo.

Pats A. Markevičius skeptiškai vertino tokią politikų iniciatyvą.

„Mano nuomonė labai paprasta. Vėl mes įstatymais bandome spręsti vieno žmogaus problemą.

Tyrimas dar parodys, ar tikrai vienas (Š. Stepukonis veikė), ir ar tikrai (pinigai) nukeliavo į lažybas, ar dar kažkur.

Žinoma, priklausomybę turinčių žmonių yra ir tai yra problema. Reiktų keisti teisės aktus, tvarką, kurie ribotų lošimų prieinamumą turintiems tą priklausomybę. Tai yra liga, vadinkime paprastai. Klausimas, kaip juos identifikuoti, kaip jiems padėti, vienareikšmiškai tą turime spręsti.

Bet uždrausti? Klausimas… Gerai, draudžiame, bet iš ko finansuosime sportą? Dabar 20-30 proc. sporto pajamų ateina iš azartinių lošimų bendrovių paramos“, – tvirtino A. Markevičius.

Kartu jis regi ir alternatyvą, jei būtų priimtos Seimo siūlomos įstatymo pataisos.

„Jei draudžiame lažybas, tada lengviname pelno mokesčio lengvatą. Pavyzdžiui, kino pramonė šiai dienai, lyginant su sportu, turi ženkliai geresnes sąlygas su pelno mokesčio lengvata. Labiau apsimoka kiną remti nei sportą“, – pastebėjo A. Markevičius.

Anot jo, mokesčių lengvatos turėtų įtakos privataus kapitalo investicijoms į sportą, o tai atneštų apčiuopiamus dividendus. Finansiškai stiprūs futbolo klubai turėtų resursų savo akademijoms, o jose užaugę žaidėjai, pasak pašnekovo, suteiktų gimtinei ekonominę naudą.

„Supraskime labai paprastą dalyką, jei tokią pačią lengvatą pritaikytume sportui. Normalaus futbolininko vidutinė metinė alga Europoje siekia apie 200-300 tūkst. eurų. Mes nekalbame apie Anglijos „Premier“ ar kitas Top Europos lygas.

Žaidėjas kiek gali pravalgyt, gal 50 tūkst., ar ne? Kiti pinigai kaupiasi. Jis po sezono užsienyje vėliau grįžta čia.

Nenoriu minėti konkrečių pavardžių, bet kalbėjau su jaunu žaidėju. Klausia manęs, gal patartumėte, kur investuoti pinigus, ar į nekilnojamąjį turtą, ar dar kažkur? Sako, dar per keletą metų planuoju užsidirbti ir galiu susimokėti kažkokią paskolą.

Reikia suprasti, kas yra nekilnojamas turtas: tai pajamos ir statybų sektoriui, ir PVM., ir GPM pajamos, jei tas nekilnojamas turtas bus nuomojamas.

Jei mes investuosime į sportą, grąža akivaizdi, nekalbant apie teigiamą poveikį visuomenės sveikatai, aktyviam gyvenimo būdui, jaunimo užimtumui“, – kalbėjo A. Markevičius.

Visas tinklalaidės turinys:

– pasirengimas Pirmos lygos sezonui, kam „Be1“ buvo reikalinga A lygos licencija? [00:45]

– Pirmos lygos infrastruktūra [4:45 min.]

– ką daryti, kad nepasikartotų „MML City“ istorija? [7:30 min.]

– ar įmanoma Pirmoje lygoje kovoti be legionierių tik akademijos pajėgomis? [12:25]

– „Be1“ personalas ir treneriai bei kodėl lietuviai stokoja drąsių ambicijų? [14:27]

– „Be1“ vizija: lietuvių branduolys, A lygos medaliai [19:17]

– Finansai ir finansavimo sistemos skirtinguose Lietuvos regionuose [20:10]

– naujas A lygos ir Pirmos lygos rėmėjas: kas keičiasi? [33:15]

– Pirmos lygos transliacijos: kas naujo? [34:30]

– Seimo iniciatyva drausti azartinių lošimų bendrovių reklamas: sprendžiama tik vieno žmogaus problema? [35:35]

– Jaunimas ir fizinis aktyvumas: priklausomybė nuo telefonų ir kompiuterių [39:00]

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją