Įspūdingai FIFA pasaulio futbolo čempionate Katare savo pasirodymą pradėjo Anglijos rinktinė. Garetho Southgate'o auklėtiniai pirmadienį net 6:2 (3:0) sutriuškino Irano futbolininkus. Pačioje dvikovos pradžioje galvos traumą gavo ir ant neštuvų iš aikštės išneštas buvo Irano rinktinės vartininkas Ali Beiranvandas.

Tačiau Irano rinktinė linksniuota ne tik dėl skaudaus pralaimėjimo ir vartininko traumos: prieš pirmąsias B grupės rungtynes šios šalies futbolininkai negiedojo savo šalies himno ir tai buvo sąmoningas jų pasirinkimas.

Taip tylėdama Irano rinktinė protestavo prieš savo šalies valdžią. Jos pajėgos brutaliai malšina masines demonstracijas, kurios šalyje pratrūko rugsėjo viduryje.

Dabar baiminamasi, kad Irano futbolininkai gali susidurti su atsakomybe, jei likusiose pasaulio čempionato rungtynėse vėl negiedos himno.

Mat dieną po rungtynių, antradienį, Teherano miesto tarybos pirmininkas Mehdi Chamranas pareiškė, jog „niekam nevalia įžeidinėti šalies himno ir vėliavos“.

„Irano civilizacija skaičiuoja kelių tūkstančių metų istoriją. Ji tokia pat sena kaip Europos ar Amerikos civilizacijos“, – kalbėjo politikas.

Jis ragina nacionalinę komandą pakeisti „ištikimu ir revoliuciniu“ jaunimu, norinčiu giedoti savo himną.

Stipriai cenzūruojama Irano žiniasklaida, anot „The Guardian “, menkai užsiminė apie tai, kad komanda negiedojo himno.

Lojalus valdžiai „Kayhan“ laikraštis išliejo savo įtūžį dėl to, kad Irane protestuotojai džiaugėsi Anglijos rinktinės pergale. Laikraštis pabrėžė, kad „savaites užsienio žiniasklaida prieš šią komandą vykdė negailestingą ir precedento neturintį psichologinį karą“.

Irane protestuotojai neslėpė nepasitenkinimo savo šalies rinktine, kuri prieš pasaulio čempionatą lankėsi pas prezidentą Ebrahimą Raisi ir šiam nusilenkė vizito metu.

Todėl per dvikovą su anglais protestuojantys džiaugėsi Garetho Southgate'o auklėtinių pergale bei skandavo „Mirtis diktatoriui“.

Antradienį Teherano valdžia uždarė vieną sostinės restoraną, kuris „Instagrame“ išreiškė palaikymą Anglijai.

Tiesa, rinktinė turėtų susigrąžinti dalį savo gerbėjų.

Dar prieš rungtynes su Anglija Irano kapitonas Ehsanas Hajsafi tapo pirmuoju rinktinės žaidėju, kuris viešai išreiškė palaikymą protestuojantiems Irane.

Jis išreiškė užuojautą šeimoms, kurios protestų metu prarado artimuosius. „Turime susitaikyti su tuo, kad sąlygos mūsų šalyje nėra tinkamos ir mūsų žmonės nėra laimingi. Norėčiau išreikšti užuojautą visoms Irano šeimoms, kurios neteko artimųjų.

Jie (protestuojantys) turėtų žinoti, kad mes su jais, palaikome juos ir užjaučiame juos“, – kalbėjo komandos kapitonas.

Žmogaus teisių aktyvistai pranešė, jog per masines demonstracijas Irane žuvo apie 400 žmonių, dar apie 16 800 buvo suimta.

Prieš FIFA 2022 netrūko raginimų šalinti Iraną iš pasaulio pirmenybių dėl šios šalies paramos Rusijai tiekiant civilinę Ukrainos infrastruktūrą naikinančius dronus bei dėl žmogaus teisių nepaisymo ir elgesio su moterimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)