Ilgametis Lietuvos rinktinės saugas praėjusią savaitę sudėjo parašus ant sutarties su Lietuvos čempionais ir penktadienį dalyvavo pirmoje treniruotėje.

32 metų žaidėjas ne tik sugrįžo į Vilnių, bet ir į stadioną, kuriame pradėjo kelią futbolą. Į futbolo treniruotę Liepkalnyje esančiame stadione (dabar LFF, o tuo metu – „Lokomotyvo“) vaikiną kadaise nuvedė netoliese gyvenusi močiutė. Kartu su anūku ji nusifilmavo ir žaidėjo pristatymo klipe.

Praėjus daug metų šis stadionas bent kurį laiką vėl taps A. Novikovo namais beveik kiekvieną dieną. Pasirodymas jame užmezgė ir pirmąsias mintis dėl sugrįžimo į „Žalgirį“.

„Stadione „Žalgiris“ baiginėjo treniruotę, o mes kaip tik tuo metu atėjome daryti individualią treniruotę su Georgu Freidgeimu (Lietuvos rinktinės atletinio rengimo treneriu). Išėjo („Žalgirio“ direktorė) Vilma Venslovaitienė su treneriu (Vladimiru Čeburinu). Pasisveikinau, pasikalbėjome. Paklausė ką veiki ir tiek. Vilma pasakė, kad dar anksti grįžti, bet kad žino, jog „baigsi „Žalgiryje“ su manimi“. Atsakiau – gerai. Paskui susiskambinome, pradėjome kalbėtis ir taip viskas įsibėgėjo. Dėl kontrakto sąlygų sutarėme labai greitai, tik nesinorėjo įsiterpti į svarbias komandai rungtynes prieš „Galatasaray“, todėl palaukėme“, – derybų užkulisius atskleidė A. Novikovas.

Paklaustas apie apsisprendimo priežastis, jis atsakė: „Tiesiog noriu žaisti futbolą, nebenoriu laukti kažkokių pasiūlymų, kol jie ateis iš užsienio. Pasikalbėjome su vadove, treneriu. Nusprendėme kad galime dabar pasirašyti su „Žalgiriu“ ir man tas tiko. Pagalvojau – kodėl ne? Geriau žaisti nei nežaisti. Kai nežaidi – vertė eina žemyn. Kai žaidi – visada auga.“

Futbolininko ir direktorės keliai susikirto po ilgos pertraukos – 2008 metais būtent V. Venslovaitienė, tuo metu atstovavusi Edinburgo „Hearts“ klubui, derino pirmąjį A. Novikovo kontraktą su užsienio klubu.

„Atsimenu, kad Vilma dalyvavo pirmo kontrakto pasirašyme, viską derino. Dabar vėl su ja kartu, deriname, pasirašome. Ji yra artimas žmogus, palaikėme ryšį nuo nuo to laiko, kartais jai parašydavau. Esame geruose santykiuose“, – kalbėjo futbolininkas.

Pats A. Novikovas karjeros pradžioje atstovavo kitai sostinės ekipai FC „Vilnius“, todėl patirtis rungtyniauti tituluočiausioje Lietuvos komandoje bus nauja. „Atėjau į stipriausią Lietuvos klubą, visi žino, kad tai „Žalgiris“. Vilniuje jis daug kam yra brangus. Nuo seno tai buvo didelis klubas, dabar jau atsigavo. Garbė žaisti už geriausią Lietuvos klubą“, – teigė žaidėjas.

A. Novikovas iš naujo turės pratintis ir prie gimtojo miesto, kuriame jis per pastaruosius 15 metų laiką leisdavo tik per trumpas atostogas.

„Nuo to laiko, kai šešiolikos metų išvažiavau, daugiau nei du mėnesius Vilniuje neteko gyventi. Keista vien būti daugiau nei mėnesį Vilniuje, jau nekalbu apie futbolo žaidimą. Jausmas keistas, bet kartu ir toks jaudinantis ir įdomus, – kalbėjo A. Novikovas, su žmona Rūta auginantis sūnų ir dukrą – Dėl vaikų tikrai labai gerai. Jie eina į mokyklą, darželį. Nebereikės vežioti kituose miestuose. Žmona patenkinta. Visa mano šeima iš Vilniaus. Kol kas vien tik pliusai.“

Pasak jo, su komanda jis sieks tapti Lietuvos čempionu ir patekti į Europos turnyrų grupes. Paklaustas apie asmeninius tikslus, saugas atsakė: „Kuo geriau žaisti, atgauti savo sportinę formą ir įrodyti tiems žmonėms – kurie manimi netikėjo, kurie jau kabino mano batelius ant vinies – kad galiu žaisti ir galiu žaisti gerą futbolą.“

Pastaruoju metu jis „Žalgirio“ kovas stebėjo kaip žiūrovas. „Manau, kad visi per tas dvejas rungtynes su „Galatasaray“ pamatė, ką komanda sugeba, kaip gerai gali gintis, kaip gali kontratakuoti, užpulti. Visi supranta, kad tai stipri komanda ir nieko čia nepridursi. Reikia tai įrodinėti kiekvienose rungtynėse.“

Potencialus debiutas A. Novikovo laukia ketvirtadienį – jis gali būti registruojamas kitam UEFA Europos lygos etapui.

„Žalgiris“ Vilniuje, LFF stadione rugpjūčio 10 d. nuo 19 val. žais pirmąsias UEFA Europos lygos trečiojo atrankos etapo rungtynes prieš Švedijos čempionus „Hacken“.